Sledujte RADAR: Česko sevře dusivé vedro. Doprovodí ho bouřky, kroupy a přívalové deště

Počasí (ilustrační foto)

Počasí 12.8.2024 (6:50)

Česko čeká nejteplejší týden letošního léta. Středeční teploty na jižní Moravě přesáhnou až 35 °C. Informují o tom meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Neméně teplý bude i zbytek týdne, kdy se průměrné teploty budou pohybovat okolo 30 °C. V souvislosti s vysokými teplotami odborníci vydali výstrahu. Od úterý můžeme očekávat místní bouřky s rizikem intenzivních přívalových srážek. Vyloučeny nejsou ani kroupy.

Pondělní obloha bude jasná až polojasná. Rtuť teploměru se bude pohybovat mezi 29 až 31 °C. Na jihu Moravy se vyšplhá dokonce na 33 °C, informují meteorologové. V souvislosti s vysokými teplotami je na jihu Moravy v platnosti výstraha s nízkým stupněm nebezpečí. „Teploty nad 31 °C očekáváme po většinu týdne, proto výstraha platí až do odvolání. Je pravděpodobné, že v následujících dnech bude rozšiřována i pro další území,“ sdělila ve vysílání CNN Prima NEWS meteoroložka ČHMÚ Jana Hujslová.

⚠️🌡⚡️ Výstraha ČHMÚ na VYSOKÉ A VELMI VYSOKÉ TEPLOTY A SILNÉ BOUŘKY 🌡⚡️ Tato výstraha upravuje a rozšiřuje výstrahu...

Posted by Český hydrometeorologický ústav on Monday, August 12, 2024

ČTĚTE TAKÉ: V roce 2050 by v Paříži mohlo být 50 stupňů, říká klimatolog Cílek. Čína drží pod krkem celý svět

V úterý odpoledne a večer se na jihozápadě a západě Čech objeví první bouřky, které mohou být doprovázeny přívalovými dešti a vyloučeny nejsou ani kroupy. „V krátké době může napršet okolo 40 litrů vody na metr čtverečný. Objevit se mohou i nárazy větru,“ dodala Hujslová. Nejvyšší denní teploty se nejčastěji budou pohybovat mezi 29 až 33 °C.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě bouřek místo Radar, blesky rozklikněte kategorii Déšť, bouře a následně Bouře. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Středa by měla být nejteplejším dnem týdne. Rtuť teploměrů se na většině území zastaví na 31 °C, ale na jižní Moravě naměříme více než 35 °C. „V Čechách bude navíc hodně vlhkosti, takže se připravte, že odpoledne zde bude nepříjemně dusné,“ uvedli meteorologové na síti X.

Ve čtvrtek se v Čechách dočkáme mírného ochlazení, kdy teploty klesnou pod 30 °C. Na Moravě a ve Slezsku však bude stále velmi teplo s maximy do 34 °C. Celé české území mohou zasáhnout bouřky a přeháňky. Tropické počasí vydrží i v pátek, kdy se teploty budou pohybovat mezi 26 až 31 °C, ale na Moravě a ve Slezsku mohou dosáhnout až 34 °C.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Větší zátěž na srdce či ztráta pozornosti. Jak horké noci ovlivňují spánek a zdraví?

Tagy: