Varenyky, boršč nebo pirohy. Restaurace zařazují ukrajinská jídla, poptávka roste

Ukrajinky v Česku například vaří

S narůstajícím počtem ukrajinských uprchlíků v Česku stoupá také zájem o tradiční pokrmy a potraviny ze země, která už více než 50 dnů čelí ruské invazi. Některé české restaurace se tak snaží přizpůsobit poptávce a přidávají do svých menu ukrajinská jídla. Bodují varenyky, boršč nebo pirohy.

Malá restaurace na Praze 1 potvrzuje, že poptávka po tradičních ukrajinských jídlech roste. „Každý den vaříme jedno jídlo, protože po hotelech v okolí bydlí hrozně moc Ukrajinců, kteří sem často chodí,“ vysvětluje majitel podniku Tomáš Ticháček. V restauraci vaří i mladá ukrajinská kuchařka Mariana Tsilo. Nejčastěji připravuje tradiční polévku boršč. „A pak vařím holubce, pelmeně a pirohy. Lidi to milují,“ pochvaluje si Mariana.

Někde se snaží restaurace do svých menu ukrajinská jídla přidávat, jinde vznikají i nové podniky. Majitele pražského bistra Jana Beneše překvapilo, že zájem o pochutiny z východní Evropy je opravdu velký. Oceňuje, že většina pokrmů se vaří na páře, takže nic smaženého.

V novém bistru opanují kuchyni čtyři válečné uprchlice, denně připraví čtyři až pět ukrajinských jídel. „Například zrazi, což je bramborová placka naplněná houbami a zelím. Pak máme holubce, to je list zelí, v jehož středu je rýže a vepřové maso,“ popisuje kuchařka Darja.

U strávníků ale nejvíce bodují slané i sladké varenyky. „Máme s masem i se zelím. Sladké jsou s borůvkami, brynzou a medem, nebo pak klasické jahodové,“ dodává Beneš. A nesmí chybět ani vitamínové bomby, jak říkají Ukrajinci – boršč na několik způsobů.  Pro výslednou chuť jsou důležité nejen správné suroviny, ale také to, jak se připraví. „Záleží, jak je umleté maso, nebo jak speciálně upravíte mléko,“ vysvětluje další kuchařka z bistra Larissa.

Podle pátečních dat Česko udělilo uprchlíkům z válkou zasažené Ukrajiny už skoro 293 tisíc speciálních víz. Celkový počet lidí, kteří do Česka uprchli z Ukrajiny před ruskou invazí, se podle dřívějších vyjádření ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) ustálil na 300 tisících.

Tagy: