Vzít mobil, spustit aplikaci a zakašlat. Přichází revoluce v testování na covid?

Na své smartphony spoléháme a tak nějak předpokládáme, že budou spolehlivě každý den fungovat. Pokud ho však nebudete čistit, moc dlouho tomu tak nebude

Je COVID-19 už za námi?

Blíží se konec antigenních a PCR testů na covid? Australská firma ResApp vyvinula stejnojmennou mobilní aplikaci, která podle prvních dat dokáže rozeznat pozitivitu jen na základě zakašlání.

Aplikace ResApp využívá k určení, zda jste nakaženi covidem, analýzu zvuků lidského kašle. „Samotný rozsah globální pandemie a pravděpodobný vývoj v endemickou nemoc znamená, že potřebujeme více nástrojů, které by vyvážily přílišné spoléhání na antigenní a PCR testy,“ uvádí pro web Daily Mail profesorka a členka vědeckého výboru aplikace ResApp Catherine Bennettová.

Aplikace podle ní dokáže výrazně snížit počet potřebných klasických testů a zároveň zachová dohled, který je nutný pro zvládání trvalého dopadu covidu na celosvětovou společnost.

Vývojáři otestovali aplikaci na 741 pacientech z USA a Indie, 446 z nich mělo potvrzený covid. Účastníci vyplnili dotazníky o všech příznacích, které pociťovali, a kašlali do okolí chytrého telefonu. Při rozpoznávání negativních případů je podle ředitele společnosti Tonyho Keatinga aplikace spolehlivá v 99 procentech, u pozitivních měla úspěšnost 92 procent.

O tom, že jednotlivé respirační choroby mají specifické akustické znaky, informují odborníci dlouhodobě. Může jít o hvízdavý zvuk v případě astmatu či charakteristické lupání při zápalu plic. Digitální technologie lze využít i k zachycení toho, co lidské ucho běžně neslyší.

„Počítač může komplexní zvuk rozložit na jednotlivé části a vyhledat i nepatrné sekvence charakteristické pro danou respirační chorobu. To se týká také kašle, který se v případě covidu liší od toho běžného. Zaměřujeme se na zvuky, které z velké části lidské ucho nedokáže vnímat,“ vysvětluje Keating.

Covid doplní zápal plic a astma

Vývojáři plánují, že aplikace bude zpočátku používána v zařízeních, kde je vyžadováno časté testování. Jedná se například o místa pro cestování, sport, zábavu nebo zdravotnická zařízení. „Jednoduchost, snadné použití a neomezená škálovatelnost budou vítány po celém světě,“ dodává profesorka Bennettová.

Algoritmy pro diagnózu respiračních chorob vyvinuté firmou z Brisbane používají lékaři v Austrálii, ale také ve Švýcarsku nebo v Indonésii, kdy během telefonických konzultací dokážou na dálku určit příznaky astmatu nebo zápalu plic. Podle prozatímních výsledků testů ale může přibýt i detekce covidu.

„Podařilo se nám rozpoznat charakteristické akustické znaky nemoci. To je obrovský pokrok, kterého jsme za poslední měsíce dosáhli,“ říká ředitel Keating.

Společnost už chce koupit Pfizer

I když mnoho evropských států pomalu ruší veškerá opatření proti šíření koronaviru, Světová zdravotnická organizace nedávno varovala, že pandemie není u konce. Zdravotnické systémy po celém světě jsou prý nadále zatíženy počtem případů a měli bychom být připraveni na možnost výskytu dalších nebezpečných variant.

Podle Daily Mail nabídla společnost Pfizer převzetí firmy ResApp za cenu 0,115 dolarů za akcii, což představuje celkovou hodnotu vlastního kapitálu přibližně 74,3 milionu dolarů (téměř 1,7 miliardy korun).

Tagy: