Hrát a zpívat se bude vždy. Koronavirová krize oddělí zrno od plev, říká Hejma

To, že hudebníci v důchodovém věku nemohou žádat stát o finanční kompenzaci, považuje za diskriminaci. Současná doba v kultuře oddělí zrno od plev. I to v rozhovoru pro CNN Prima NEWS prohlásil zpěvák Ondřej Hejma, který začátkem příštího roku oslaví 70. narozeniny.

Během života jste zažil řadu událostí, ať už to byla okupace v osmašedesátém, nebo sametová revoluce v roce 1989. Kam řadíte dnešní dění, kdy svět paralyzovala pandemie koronaviru?
Máte pravdu v tom, že tahle „pandemie“ má v podstatě revoluční rozměry. Ty dvě události, které zmiňujete, byly, jak známo, o svobodě. V tom prvním případě jsme ji ztratili, v tom druhém získali. Teď ji opět ztrácíme, ale nemáme nepřítele, kterého by bylo možno z toho vinit. Svobodu si bereme sami a zdá se to být zatraceně nevyhnutelné. Poráží nás vlastní strach, bez ohledu na to, jak velkou hrozbou koronavirus ve skutečnosti je. A to zatím pomíjím podezření na mediální manipulaci ze zištných důvodů. Nic moc hezkého. A nejhorší na tom je, že na rozdíl od předchozích modelů se to tentokrát se zdá být globální a není kam emigrovat.

Vám a vašim blízkým se covid zatím vyhýbá?
Děkuji za optání, ťukám na dřevo...

Z toho, že vir pronikl do celého světa, se viní Čína. Jaký názor zastáváte vy?
Názor mám zcela jasný, a to ten, že nikdo nic neví. Anebo nám to někdo tají, což by bylo ještě horší. Každopádně neexistují žádné relevantní informace o tom, odkud se virus vzal, zdali je přírodní, nebo umělý, jak se chová, kdy zmizí a proč, co tím vším sleduje a podobně. Kdokoli tvrdí, že něco ví, riskuje, že bude brzy za hlupáka, protože situace na frontě se mění každým okamžikem. Dávám tomu rok, maximálně dva a pak se uvidí.

Jak v současné době vnímáte chování tří největších velmocí světa: USA, Ruska a Číny a Evropské unie?
Amerika je podle všeho v komplexní krizi, jejíž rozměry teprve objevíme. Rusko je na tom podobně, ale Rusové jsou na krize zvyklí a nejsou tak rozmazlení jako my na Západě. No a Čína vítězí na všech frontách. Pokud jde o Evropskou unii, ta podle mě už dávno neexistuje, což nejlépe ukázala právě pandemie. Je to jen takový pocit nebo myšlenkový konstrukt, něco jako gender. (smích)

Miloš Zeman by pro dobrý bonmot zabil i vlastní babičku.

Komu jste fandil v prezidentských volbách v USA?
Jednoznačně Trumpovi, protože navzdory jeho kontroverzní osobnosti jsem velmi souhlasil s jeho politikou, zvláště tou zahraniční. Byl to poslední pokus zachránit tuto civilizaci v původní podobě, tak jak si ji pamatujeme. Pokud ve svém boji prohraje, bude to smutné pro nás nostalgiky, ale opravdu špatná zpráva to bude pro mladou generaci, která paradoxně právě teď stojí z větší části proti němu. Ale naděje umírá poslední.

Jak si podle vás vede často kritizovaná vláda Andreje Babiše?
Andrej řídí tuto zemi jako firmu, tak jak slíbil, takže jsme takové Čapí hnízdo pro deset milionů lidí. Ale to je úplně jedno. Vláda má zcela svázané ruce a nemůže dělat nic jiného, než co dělá, i kdyby chtěla. A ona by stejně nechtěla, protože profesionální manažeři neradi vybočují z řady. Být jiný než ostatní bývá nebezpečné a nevyplácí se to. Takže vlastně díky.

Co jste říkal na výrok prezidenta Miloše Zemana, který prohlásil, že umělci vytvořili svá nejkrásnější díla tehdy, když byli hladoví? Pobouřil vás jako řadu ostatních?
Miloš by pro dobrý bonmot zabil i vlastní babičku... Já vím přesně, jak to myslel, měl zrovna plné zuby těch kvičících kolegů umělců, kteří si mysleli, že jejich divadélko nebo festiválek je středobodem světa, a tak kalili vodu a dělali virvál, jako by byli v něčem důležitější než ostatní. Přitom masová zábava a showbyznys jsou v jistých chvílích možná hezkou třešinkou na dortu, ale poptávka je momentálně úplně jinde. I proto kšefty nejsou. Je třeba si to prostě přiznat a zařídit se podle toho. Já si navíc pamatuju, jak jsme za minulého režimu nesměli natáčet ani vystupovat, natožpak za peníze. Celých dvacet let. Živili jsme se prostě něčím jiným a své případné talenty jsme si nechávali na doma. Nějak to šlo, hrálo se v soukromí a navíc jsme tehdy napsali věci, z nichž mnohé hrajeme dodneška. To není obhajoba covidu nebo všech těch zákazů, ale realita. Kdo přežije, ten vyhraje. Tak to bylo vždycky.

Hrát se bude vždycky a zpívat taky. Jen se oddělí zrno od plev.

O kolik vystoupení a peněz jste kvůli vládním opatřením přišel? Budete žádat stát o finanční kompenzaci?
Jsme na tom se Žlutým psem stejně jako ostatní, ztráty jsou veliké až absolutní. Jen hlupák by v takové situaci nežádal stát, kterému platí daně, o finanční kompenzaci, když k tomu má legální možnost. Škoda jen, že my muzikanti senioři žádnou takovou možnost nemáme, což mimochodem považuji za diskriminaci. Ale k soudu do Haagu to nepoženu, nebojte.

Někteří umělci se obávají toho, že nic nebude jako dřív, lidé nikam nebudou chodit a oni zůstanou bez práce. Jak to vidíte vy?
Ujišťuji vás, že je to jinak, ba přímo naopak. Hrát se bude vždycky a zpívat taky. Jen se oddělí zrno od plev. A čím hůř bude, tím to bude cennější. Můj otec, který za války prošel nacistickým koncentračním táborem, mi v nadsázce říkal, že tam byly jen dvě skutečné hodnoty. Když měl někdo cigára nebo když uměl na něco zahrát. Protože za to si pak mohl koupit ty cigára. Takže to vlastně nevypadá tak zle.

Co vás nyní zaměstnává, když nemůžete hrát?
Snažím se maximálně sportovat, žít relativně zdravě, čtu podruhé své staré oblíbené knížky, místo do hospody chodím na procházky a na golf. Po hraní se mi hrozně stýská, ale šťastnou shodou okolností mi v tomhle roce do cesty přišlo natáčení nových písniček. Jo a taky jsem se nedávno stal nadějným začínajícím youtuberem!

Blíží se Vánoce. Jak vypadají u Hejmů?
V tomhle směru se naštěstí moc nemění, pandemie nepandemie. Dopoledne přicházejí přátelé na vaječný koňak, což je posezení, které nám umožní vyhnout se obědu, a pak už chceme být na Štědrý večer sami doma, skromně, tradičně, jako vždycky. I když teď si uvědomuju, že v tomhle smyslu máme Vánoce vlastně už od března. Jediné, co mě mrzí, je, že se odpoledne na náměstí nejspíš nebude konat tradiční punková vánoční mše, takzvaná Rybofka. I to je daň za tu blbou pandemii. Ale třeba se to ještě změní.

Už víte, jak strávíte příchod Nového roku?
To se rozhodneme až po Vánocích. Řekl bych že pojedeme na chalupu, na Šumavu. Anebo to bude jinak. Přípitek i novoroční projev budou každopádně jako vždycky prodchnuté bezbřehým optimismem s vědomím toho, že přání se obyčejně plní jen poskrovnu a předsevzetí v podstatě nikdy žádná. A taky to jde.

V únoru vás čeká významné životní jubileum. Už máte plán, jak kulatiny oslavíte?
Uvidíme, co bude tou dobou povoleno a co ne. Dlouhodobě ale k tomuto datu směřuji vydání nového písničkového alba s názvem Dáreček, což bude samo o sobě jistě důvodem k oslavě. Jestli s lidmi, nebo bez lidí, se teprve ukáže. Toto album není žádný koronavirový výkřik, ale výsledek asi pětileté práce dostavující se jakoby v pravou chvíli.

Ondřej Hejma (69)

Zpěvák, hudební skladatel, frontman skupiny Žlutý pes, bývalý rozhlasový i televizní moderátor, publicista a překladatel. Pře dvěma lety byl oceněn prezidentem ČR Milošem Zemanem státním vyznamenáním. S manželkou Vladimírou, která pracuje jako lékařka, mají dvě děti: Terezu a Jana.

Tagy: