Dnes v KB Interview šéf operačních rizik: Jak složité je dnes ukrást bance peníze?

Tomáš Doležal

KB INTERVIEW: upoutávka na Doležala

Dnes v KB Interview ve 21:25 na CNN Prima NEWS: Za starých časů stačilo páčidlo, možná ještě kukla přes obličej a byli jste připraveni na přepadení banky. V dnešní době už to tak jednoduché není. Ti největší bankovní lupiči totiž sedí doma u počítače a nabourávají se lidem do jejich osobních účtů. Proti sobě ale mají silné soupeře a jedním z nich je i Tomáš Doležal.

Doležal je vysoce postavený člen banky, který se stará o prevenci podvodů a zná snad veškeré cestičky, jak se hackeři snaží nabourávat účty klientů. „My analyzujeme i u nás doma slabiny v systémech. Z pohledu toho, abychom je vylepšovali. Takže ty cesty k tomu, jakým způsobem ty slabiny využít jsou tou klíčovou znalostí, kterou se snažíme ochránit i interně mezi zaměstnanci,“ říká Tomáš Doležal.

Šéf operačních rizik pracuje v bance od roku 2002 a s kolegy detekují měsíčně desítky falešných transakcí v řádech milionů korun. Za rok 2020 ochránili více než čtyřicet milionů korun před digitální krádeží.

Typy podvodů

Typů podvodů je mnoho, někteří lupiči nastavují podvodné inzeráty, například na prodej auta, vytváří falešné online seznamky nebo si hrají na ředitele banky a požadují po zaměstnancích zaplatit určitou sumu peněz.

„Když se někdo odhodlá ukrást auto na ulici nebo vykrást banku, tak je to trestný čin a je jasný, co vás za to čeká. Ten organizovaný zločin postupuje tou cestou, která je pro něj nejjednodušší. A kouká na to i z pohledu rizika a nejvýhodnější je pro ně digitální svět.“

Návštěva trezoru

Nejen, že existuje digitální bezpečnost, ale stále jsou v bankách trezory, kde je bezpečnost peněz stejně důležitá. Tam nás s kamerou Tomáš Doležal vezme a ukáže, kde se střeží rodinné majetky a cennosti klientů.

Muž, který má na starosti řízení operačních rizik, prevenci podvodů a krizový management promluví o své práci a boji proti zločinců v KB Interview Martina Moravce ve 21:25.

Tagy: