Sledujte ŽIVĚ: Sněmovna schválila mimořádnou daň pro banky a energetické firmy

Jednání Poslanecké sněmovny k vyhlášení nedůvěry vládě 1.9.

Kanál 2 - Online - živé ad hoc vysílání

Sněmovna má v pátek na programu projednání vládního daňového balíčku, jehož součástí je i diskutované zavedení daně z mimořádných zisků pro některá odvětví. Dalším bodem jednání bude například možnost předčasných důchodů pro záchranáře. Svolání mimořádné schůze iniciovali poslanci vládní koalice. Ve sněmovním finále je v návrhu programu také vznik Digitální a informační agentury, která má převzít správu základních registrů a propojit informační systémy veřejné správy. Průběh jednání můžete sledovat na CNN Prima NEWS nebo na webu cnnprima.cz. Schůze Sněmovny začíná v 9 hodin.

Výnos z daně z mimořádných zisků má vládě pomoci nahradit náklady na opatření proti drahým energiím. Koaliční i opoziční poslanci podali k návrhu ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) několik dalších úprav včetně sazby daně nebo rozšíření okruhu bank, kterých by se nová daň týkala. Vládní koalice se na konečných parametrech shodla až těsně před začátkem jednání, oznámil Stanjura.

Daňový balíček jako celek mění několik daňových zákonů a kromě jiného zvyšuje limit pro povinnou registraci plátců daně z přidané hodnoty z jednoho milionu na dva. Zvedá také hranici pro využití paušální daně.

Při schvalování možnosti předčasných důchodů pro záchranáře až o pět let budou poslanci hlasovat o pozměňovacích návrzích, které rozšiřují nárok na příspěvek 500 korun k penzi za vychované dítě. Jinou úpravou by Sněmovna mohla snížit starobní důchody prominentům bývalého komunistického režimu.

V návrhu programu schůze je také druhé čtení poslanecké předlohy o změnách v řízení Národní sportovní agentury, která zejména rozděluje sportovní dotace. Možnost podávat pozměňovací návrhy budou mít poslanci také k vládní novele o zjednodušení povolování menších staveb obnovitelných zdrojů energie.

Tagy:
politika ODS CNN Prima NEWS poslanecká sněmovna Zbyněk Stanjura Energetický regulační úřad daň Poslanecká sněmovna ČR starobní důchod