Udeří silné vichry. Výstraha pro řidiče a chodce platí po celé republice

Žena s deštníkem

Počasí 1.2.2022 6:50

Meteorologové vydali hned několik výstrah, a to jak před silným větrem, tak nebezpečnými zimními jevy. Na pozoru by se měli mít řidiči i chodci na téměř celém území, mohou se tvořit závěje a sněhové jazyky. Vítr až do středeční 18. hodiny může dosahovat rychlosti kolem 70 km/h.

V úterý bude zataženo až oblačno. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) očekává na horách místy sněhové přeháňky, které by měly zasáhnout během odpoledne a večera celé území. V nížinách se očekávají také srážky smíšené nebo dešťové.

Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi bodem mrazu a 4 °C, na horách kolem −4 °C. V platnosti jsou také výstrahy – takřka na celém území platí varování před sněhovými jazyky nebo závějemi. „Některé vozovky pro řízení vozidel nebudou sjízdné. Mohou také nastat komplikace se zásobováním nebo u zdravotnických služeb. Při cestování sledujte dopravní zpravodajství,“ uvádí meteorologové.

Lidé by neměli zapomenout v autě vézt dostatek vody a jídla i teplé oblečení. Výstraha platí od úterní 15. do 21. hodiny a ve stejnou dobu i ve středu. Na pozoru by se měli mít lidé i před silným větrem. Vát by měl zprvu mírný severozápadní vítr, postupně se změní na západní vítr o síle 5 až 10 m/s, místy s nárazy až 70 km/h, na horách kolem 90 km/h.

Varování platí od úterní 15. do středeční 18. hodiny. „Hrozí poškození stromů a lesních porostů, mohou vzniknout menší škody na budovách. Nebezpečí úrazu uvolněnými předměty a zlomenými větvemi, možné komplikace v dopravě. Doporučujeme zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně uložené předměty,“ doplňují meteorologové.

V noci na středu bude zataženo. Na většině území se očekává sněžení nebo sněhové přeháňky, v nížinách i srážky smíšené nebo dešťové. Nejnižší teploty se budou pohybovat kolem +4 až −1 °C. Vát by měl vítr v nárazech o síle 15 až 20 m/s (až 70 km/h), na horách kolem 25 m/s (kolem 90 km/h).

Ve středu meteorologové očekávají proměnlivou oblačnost a sněhové přeháňky, které budou na horách četnější. V nížinách se čekají i srážky smíšené nebo dešťové. K večeru by srážek mělo ubývat. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 2 až 6 °C. Vát by měl čerstvý severozápadní vítr o síle 7 až 12 m/s, místy s nárazy 15 až 20 m/s (až 70 km/h), na horách kolem 25 m/s (kolem 90 km/h) bude večer slábnout.

Tagy: