Česko zasypou desítky centimetrů sněhu. Meteorologové mluví o vysokém nebezpečí

Lidé v Česku by se měli o víkendu připravit na vydatné sněžení, místy i s tvorbou závějí a sněhových jazyků. Meteorologové proto vydali od neděle pro části Olomouckého a Moravskoslezského kraje varování s vysokým stupněm nebezpečí. V horských oblastech může napadnout až ke 30 centimetrům sněhové pokrývky. Po víkendu přijde ochlazení, a to zejména v noci, koncem týdne mohou teploty po setmění klesnout až k -15 °C.

sobotu se budou sněhové podmínky od rána postupně zhoršovat, uvádí Český hydrometeorologický ústav. Od ojedinělého slabého sněžení na horách budou odpoledne a večer přicházet na jihu a jihozápadě Čech četnější sněhové srážky. Na Moravě a severovýchodě území můžeme čekat déšť se sněhem. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi -1 °C až 3 °C. V některých horských oblastech až kolem -4 °C.

neděli bude trvalejší a vydatnější sněžení pro změnu v severovýchodní polovině území. Sníh však zřejmě napadne po téměř celém Česku. Počítat můžeme s pokrývkou do 15 centimetrů, v Jeseníkách a Beskydech až 30 centimetrů. Přes den se také ochladí, s nejvyššími teplotami od -3 °C do 1 °C. Meteorologové zároveň kvůli větru varují před tvorbou sněhových jazyků a závějí. Vysoký stupeň nebezpečí kvůli sněhovým jevům platí od nedělního poledne pro oblasti okolo Frýdku-Místku a Třince a zároveň pro sever Olomouckého i Moravskoslezského kraje.

⚠Výstraha ČHMÚ ❄ ➡ Na severovýchodě území bude v noci z pátka na sobotu sněžit. ❄ V Beskydech a okolí nasněží do...

Posted by Český hydrometeorologický ústav on Friday, December 9, 2022

Vysoký stupeň nebezpečí v daných oblastech platí až do pozdního pondělního večera. První den nového týdne se stále ponese v zasněženém duchu. Na horách může napadnout až k 25 centimetrům, v níže položených oblastech do 10 centimetrů. Přijde zároveň další ochlazení, které bude každým následujícím dnem stoupat. Od středy se přes den průměrně neoteplí na více než -4 °C. Koncem týdne pak mohou noční teploty při sněhové pokrývce a slabém větru klesnout až k -15 °C.

Tagy: