Kokain do konečníku, povinný sex či vyhnání Orbána aneb Hlášky politiků v roce 2022

Česká politická scéna občas působí jako bizarní prostředí, ze kterého lítá jeden bonmot za druhým. I za rok 2022 čeští politici pronesli mnoho hlášek, kterými veřejnost pobavili nebo šokovali, některé z nich takřka zlidověly. Redakce CNN Prima NEWS připravila ty nejlepší.

Andrej Babiš: Břeclav, Vídeň, Varšava

Rok 2022 provázela kvůli častým obstrukcím řada mimořádně dlouhých jednání ve Sněmovně. Několikahodinové projevy i přestřelky mezi vládními a opozičními poslanci se neobešly bez povedených bonmotů či bizarních výroků.

Politiky i veřejnost obzvlášť pobavil šéf hnutí ANO Andrej Babiš, když se na začátku září u řečnického pultíku pustil do zeměpisných teorií o tom, jak snadno se člověk dostane z Brna do Bratislavy, Vídně či Varšavy.

„Normální člověk by jel z Brna do Bratislavy, vidím Břeclav, odbočím doprava a jsem ve Vídni. A doleva mám Varšavu. Selský rozum,“ řekl opoziční politik, z něhož si jeho kritici často dělají legraci kvůli jeho rétorickým schopnostem.

Kandidát na prezidenta se kvůli svému projevu stal terčem několika humorných koláží. Někteří uživatelé na sociálních sítích přirovnávali Babišovu řeč k legendárnímu projevu komunistického politika Miloše Jakeše z roku 1989 na Červeném hrádku.

Jan Farský: Na zásadní hlasování přiletím z USA

Od doby, kdy Starostové na podzim roku 2021 uspěli ve sněmovních volbách a se ziskem 33 mandátů se stali druhým nejsilnějším vládním subjektem, museli vysvětlovat hned několik vážných či méně závažných kauz.

Asi nejvíce obrazu STAN uškodila kauza Dozimetr týkající se korupce na Magistrátu hlavního města Prahy. Mezi obviněnými figuruje i bývalý pražský náměstek Petr Hlubuček (dříve STAN), který měl být hlavou celé zločinecké skupiny. Kvůli Dozimetru mimo jiné rezignoval Petr Gazdík (STAN) na post ministra školství.

Lidem však utkvěly v paměti i další kauzy, i když byly mnohem méně závažné. Jako komunikační i mediální selhání lze považovat lednové oznámení současného místopředsedy STAN Jana Farského, který chtěl odcestovat na několikaměsíční stáž do USA bez toho, aniž by se vzdal poslaneckého mandátu.

Farský se sice vzdal funkce šéfa poslaneckého klubu STAN. Rovněž sdělil, že svůj plat bude posílat neziskovým organizacím a že i ze stáže se případně vrátí na klíčová sněmovní hlasování. Přesto se stal terčem ostré kritiky z řad veřejnosti, opozice, ale i členů pětikoalice.

Mnoho lidí považovalo krok Farského jako podvod na voličích. Obzvlášť když se ukázalo, že politik o své cestě do USA věděl už před říjnovými volbami do Sněmovny. Přesto v nich ale kandidoval. Kromě bizarního výroku o ježdění na důležitá hlasování někteří kritici rovněž nechápali, jak by měla Farského studie federalizace USA a její aplikace na EU pomoci českým občanům. Farský se nakonec poslaneckého mandátu vzdal s tím, že nechtěl komplikovat fungování vlády.

Karel Havlíček: Kokain do konečníku

Starosty kvůli jejich kauzám často kritizuje především opozice. Do této role se obzvlášť vžil místopředseda Sněmovny Karel Havlíček (ANO). Ten se do hnutí STAN ve vysílání CNN Prima NEWS opakované ostře pouštěl především v souvislosti s kauzou Dozimetr.

„Uvědomujete si, co se tam dělo? Že tam probíhaly orgie, v rámci nichž si všichni chrochtali, sypali si kokain do konečníku a rozhodovali o tom, co se bude dít v Praze? To bylo za vašeho vládnutí. Přijde vám to normální? Vy jste se všichni zbláznili. Udělali jste z Prahy Palermo, Bogotu 80. let. To je opravdová kolumbijská telenovela,“ řekl místopředseda hnutí ANO na adresu STAN v jedné z nedělních Partií.

Obzvlášť spojení „kolumbijská telenovela“ a „kokain do konečníku“ si Havlíček očividně oblíbil a používal je i v dalších letních debatách. V zářijové slovní přestřelce s šéfem Pirátů Ivanem Bartošem pak Havlíček (když se chtěl zastat své stranické kolegyně Jany Mračkové Vildumetzové) ve svých bonmotech ještě přitvrdil: „Když někdo tancoval s někým na svatbě, ještě neznamená, že si strkal kokain do řiti.“

„Pane Havlíčku, to zní skoro, jako byste jim záviděl,“ glosoval pak Bartoš. Z policejních odposlechů prý skutečně vyplívá, že zločinecká skupina, kterou měl vést Petr Hlubuček a podnikatel Michal Redl, kromě jiného pořádala i velkolepé večírky, na nichž nechybělo všemožné experimentování s kokainem a sexem.

Václav Klaus: Protestuji proti slovu invaze

Mnoho politiků či prognostiků si v předpovědích ohledně únorových kroků Moskvy doslova „vylámalo zuby“. Rusko na základě rozhodnutí prezidenta Vladimira Putina už 21. února vojensky vtrhlo na ukrajinské území. Konkrétně ruská armáda vstoupila na část Donbasu ovládanou dvěma loutkovými proruskými separatistickými státy.

Exprezident Václav Klaus ještě večer 23. února, tedy jen několik hodin předtím, než Rusové napadli celé území Ukrajiny, odmítal ruské vtrhnutí na ukrajinský Donbas nazývat jako invazi. „Chci protestovat proti slovu invaze. Nemyslím, že to je v tomto případě adekvátní slovo. Není to invaze. Je to podivná invaze bez oběti a výstřelu. Už osm let na území proruských separatistů nevstoupil žádný ukrajinský politik či voják,“ prohlásil ve vysílání CNN Prima NEWS.

Krátce poté, co Klaus opustil studio, začaly lítat ruské bomby na velkou část ukrajinského území. 24. února se Institut Václava Klause vyjádřil k ruské invazi následovně: „Útok Ruska změnil svět. Radikální zvrat, který nastal ráno, nás nejen překvapil, ale i šokoval. Napadení suverénní země je neakceptovatelné a je potřeba jej odsoudit. Očekávali jsme rozumné chování Ruska, bohužel k němu nedošlo. Je nám smutno z lidského neštěstí, bolesti a utrpení, ke kterému dochází při násilném proniknutí ruské armády na ukrajinské území.“

Klaus ale rovněž zmínil lítost nad tím, že „prý nebyly využity všechny možnosti mírového řešení sporu“. V tomto tvrzení však nebyl příliš konkrétní v tom, co Západ mohl udělat, aby ruské agresi zabránil.

Daniela Kovářová: Povinností manželů je mít sex

Čerstvě zvolená senátorka Daniela Kovářová čelila koncem roku kritice i posměchu za své výroky o manželství. Podle Kovářové totiž z občanského zákoníku vyplývá, že manželé mají zákonnou povinnost a také právo spolu provozovat sex.

„Pokud je hlavním účelem manželství založení rodiny a děti, pak z občanského zákoníku skutečně plyne, že manželé mají zákonnou povinnost a právo se o děti snažit, tedy i provozovat spolu sex,“ zopakovala Kovářová ještě o několik dnů poté, co její prohlášení způsobilo velké vášně na sociálních sítích.

Kritici však předložili hned několik argumentů, že výklad bývalé ministryně spravedlnosti a advokátky se specializací na rodinnou problematiku je mylný. „Pokud dle vašeho právního názoru mají manželé povinnost mít sex, mám tím pádem právo požadovat po své manželce sex i přes její nesouhlas. Je to přece její povinnost. Ovšem jiný zákon považuje za znásilnění i nedobrovolný sexuální styk mezi manželi,“ upozornil jeden z komentujících.

Jiní kritici začali prohlášení Kovářové spíš ironizovat: „Jsem zvědavý, kdy paní Kovářová bude osobám, které vstoupily do heterosexuálního svazku, chodit do ložnice a přikazovat jim, aby měly koitus.“ Na Twitteru se také začala objevovat koláž s vulgárním podtextem, která si ze senátorky dělá legraci.

Jana Michailidu: Demokratický komunismus

I když následující výrok zazněl už v září roku 2021 na pirátském fóru, do veřejného prostoru výrazně pronikl až na začátku ledna, kdy si Piráti volili nového předsedu. Redakce CNN Prima NEWS se jej tedy rozhodla zahrnout do roku 2022.

Bývalá místopředsedkyně Pirátů a někdejší kandidátka na šéfku strany Jana Michailidu v diskusi na zmíněném fóru uvedla, že „její vnitřní přesvědčení je komunistické. Ve smyslu původním (demokratickém).“ Rovněž zmínila, že zrušení duševního vlastnictví je neoddiskutovatelnou součástí pirátství a jeden z hlavních bojů pirátského hnutí proti kapitalismu.

Mnoho politiků včetně členů Pirátské strany nad vyjádřeními Michailidu nevěřícně kroutilo hlavou se základním rozporem, jak by mohl být komunismus demokratický. „Jste připraveni tohle vysvětlovat, až ji zvolíme (předsedkyní)?“ ptal se na sociálních sítích exposlanec Mikuláš Ferjenčík krátce před pirátskou předsednickou volbou.

Výroky Michailidu ostře kritizoval také šéf pirátského poslaneckého klubu Jakub Michálek: „Pochopil bych, kdyby to byl vtip nebo starší výrok, ale tohle je dost čerstvé. Já jsem z toho také zděšený. Ve veřejném prostoru musíme bránit naše jméno, že nejsme strana spojená s komunismem, protože to drtivá část členů určitě nechce. Moji rodinu komunisti v noci vystěhovali, protože děda měl statek. Poslali ho do lágru.“

Michailidu vzápětí nad svými prohlášeními projevila lítost. „Mrzí mě, že moje sdílení utopického snu o demokratické, kooperativní a vzájemné společnosti způsobilo mnoha lidem velkou negativitu v jejich životech,“ uvedla. Zpětně by se prý za komunistku neoznačila. Ve volbě nakonec Michailidu obdržela něco málo přes 15 procent a skončila na čtvrtém místě, čímž nepostoupila do druhého kola. Mandát obhájil současný šéf Ivan Bartoš.

Tomio Okamura: Volil jsem TOP 09

Zástupci koalice Spolu i část veřejnosti se na konci září bavili incidentem šéfa SPD Tomia Okamury, když se zúčastnil senátních voleb. Opoziční politik volil na Praze 6, kde jeho hnutí kandidáta do horní komory Parlamentu nepostavilo. Rozhodl se tedy demonstrativně znehodnotit lístek obhajujícího senátora Jiřího Růžičky (za TOP 09).

„Škrtl jsem jeho (Růžičkův) volební lístek a ještě jsem ho natrhl. Voleb jsem se tímto zúčastnil, vždycky jsem pro to, abychom k volbám chodili. Můj hlas tak bude započítán mezi odevzdané, tímto jsem však vyjádřil svůj nesouhlas a zároveň snížil procentní výsledek panu Růžičkovi, protože absolutně nesouhlasím s politikou TOP 09 a vládní koalice,“ chlubil se Okamura po hlasování.

Pokud ale lístek pouze natrhl a přeškrtl, jak sám prohlásil, odevzdal hlas právoplatně. Ironické reakce zástupců koalice Spolu na sebe nenechaly dlouho čekat. „Vysoká škola života – obor volby. Pane Okamuro, děkujeme,“ vzkázala Okamurovi například předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Ke svému příspěvku přidala upravenou fotku, na které je opoziční politik vyobrazen jako sympatizant TOP 09 i Evropské unie.

Okamura na svůj přešlap později reagoval s úsměvem a nadsázkou: „Doufám, že to nebude rozhodující hlas. Musel jsem se tomu smát. Měl jsem ten lístek ještě zmuchlat? Sníst? Roztrhat na kusy? Ještě něčím polít? Hlavně jsem rád, že jsem vyjádřil nesouhlas s politikou vlády Petra Fialy. Jelikož jsou volby tajné, nikdo už nikdy nezjistí, jestli byl můj hlas platný či nikoliv.“

Okamurův hlas nakonec nerozhodl. Jiří Růžička ovšem na Praze 6 uspěl již v prvním kole, a obhájil tak svůj senátorský mandát. Šéf opozičního hnutí mu však v první den voleb udělal bezpochyby obstojnou reklamu.

Markéta Pekarová Adamová: Vyhnání Orbána

„Češi svého Babiše už vyhnali. Pevně doufám, že se to povede i Maďarům. Rozložení politických sil v Maďarsku se vzdáleně podobá tomu, které bylo dosud i u nás. Tamní opozice své neshody dala stranou a spojila síly proti populistické vládě, kterou už mnoho let řídí Viktor Orbán,“ napsala šéfka Sněmovny a předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová na začátku ledna na svůj Facebook.

Za svůj výrok Pekarová čelila poměrně ostré kritice. Mnoho lidí totiž bylo přesvědčeno, že by se předsedkyně dolní komory Parlamentu směrem k Maďarsku, jakožto blízkému spojenci Česka, takovýmto způsobem neměla vyjadřovat.

Mnoho kritiků považovalo vyjádření Pekarové za nevhodné a arogantní. Část opozice dokonce požadovala její konec ve vedení Sněmovny. Podle dalších politiků navíc Pekarová srovnáním tehdejší maďarské opozice s českou pětikoalicí ukázala, že nerozumí maďarské vnitropolitické situaci.

Maďarská opozice, která se spojila do jarních voleb, totiž byla složená mimo jiné ze socialistů, zelených progresivistů, z liberálů a i z ultrakonzervativní nacionalistické strany Jobbik, jejíž členové v minulosti otevřeně pronášeli nenávistná prohlášení o Židech či Romech. Právě tato směsice mnohým nepřijde příliš podobná středopravicové až liberální české pětikoalici.

Nutno zmínit, že čím dál více západních politiků se od maďarského premiéra Viktora Orbána a jeho politiky ostře distancuje i kvůli jeho chladnému postoji k Ukrajině a naopak vřelejším vztahům k Rusku. Pekarová však k vyhnání Orbána nepřímo vyzývala ještě před vypuknutím ruské invaze na Ukrajinu.

Josef Skála: Přeji si svobodnou Ukrajinu – od neonacistů

Od vypuknutí ruské invaze na Ukrajinu uběhlo více než 10 měsíců. Na českém politickém spektru se přesto vyskytuje hned několik hnutí a stran, které ruské bombardování ukrajinských měst, zabíjení civilistů či ilegální anexi bagatelizují.

Ze sněmovních uskupení tak činí například někteří členové SPD, z těch mimoparlamentních pak zástupci Trikolory či komunistů.

„Taky si přeji svobodnou Ukrajinu, svobodnou i od těch neonacistů. Je tam glorifikace nacistů a proudy, které jsou vlivné a mají za sebou zločiny,“ prohlásil ve vysílání CNN Prima NEWS člen ultrakonzervativního křídla KSČM Josef Skála na konci února.

Rusko agresi označuje jako „speciální vojenskou operaci, jejímž cílem je demilitarizace a denacifikace Ukrajiny“. Vzhledem k tomu, že se ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj netají židovským původem a krajně pravicové strany se na Ukrajině netěší zrovna velké podpoře, jde o velmi bizarní cíl.

Vlastimil Válek: Lidé mi nerozumí, protože jsem z Brna

Členové kabinetu premiéra Petra Fialy (ODS) čelí časté kritice kvůli tomu, že v některých případech komunikují nepřehledně či chaoticky. Za zmínku stojí třeba mimořádný pětitisícový příspěvek na dítě, o němž nejdříve ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) uváděl, že ho mají získat domácnosti s ročním příjmem do jednoho milionu korun čistého. Později ale předseda lidovců přiznal, že limit má být do jednoho milionu korun hrubého příjmu.

Za chaotickou komunikaci byl na přelomu roku 2021 a 2022, kdy vrcholila omikronová covidová vlna, často kritizován také ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Část veřejnosti pak na začátku ledna Válek pobavil následujícím výrokem: „Může to být proto, že jsem z Brna, možná moc používám hantec.“ Tak šéf resortu zdravotnictví vysvětloval, proč mu možná lidé hůř rozumí. Někteří politici ale vzali jeho odlehčené vyjádření možná až příliš vážně. Například Andrej Babiš poté Válka tvrdě zkritizoval a rovněž mu doporučil tlumočníka do češtiny.

Zde ovšem expremiér ostře narazil. Jeho kritici mu pak hojně připomínali, že i on sám má s češtinou a se srozumitelnou mluvou značné problémy.

Tagy: