Nedostatečné platy státních zaměstnanců? Soukromý sektor je na tom hůř, tvrdí novináři

Policisté

Komentátoři k platům státních zaměstnanců

Zvýšení platu pro některé státní zaměstnance jen o 700 korun měsíčně je pochopitelné, shodli se ve Zprávách Plus novináři Petr Holub a Martin Schmarcz. Stát má totiž astronomický deficit a policistům, hasičům nebo vojákům se už přidávalo i v minulosti. Budou se s tím proto muset smířit, pracující ze soukromého sektoru na tom totiž budou podle nich ještě hůř.

Současná vláda schválila navýšení platů policistům, hasičům a celníkům plošně o 700 korun měsíčně. Podle mnohých těchto zaměstnanců jde ale vzhledem k vysoké inflaci spíše o výsměch.

„Musíme si uvědomit, že máme třetí rok astronomický deficit a za značnou část může zvyšování platů státních zaměstnanců. Zažili jsme zvyšování v průměru o deset procent ročně, rovněž se jim snížily daně asi o sedm procent,“ uvedl ve Zprávách Plus novinář Petr Holub.

Podle něj státní zaměstnanci nejsou v ohrožení. „Nemůžou si stěžovat až tak radikálně, protože zaměstnanci v soukromém sektoru na tom budou o poznání hůře,“ dodal. A podobně situaci vnímá i novinář Schmarcz.

„Mzdy v soukromé sféře jsou o 15 procent nižší než ve státním sektoru, to je obrovský rozdíl,“ řekl s tím, že vláda se snaží tento nepoměr redukovat a nezvyšovat výrazně platy ve veřejném sektoru. „Snažila se proto přidat alespoň těm, co jsou v první linii. Vidím to i jako hodnotovou věc,“ uvedl Schmarcz ve vysílání CNN Prima NEWS. Je proto pochopitelné, že státním úředníkům a ústavním činitelům platy příští rok neporostou.

Většině zdravotníků se zvýší platy o šest procent, což vychází z dohody se zdravotními pojišťovnami, které rozdělují peníze z veřejného zdravotního pojištění. Průměrný plat ve veřejné sféře byl loni 39 782 korun, průměrná mzda v soukromém sektoru byla o 931 korun nižší. Meziroční růst byl kolem pěti procent.

Lékaři působící v akutní lůžkové péči loni brali v průměru 92 099 Kč hrubého měsíčně, zdravotní sestry průměrně 51 976 korun. Příjmy zdravotníků loni výrazně ovlivnila pandemie, bylo víc přesčasů i odměny za COVID-19. V zařízeních, které neprovozuje stát, se vyplácejí smluvní mzdy, které jsou řádově o tisíce korun nižší.

Tagy: