S Babišem to bylo peklo. Nejsem ale křehká květinka, co se rozpláče, popsala Maláčová

Matěj Stropnický a Jana Maláčová mají dodnes blízký vztah.

Jana Maláčová a Matěj Stropnický o vzniku husté dvojky i o vládních ambicích a spolupráci s Adrejem Babišem

Vláda s Andrejem Babišem byla peklo, ale nejsem žádná křehká květinka a chuděrka, kterou by to položilo. Jsem z vojenské rodiny, prohlásila v dvojrozhovoru pro CNN Prima NEWS ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). O tom, jaké má ambice a zda by šla do vlády s hnutím ANO znovu, mluvila po boku Matěje Stropnického, se kterým v Praze kandiduje. Společně chtějí uspět tam, kde ČSSD v posledních letech strádá a mluví o sobě jako o tzv. husté dvojce. Chtějí se tím přiblížit mladým voličům.

Proč hustá dvojka? Kdo to vymyslel?
Maláčová: Nějak se to vyvinulo spontánně. Hledali jsme chytlavý pojem a úplně jsme nečekali, že se to tak chytne.

Jaké na to máte reakce?
Maláčová: Máme na to spoustu ohlasů a všichni to stále zmiňují, takže to evidentně funguje.

Stropnický: Důležité je prorazit prostorem, kde je spousta věcí sponzorovaných a placených a zdaleka tolik peněz nemáme, tak musíme být o to originálnější. Myslím, že když jsou to vážná témata, tak to tomu má odpovídat. Když jde o vážnou věc jako je bydlení, důchody, rozprodej majetku, tak v tu chvíli je vážnost na místě.

Cílíte „hustou dvojkou“ primárně na voliče Pirátů?
Maláčová: Nemíříme primárně na voliče Pirátů. Snažíme se varovat před nástupem pravice, zejména ODS, do vlády. Chceme lidem vysvětlit, jaké to bude mít následky, zejména pro lidi střední třídy.

Je to takový slangový výraz, tak proto se ptám.
Stropnický: Úplně mladí by to už podle mě nepoužili. Cílí to na lidi podobně staré jako my. Výběr byl ale podle témat a koho to osloví bylo druhotné. Věci se týkají obyvatel napříč skupinou obyvatel. Jsme prostě rádi, že se to chytlo. Nudných videí mají přece Piráti a STAN spoustu. Nechtěli jsme dělat totéž, co dělá blbě už někdo jiný.

Je to na hraně, ale musíme to dělat takovou formou, aby si toho člověk vůbec všimnul. Píšeme si to sami, je to naše vlastní produkce.

Pojďme se vrátit k vládě. Jaké to ve vládě skutečně bylo a jaká byla komunikace a spolupráce s panem premiérem?
Maláčová: Nedávno se mě na to někdo ptal. Nemám to s čím porovnávat. Kdybych to měla shrnout jednou větou: Bylo to peklo, ale nelituji. Člověk se učí za pochodu. Víte, že jsem do funkce byla hozená bez přípravy a bez toho, aniž bych měla poskládaný tým na ministerstvu. Lidi ale podle mě nezajímá ta kuchyně, důležitý je ten výsledek. Když se podíváme na bilanci na konci, tak jsem relativně spokojená. Samozřejmě kdyby nám do toho nevlezla pandemie, tak by se toho stihlo mnohem více.

Jsme si podle mě s Andrejem Babišem hodně charakterově podobní a překvapivě se mi s ním komunikuje dobře.

Zas by si Jan Hamáček nemohl vzít červený svetr.
Maláčová: To je pravda, ale možná by se ukázal takový, jaký je, v jiné situaci. Ale většina věcí, o které jsem usilovala, se podařila. To je to, za co nás lidi platí a co se od nás očekává.

Máte pocit, že to voliči skutečně přisuzují vám? Často jste se o úspěchy totiž přetahovali s hnutím ANO, především třeba s ministryní financí Alenou Schillerovou.
Maláčová: Myslím, že lidé ví, že ministryně Schillerová byla proti zvýšení rodičovské, mezd a platů. Lidé jasně vidí, že za úspěchy stojí ČSSD. Poslední dobou mi píšou lidé, že si zjistili, co se dělo za první Babišovy vlády a z hlediska toho, co se prosadilo, bilance mluví jasně ve prospěch sociálních demokratů. Já sama jsem prosadila 30 zákonů za 3 roky.

Vraťme se ještě k tomu peklu. Opravdu by mě to zajímalo. Jaká ta komunikace byla?
Maláčová: Jsme si podle mě s Andrejem Babišem hodně charakterově podobní a překvapivě se mi s ním komunikuje dobře. Nedávno jsem měla narozeniny a jeden kolega mi říkal, že ho překvapuje, jak mi nakonec vždy dal Babiš za pravdu. Problém byl vždycky v tom, jak to vysvětlit Aleně Schillerové, které nemá moc velké politické senzory.

Stropnický: Jako že pomalu chápe.

Takže jste byli s premiérem kamarádi?
Maláčová: Vím, že vše, co navrhuji, má racionální podstatu, mám to propočítané, je to ve prospěch lidí, a dává to smysl.

Stropnický: Babiš za vším cítí hlasy. Takže dost z toho, co Jana navrhuje, je toho rázu, že to má pomoct lidem, a to Babiš pozná. Náhodou jsem byl u jednoho jednání vlády v letošním březnu před velkým lockdownem. Babiš tam seděl, ťukal si celou dobu něco do telefonu a byl zhroucený do sebe a vypadal úplně zoufale. Říkal jsem si: „Tenhle člověk to řídí? Vám to půjde?“ Byl jsem docela v šoku.

Takže horší spory byly s paní ministryní Schillerovou než s Babišem?
Maláčová: Paní ministryně se třeba do poslední doby bila za to, aby nebyl program Antivirus. Vše posuzuje podle má dáti, dal. Pro ni je vše výdaj a je to špatně. Bylo velmi složité jí vysvětlit, že když teď dáme náklady na Antivirus, předejdeme problémům s čtyřikrát většími náklady později. Ona to tak nevnímala a těch věcí bylo daleko víc. Všechno vidí z pohledu účetního. Nechápe prevenci a investice. Nechápe, že se razantním krokem může zabránit větším škodám.

Na druhou stranu to nyní označuje za svůj úspěch. Nedávno u nás v Partii řekla, že kdo kritizuje vládu za vysoké výdaje, tak chtěl trojnásobnou nezaměstnanost.
Maláčová: No vidíte, tak se poučila.

Paní ministryně, ještě nám prosím řekněte, co byste dělala, kdyby to nevyšlo a vy jste se do Sněmovny případně do vlády nedostali?
Maláčová: Zaprvé to vyjde, o tom vůbec nemusíme pochybovat. Vždycky budu bojovat za lidi.

Stala byste se třeba inspektorkou práce?
Maláčová: Ne. Myslím, že po politické kariéře už je to nepatřičné, aby člověk šel zpátky do úřednického sektoru. Mám velmi výrazné známé názory, které všichni znají, a nebylo by to adekvátní. Nebojte, sociální demokracie je tady strašně dlouhou a bude tu ještě delší dobu. Jsem přesvědčená, že 21. století bude stoletím sociální demokracie. Budeme se snažit dělat politiku pro většinu obyvatel. Není těžké dělat politiku pro 10 procent lidí, umění je pomoct tomu největšímu množství.

Pane Stropnický, vy jste se u slov paní ministryně tak pousmál. Tak co jste si pomyslel?
Stropnický: Pousmál jsem se u toho, že tady ČSSD je tak strašně dlouho, protože to ČSSD ráda zdůrazňuje. Nejsem si jistý, že tohle voliče dneska nějak přesvědčí. Lidé žijí tím, co se dělá dneska a to ostatní patří historii, i když velmi zajímavé a záslužné. ČSSD to ráda zdůrazňuje, já si ale nemyslím, že to funguje.

Není to právě ten problém, že se na některé aspekty historie trochu zapomíná a mladí jí tak úplně nerozumí?
Stropnický: V politice to tak ale přece je. Rozhodujete se podle aktuálního programu, ne podle historie strany. Západní společnost je samozřejmě ovlivněná tím, co „socdem“ udělala. To že máme důchody, sociální a zdravotní pojištění nebo pracovní dobu či její zkrácení na pět dnů (zavedeno v roce 1968 - pozn. red.). Teď máme v programu další krácení.

Maláčová: Chtěla jsem tím říct i to, že jsme měli už mnohem těžší okamžiky. A když jste členem strany, která má obrovskou historii, tak nemůžete být celou dobu jen nahoře. Když jste strana, která funguje jen osm let, tak těch zlých momentů samozřejmě bude méně. Každá krize je obrovská příležitost a vždy, když jste na dně, tak je to obrovská energie pro to, abyste udělali spoustu věcí jinak a lépe.

Pane Stropnický, co vy? Který post byste ve vládě chtěl, pokud byste v ní mohl být?
Stropnický: Doufám, že pokud se vše správně povede, tak budu opozičním poslancem a to mi úplně stačí. Velmi rád bych tuto práci vykonával a myslím, že bych byl docela dobrý a pravice by na to nikdy nezapomněla.

Takže vy do vlády nechcete?
Stropnický: Opravdu se tam nehrnu.

Jak se vám to poslouchá, paní ministryně? Věděla jste to?
Maláčová: Věděla. Nemám ráda diskuze o tom, jaké funkce bychom chtěli.

Tak cílíte na něj, je v kampani hodně vidět a pokud vám dají hlas, tak to bude hlas i pro něj a je podle mě fér lidem říct, co by po zvolení dělal a jaké by měl úkoly.
Maláčová: Jestli je něco jistého v těchto volbách, tak to je to, že není jisté vůbec nic. Vše se dělá až po volbách podle toho, jaké karty voliči rozdají. Strašně bych si přála, abychom oba byli poslanci za Prahu, a pak se uvidí.

Stropnický: Dlouhá léta se věnuji otázkám životního prostředí, práce, sociálního rázu. Teď hlavně zákoníku práce. Tohle jsou oblasti, kde si představuji svou působnost. V opozici jsem strávil hodně času, ať už na Žižkově nebo na magistrátu, a z toho jsem jen krátkou dobu byl v té exekutivní funkci. Většinu věcí, které jsem prosadil, tak bylo z opozice. Opozice umí nastolovat témata, pokud v ní jsem tedy já. Člověk u toho nutně nemusí mít auto s řidičem a vytápěnou kancelář.

Napadá mě asi trochu zvláštní přirovnání k fungování vlády. Tak jako každá žena zapomene, jak byl hrozný porod a je ráda za to dítě, tak bych to takhle vnímala.

Paní ministryně, říkala jste, že se vám s Andrejem Babišem dobře komunikovalo, znamená to, že byste s ním šli jako ČSSD do vlády znovu?
Maláčová: Takhle jsem to neřekla. Komunikace a spolupráce jsou jedna věc, ale... Nerada bych, aby výstup z dneška byl, že to bylo fajn.

Tak nám řekněte, jaké to bylo.
Maláčová: Řekla jsem, že to bylo peklo, ale nelituji.

Co si pod tím máme představit?
Maláčová: Napadá mě asi trochu zvláštní přirovnání. Tak jako každá žena zapomene, jak byl hrozný porod a je ráda za to dítě, tak bych to takhle vnímala. Na to špatné se už zapomíná a vzpomínám na to dobré, co se podařilo prosadit. Největší boje byly zrušení karenční doby. To bylo strašné a padala kolem toho vláda. Spor byl i u 500 korun za každé vychované dítě. Ještě v den hlasování nám vyhrožovali, že nás vyhodí z vlády – a nakonec to podpořili.

Vyprávíte to vesele, rozjařeně, ale musely tam přece pro vás být i trpké momenty. SMS i hovory od pana premiéra nejsou vždy příjemné a víme to jistě všichni. Nebylo vám někdy až do pláče?
Maláčová: Ne. Jsem z vojenské rodiny a jsem zvyklá na leccos. Nejsem žádná květinka, chuděrka z cukru, která by chtěla plakat a odejít a věnovat se jen rodině. Myslím si, že je dobře, když v politice probíhá souboj a že se pak potkáte někde uprostřed. Bylo to za mě jednodušší s Andrejem Babišem, který chápe podstatu věci, než s Alenou Schillerovou, která nerozumí těm argumentům. Ale výsledek není to, že to bylo jednoduché.

Volby 2021 v jasných otázkách a odpovědích

Zajímají vás konkrétní body z programů politických stran, ale nechcete se probírat stovkami stránek? Redakce CNN Prima NEWS vybrala hlavní témata za vás.

Programy stručně

A je výsledek to, že půjdete do té vlády?
Maláčová: Ne, karty rozdají voliči.

Na jedné straně varujete před spojenectvím ODS a že jste ANO tlačili doleva. Tak nestálo by za to si tím peklem projít znovu, abyste zabránili právě vládě ODS?
Maláčová: Trvám na tom, že uděláme vše pro to, aby se ODS nedostala do vlády. To je skutečně pravda a říkají nám to i lidé. Znamenalo by to pokles životní úrovně pro většinu lidí ve společnosti.

Takže to nevylučujete?
Maláčová: Nevyloučili jsme to nikdy.

Návrat ODS je pro nás skutečně hlavní riziko. Vláda s Andrejem Babišem má lidovou podporu. Tak to prostě je.

I přesto, že někteří členové ČSSD už to nechtějí...
Maláčová: Uvidíme.

Stropnický: Návrat ODS je pro nás skutečně hlavní riziko. Vláda s Andrejem Babišem má lidovou podporu. Tak to prostě je. A to na rozdíl od opozice, která za ty čtyři i osm let nevymyslela vůbec žádný klíč, jak oslovit běžné lidi, skutečně jim pomoct a vysvětlit jim dotace a aby to pro ně bylo důležité. Odmítáme být v jakékoliv vládě, která jde lidem po krku a bere jim peníze.

Jak – bere peníze?
Stropnický: Zavádí poplatky ve školství nebo zdravotnictví. Zmrazí platy, nebude zvyšovat minimální mzdu, což bude znamenat stagnaci platů. Může tu být velká příjmová stagnace.

Maláčová: Když se podívám na program ODS, tak tam je 300 miliard strukturální deficit a tvrdí, že nebudou zvyšovat daně, ale to je hloupost. My na rozdíl od nich umíme počítat. Jsme především pro tlak na zvýšení minimální mzdy. Čím vyšší mzdy, tím větší tlak na inovace firem, ale nebude to platit stát, ale ty firmy.

Tagy: