Přes 13 hodin řečnění. Poslanci posvětili změny v penzích, Sněmovnu dusily obstrukce

Poslanecká sněmovna po dlouhých 13 hodinách jednání dala šanci zpomalení valorizace penzí a zpřísnění podmínek pro předčasné důchody. Úvodní debata zákonodárců začala ve čtvrtek ve 12:00, nakonec se končilo v pátek o půl druhé ráno. Proti novele brojili opoziční poslanci z hnutí ANO a SPD. Vládní návrh zákona mají nyní projednat sněmovní výbory. Předpokládá se, že ani další kola čtení se nevyhnou obsáhlým obstrukcím.

Pro zamítnutí penzijní novely, jak to navrhl předseda SPD Tomio Okamura, hlasovalo ze 142 přítomných poslanců 60 opozičních zástupců. Proti bylo 82 poslanců vládního tábora.

Vláda by podle normy chtěla rozhodovat už letos v září o valorizaci důchodů pro příští rok. Předlohu, která obsahuje také nahrazení nynějších pravidel mimořádných valorizací důchodů při vyšší inflaci dočasným přídavkem, nyní posoudí sociální výbor. Na její projednání bude mít podle rozhodnutí pléna poloviční, měsíční lhůtu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Česko potřebuje dietu. Když člověk zhubne, rychleji běhá, stejně funguje i stát, říká Schmarcz

Schvalování programu předcházela obsáhlá vystoupení zástupců opozice s přednostním řečnickým právem, z nichž nejdelší bylo vystoupení bývalého premiéra a předsedy ANO Andreje Babiše. Šéf nejsilnějšího opozičního hnutí věnoval kritice současného kabinetu zhruba 3,5 hodiny. Předseda druhého opozičního hnutí Tomio Okamura se spokojil s hodinovým projevem.

Kromě zástupců opozice si slovo vzali také premiér Petr Fiala (ODS) a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL), aby se proti opoziční kritice ohradili. Jurečka po schválení programu vystoupil podruhé, aby vládní návrh zdůvodnil.

Opozice ohlásila předem obstrukce, které provázely zejména prvních sedm hodin poslaneckého jednání od jeho zahájení ve čtvrtek v poledne. Opoziční lídři, zejména předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš, je využili ke kritice počínání vlády v mnoha záležitostech. „Hlavní lež je, že nám hrozí bankrot,“ uvedl. Do koaličního kabinetu Petra Fialy (ODS) se předseda ANO opřel například také kvůli inflaci.

Ostrá kritika vlády

Babiš si na začátku svého čtvrtečního vystoupení postěžoval na premiéra Fialu, s nímž se v neděli střetl v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS. Konkrétně zmínil „špatný graf“, který si prý předseda vlády vzal s sebou do studia. „Na sítích si ze mě dělají srandu, protože samozřejmě neumím tak dobře mluvit jako pan premiér, ale naši zase sestříhají to moje vystoupení, uděláme z toho videa a bude to systémové. Pan premiér mluví systémově, ale lže. Stále lže. A ty lži jsou neuvěřitelné,“ řekl ve Sněmovně.

Fiala označil Babišova slova za nepravdy a nesmysly a podotkl, že nápady hnutí by zvýšily závazky státu celkem o 450 miliard korun. „Nám záleží na tom, aby Česko hospodařilo udržitelně,“ zdůraznil ministerský předseda. Cílem opatření je podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) zajištění dobrých životních podmínek nejen pro nynější důchodce, ale také pro jejich děti a vnoučata. „Děláme kroky, které vedou ke stabilizaci, aby měly budoucí důchody důstojnou úroveň a hodnotu,“ řekl.

Představitelé opozice hodnotili navrhované úpravy zcela jinak. „Jedná se o změny, které výrazně poškodí všechny příjemce důchodů, ty současné i budoucí,“ řekl Okamura. Předsedkyně klubu ANO Alena Schillerová pokládá předlohu za nesmyslnou a asociální. „Stěžejním a jediným cílem je snížení životní úrovně důchodců,“ řekla. Mnozí opoziční poslanci vinili kabinet z toho, že podle nich rozdmýchává mezigenerační konflikt. „Je zde vláda, která s jistou zvrhlou dávkou škodolibosti štve děti proti rodičům a prarodičům,“ uvedla například Jana Pastuchová (ANO). Podle Jana Hrnčíře (SPD) kabinet vyhlásil důchodcům válku a úspory hledá všude kromě sebe.

Jeden z mála koaličních poslanců, kteří v debatě vystoupili, Miroslav Zborovský (KDU-ČSL) vytkl opozici, že chce Česko nadále směřovat jako Titanic do ledovce.

Samotný pořad schůze schválili poslanci až po sedmi hodinách. Řečníci s přednostním právem pak skončili se svými proslovy ve 22:00, po nich pokračovala vystoupení řadových zákonodárců, především z opozičních hnutí. Po půlnoci se ještě vystřídalo několik řečníků, k samotnému hlasování o změnách v penzích došlo krátce před 1:30 ráno.

Premiér také kritizoval Babišův přístup k některým evropským tématům. Podle Fialy vystupuje na domácí půdě opoziční lídr proti EU (či její zelené politice), europoslanci hnutí ANO však mnohdy hlasují v její prospěch. „Celá léta jste doma horoval proti Evropské unii a stavěl jste se jako bojovník. Ale v Evropské unii jste, ať už z neznalosti, dezorientace, nebo prostě z jiných důvodů, všechno odsouhlasil a pro české občany jste nevyjednal vůbec nic. Naše vláda tímto způsobem nepostupuje,“ vzkázal svému politickému oponentovi Fiala.

Obstrukcí bude více

Zpomalení valorizace a přísnější podmínky mají podle ministerstva práce a sociálních věcí přispět ke zmírnění propadu důchodového systému a snížení zadlužování. Důchody se navyšují pravidelně vždy od ledna. Nyní se zvedají o růst cen a o polovinu růstu reálných mezd. Od příštího roku by to mělo být o růst cen pro domácnosti důchodců a o třetinu zvýšení reálných mezd, tedy stejně jako před rokem 2018.

Předčasný důchod by měl být možný nejvýše tři roky před dosažením důchodového věku. Jít by do něj mohli lidé, kteří pracovali a platili odvody alespoň 40 let. Pobíraná částka v předčasném důchodu by se měla krátit víc než dosud. Penze se skládá ze dvou částí. Solidární základní výměra je stejná pro všechny a v zásluhovém procentním díle se odrážejí odpracované roky, výše odvodů z výdělků a počet dětí. Podle novely by se u předčasného důchodu až do řádného termínu zásluhová část valorizovat neměla.

Pokud by se ceny (nejen) v obchodech zvedly o pět procent a více od posledního přidání, měli by důchodci a důchodkyně stejně jako teď při mimořádné valorizaci dostat víc peněz. Pobírat by měli dočasný přídavek a zvednout by se jim měla i zásluhová část penze. O kolik procent by zásluhový díl v předchozím roce kvůli zdražování rostl, o tolik procent by bylo jeho běžné navýšení pak nižší.

Při projednávání zákona, který zpomaloval již letošní růst důchodů, zažila Sněmovna na přelomu února a března několik dní i nocí obstrukcí. Tehdejší schůze trvala víc než čtyři dny a jednání dolní komory bez přestávek trvalo přes 72 hodin.

„Chceme dát zprávu všem důchodcům, že za ně budeme bojovat a že nechceme, aby se změnily některé parametry u řádných valorizací. Když je změníme, odskočí důchodci životní úrovní aktivnímu obyvatelstvu a bude se to muset řešit,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS poslanec Aleš Juchelka (ANO).

Tagy:
Andrej Babiš poslanci Poslanecká sněmovna Tomio Okamura hnutí ANO Helena Válková ANO 2011 poslanecká sněmovna Svoboda a přímá demokracie obstrukce Poslanecká sněmovna ČR Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky starobní důchod