Kroupy jako pingpongové míčky. Východem Čech se prohnala bouřka, míří dál na Moravu

Prudký déšť v Rosicích u Brna, 30.června 2024

Vedra a bouřky v Evropě

Přes východní polovinu Čech se v neděli odpoledne přehnaly bouřky s krupobitím. V okolí Dobrušky a na Vysočině padaly kroupy o velikosti menších pingpongových míčků. Bouřková mračna se postupně přesouvají na Moravu, varovali meteorologové Českého hydrometeorologického ústavu na síti X.

„Pozor, některé bouřky jsou a budou velmi silné,“ varoval ČHMÚ na síti X. Podle záběrů na Facebooku se v okrese Jindřichův Hradec a v okolí východočeské Dobrušky přehnalo i poměrně výrazné krupobití. V obci Račín na Vysočině podle informací na Facebookové stránce Lovci bouřek padaly kroupy o téměř o velikosti pingpongových míčků. Podobně tomu bylo i v okolí východočeské Dobrušky.

ČTĚTE DÁLE: Sobotní bouřky a lijáky mají na svědomí sedm životů. Oběti hlásí Francie i Švýcarsko

Kvůli hrozbě silných bouřek je v platnosti výstraha, která platí pro východní část našeho území. Bouřková mračna by se měla postupně během nedělního večera přesouvat dále na Moravu.

Záběry z obce Sedlec na Vysočině:

Posted by Klára Mičánková on Sunday, June 30, 2024

Hrozí také nebezpečí zásahu bleskem a úrazu kvůli padajícím a poletujícím předmětům a kroupám. Meteorologové radí také zajistit okna, dveře, skleníky, volně položené předměty a podobně. Při řízení vozidla v bouřce je vhodné snížit rychlost jízdy a jet velmi opatrně.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě bouřek místo Radar, blesky rozklikněte kategorii Déšť, bouře a následně Bouře. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Po nedělních bouřkách by měl podle predikce meteorologů nastat výrazný pokles teplot. V pondělí mohou teploty spadnout až na 20 stupňů Celsia.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Pavel se ve Varech chystá na premiéru Mordu. Na festivalu se vyjádřil k poplatkům i rozpočtu

Tagy: