Přijdou lidé o své peníze u ruské Sberbank? Nepodléhejte panice, uklidňuje ekonom

Sberbank

Lidé, kteří využívají služeb u banky s vazbami na Rusko Sberbank, nemusí mít obavy o své peníze, a to ani v případě výraznějších sankcí. Banka podléhá regulím České národní banky a vklady jsou ze zákona pojištěné na 100 tisíc eur (2,5 milionu korun). Podle ekonoma Lukáše Kovandy tak není potřeba podléhat panice.

„Lidé v ČR se nemusí obávat o své úspory v tuzemské divizi Sberbank. Do částky v přepočtu 100 tisíc eur jsou jejich úspory tak jako tak ze zákona pojištěny. Je ovšem krajně nepravděpodobné, že by lidé v ČR přišli o své úspory, jestliže jich ve Sberbank mají v přepočtu i nad 100 tisíc eur,“ sdělil ekonom.

Pro Sberbank jsou bolestivé zvláště ty sankce, které na ni ve čtvrtek uvalilo americké ministerstvo financí. Znemožňují jí totiž přístup do finančního systému USA, který je nejvýznamnější na světě. Konkrétně to znamená, že všechny americké finanční instituce musí do 26. března 2022 zrušit veškeré své účty, které u Sberbanky a jejích 25 příslušných divizí mají, a musí zároveň odmítat všechny budoucí transakce.

„To ale neznamená, že jsou bezprostředně ohroženy úspory klientů Sberbanky kdekoli na světě. Klienti Sberbanky u nás i v jiných zemích, kde působí, se ale pochopitelně intenzivně snaží své úspory převést do jiné banky, neboť správně vnímají zvýšené riziko. To je však zatím spíše výhledové. Pod tímto náporem vznikají technické problémy, které v pátek odpoledne vedly k uzavření poboček spadajících pod Sberbanku v České republice. Z hlediska klientů je prozíravé převést si své prostředky do jiné banky, než je Sberbank. Na druhé straně není třeba podléhat panice,“ doplnil Kovanda.

Uzavření poboček

Sberbank CZ, která má vazby na Rusko, v pátek ve 14:00 uzavřela své pobočky v Česku. Uvedla to mluvčí banky Radka Černá. Důvodem jsou podle ní bezpečnostní problémy na pobočkách. Ve čtvrtek a v pátek se před některými pobočkami banky tvořily fronty lidí, kteří chtěli zrušit služby nebo žádali informace o fungování banky. Kolem pátečního poledne nefungovalo internetové bankovnictví Sberbank CZ.

„Sberbank CZ analyzuje stávající situaci. Naším hlavním cílem je poskytovat služby a servis našim klientům na úrovni a v rozsahu jako doposud a zajistit co nejlepší fungování banky. Naše on-line bankovnictví je bohužel nyní nedostupné z technických důvodů, na řešení a rychlém zprovoznění pracujeme. Bohužel se však objevily i bezpečnostní problémy na našich pobočkách (naši zaměstnanci jsou převážně občané ČR), které budeme muset řešit a zajistit zvýšenou ochranu zaměstnanců poboček,“ sdělila Černá pro CNN Prima NEWS.

Banka počítá s tím, že v dalších dnech už budou pobočky opět standardně otevřené, klienti mohou využívat on-line bankovnictví a bankomaty. „Klienti Sberbank CZ mohou využít jakýkoliv bankomat v ČR i zahraničí, pokud mají u nás účet, výběry mají zdarma,“ dodala Černá.

Bojkot Sberbank

Některé české firmy kvůli ruské invazi na Ukrajinu vyhlašují bojkot služeb banky Sberbank CZ, která má vazby na Rusko. „Silně doporučujeme našim poradcům a pobočkám tuto banku přestat okamžitě využívat, doporučovat a zprostředkovávat. V této souvislosti ji také vyjímáme z bonusového odměňování,“ uvedl zakladatel finančně poradenské společnosti Partners Petr Borkovec.

Hlavním akcionářem Sberbank CZ je ve Vídni sídlící Sberbank Europe, dceřiná společnost největšího ruského bankovního domu Sberbank Russia. Jejím padesátiprocentním vlastníkem s jedním hlasovacím právem navíc je ministerstvo financí Ruské federace. Zbytek vlastní investoři, banka se obchoduje na burze. Sberbank CZ reguluje a dozoruje Česká národní banka. V Česku působí od roku 1993, do roku 2013 fungovala pod jménem Volksbank. Má 25 poboček a asi 120 tisíc klientů.

Tagy: