CNN: Ukrajinci v Novoselivce se Rusům nepodrobili. Ani jeden dům však neušel škodám

Podrobit si sever Ukrajiny se ruským vojákům nepodařilo. Tuto oblast po sobě ale zanechali naprosto zdevastovanou.

Podrobit si sever Ukrajiny se ruským vojákům nepodařilo. Tuto oblast po sobě ale zanechali naprosto zdevastovanou. Ve vesnici Novoselivka kousek za Černigovem není jediný dům, který by nezasáhly ruské střely. Reportérka CNN Clarissa Wardová se prošla i bývalým ruským táborem asi 50 kilometrů od běloruské hranice.

Na severu Ukrajiny jsou v oblastech pouze zbytky po nedávné přítomnosti Rusů. Poblíž silnic jsou vidět narychlo opuštěné tábory, zhruba 50 kilometrů od běloruských hranic. „V okopech jsou stále zbytky potravinových balíčků. Zdá se, že zde si připravovali jídlo. Je tu i cibule, káva nebo plechovky. Ale to, co vás překvapí, když se zde procházíte, je, že zde je naprostý nepořádek. Jako by dotyčným chyběla jakákoliv disciplína,“ přibližuje situace v ruském táboře reportérka CNN.

Nedaleko tábora je vesnice Chernysh, kde žije i Ludmila Štěpanovna. „Říká, že si zde místní schovávali své cennosti, protože zde Rusové rabovali. V obci byli pět týdnů, tanky bylo vidět všude kolem. V noci prý z kulometů stříleli do domů,“ cituje ženu Wardová.

Jak Rusové pokročili ve své bleskové ofenzivě směrem na Černigov, jejich taktika byla stále brutálnější. V pozemních bojích zde čelili velkému odporu, a proto zdvojnásobili letecké údery. „Toto je Bogdan, ukrajinský voják, který nám ukazuje, co zbylo z Novoselivky – vesnice, která sousedí s Černigovem. Devastace je ohromná, ani jeden dům nezůstal nepoškozený,“ svěřuje se.

Synovec byl ve sklepě

Bogdan následně uvedl, že se Rusové dostali až do této vesnice, když mířili na město. „To původně představovalo ukrajinskou pozici, Rusové ji však masivně bombardovali, a nakonec se dostali až sem, tedy asi 1,5 kilometru od města,“ doplňuje reportérka.

Nikolaj ve vesnici ruské vojáky neviděl, ale jejich útok se dotýká i jeho života. „Toto byl můj sklep,“ uvedl a ukázal na změť sutin. Právě tam se skrýval jeho synovec, když na dům dopadla bomba. „Nikolaj musel synovce pohřbít v mělkém hrobě na své zahradě. K němu přidělal kříž a něčím hrob překryl, aby tělo nevyhrabali psi,“ pokračuje Wardová. Vůči Putinovi Nikolaj cítí neuvěřitelnou nenávist. „Sedmdesát let jsem na světě, ale takovou zrůdu jsem ještě neviděl,“ dodal.

Mnozí ve vesnici se obávají, že to ještě není konec. „Na zničeném mostě potkávám Taťánu a Světlanu, které jsou plné emocí. Právě poprvé od začátku války navštívily své rodiče. Mají strach, že se s nimi příště neuvidí. Neví, zda se Rusové nevrátí,“ doplňuje reportérka. Dodává, že ruské ofenziva na severu byla neúspěch, zanechala však za sebou hluboké jizvy a návrat k normálu se zdá být ještě velmi daleko.

Tagy: