Štáb CNN z ukrajinské nemocnice: Desítky lékařů daly výpověď, nedokázaly čelit traumatu

Štáb CNN navštívil jednu z ukrajinských nemocnic.

Ruská invaze si vyžádala už tisíce životů a ukrajinské nemocnice čelí velkému náporu těžce raněných. Na jednotkách intenzivní péče (JIP) leží lidé všech věkových skupin. Situaci v jednom zdravotnickém zařízení na východě Ukrajiny přiblížil reportér CNN Ivan Watson.

„Jsou zde muži a ženy z ukrajinské armády. Jejich zranění jsou natolik vážná, že potřebují plicní ventilaci. Znepokojující záběry dávají tušit, jakou daň si vybírá válka mezi civilisty i vojáky,“ popisuje reportér CNN Ivan Watson.

„Po několika dnech války na 30 zdravotníků podalo výpověď, protože nedokázali čelit traumatu z denního kontaktu s těmito zraněními,“ zprostředkoval redaktor informace od ředitele nemocnice. Štáb CNN měl povoleno v zařízení natáčet, nesměl však uvést, o jaké zařízení jde a kde přesně se nachází. „Ukrajinské úřady se obávají, že by tato informace mohla Rusy motivovat k přímému cílenému útoku,“ vysvětlil Watson.

Reportér během své návštěvy komunikoval i s některými pacienty. „Jurij je voják, který je ochotný s námi komunikovat. Nemůže mluvit, protože má zavedený ventilátor. Nedávno se probudil z 11denního kómatu. Nebudeme ho identifikovat, protože jeho rodina o jeho poranění ještě stále neví,“ přiblížil. S pomocí bloku, do kterého psal odpovědi na novinářovy otázky, prozradil, že u armády sloužil dva roky. Jurij má 13letou dceru.

„Podle lékařů má vysoké šance na přežití. Utrpěl závažná šrapnelová poranění,“ dodal Watson.

Sestra věří ruské propagandě

V každém z nemocničních pokojů leží pacient, kterého zasáhly kovové šrapnely. „Vladimir byl dobrovolník, přihlásil se 2. den novodobé války. Původně pracovat jako elektrikář a pochází z ruskojazyčné části města Charkov. Před několika dny utrpěl zranění v bitvě, má zlomené obě ruce a poraněný žaludek,“ uvedl Watson příběh dalšího z pacientů.

Vladimirova sestra žije v Rusku, se svým bratrem se však nestýká ani nekomunikuje. „Když jsem se ptal proč, odpověděl, že si sestra myslí, že Ukrajinci jsou nepřátelé. Jedná se tak o rodinu, která je rozdělena touto válkou,“ pokračoval v těžko uvěřitelném příběhu.

Na vedlejším lůžku ležel voják s nedávno amputovanými končetinami. Oba vojáci se shodli na tom, že jen síla dokáže Rusko zastavit.

„Narážíme zde také na zraněného mladého civilistu. Jmenuje se Duma a je mu 21 let. Žije v Mariupolu, nedávno vystudoval univerzitu. Jeho matka zemřela při útoku, při němž Duma přišel o nohy,“ uvedl reportér. Mladík jen stroze reagoval: „Už jsem se vyplakal.“

V noci na 9. března se s matkou schovával v koupelně dvoupatrového domu v centru Mariupolu, když nad sebou slyšeli válečné letouny. Bombardovaly jejich čtvrť. Hodinu po půlnoci na jejich dům spadla bomba. „Když se probral, neměl nohy. Se svou matkou se už nikdy neviděl,“ doplnil Watson.

Mladík cítí zlobu, vztek a občas i deprese. „Ale nesmím se tomu poddat. Ti, co mi to udělali, by chtěli, abych zde seděl a plakal,“ uzavřel mladík. Na chodbách je sice ticho, přesto v zařízení cítí zlobu: „Vůči zemi, která tuto nelegitimní válku rozpoutala.“

Tagy: