Dušnost, únava, poškození plic. Kvůli doléčení míří první lidé po covidu do lázní

Pacienti v lázních

Do lázní Luhačovice na Zlínsku začínají přijíždět postcovidoví pacienti, aby si zde doléčili následky onemocnění. Dušnost, únava či poškození plic patří mezi nejčastější problémy po prodělaném koronaviru. A právě na tyto diagnózy se největší moravské lázně zaměřují.

Jedním z prvních postcovidových pacientů, který do Luhačovic dorazil, je Petr Bílý z Prahy. Koronavirus ho skolil vloni v září. „14 dnů jsem ležel v nemocnici s teplotami atakujícími čtyřicítku, byl jsem slaboučký, točila se mi hlava a nebyl jsem schopen nic dělat,“ vzpomínal 61letý muž.

Teď už se více než měsíc může znovu věnovat své profesi stavitele. Stále ale ještě není úplně fit. „Při jakékoliv zátěži se hned zadýchám a poměrně hodně kašlu, což není třeba při jízdě v autobuse příjemné. Proto jsem tady,“ řekl Bílý.

První tři pacienti

Do luhačovických lázní zatím dorazili první tři postcovidoví pacienti. Další desítky by měly přijet během následujících týdnů. Čekají je tady specifické léčebné procedury. „Asi nejdůležitější jsou inhalace přírodní minerální vody, nejznámější je Vincentka. Léčbu doplňují masáže, případně vodoléčebné techniky. Pro každého pacienta sestavujeme individuální léčebný plán,“ vysvětlil primář Petr Pšenica. „Nejčastějšími problémy lidí, kteří prodělali koronavirus, jsou přetrvávající únava, celková slabost, pocit nevýkonnosti a především dechové potíže, jako je suchý kašel či zahlenění,“ dodal lékař.

Na doporučení nebo jako samoplátce

V současné době je kapacita největších moravských lázní naplněna jen asi z jedné pětiny. Obrovské ztráty z loňské sezony postcovidoví pacienti zřejmě nesmažou. Přesto jejich počet bude podle odborníků v následujících měsících rychle stoupat. „Je to jakýsi průlom, že konečně lázně začnou plnit roli v téhle krizi, která jim přísluší. To znamená doléčovat pacienty. Doteď se o lázních mluvilo jen v souvislosti s jejich zavíráním,“ sdělil ředitel Lázní Luhačovice Eduard Bláha.

Postcovidoví pacienti mohou do Luhačovic přijet buď jako samoplátci, nebo na doporučení lékaře. V takovém případě platí léčbu pojišťovna.

Tagy: