Srážek bude opravdu mnoho, varují experti. Mapa ukazuje, co se stane v pátek ráno

Intenzivní bouřka zasáhla v Praze.

Aktuální předpověď. Meteorolog řekl, kdy a kde hrozí extrémní srážky

Pásmo extrémních srážek dorazilo do Česka. Přesune se především nad východní polovinu našeho území, kde bude postupně nabírat na intenzitě, varují experti z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Výstraha před prudkými lijáky a rizikem povodní je v platnosti od čtvrteční půlnoci, zkomplikovat vývoj může i silný vítr. Nejhorší situace má nastat v Jeseníkách, kde se hasiči připravují na vylití řek z břehů. Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl, že je nutné doufat v co nejlepší průběh. Potvrdil také, že v pátek zasedne Ústřední krizový štáb. Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) na brífinku po jednání Ústřední povodňové komise uvedl, že se je potřeba připravit na nejhorší. Experti ze spolku Meteo Včasné varování zveřejnily mapu s předpovědí na páteční ráno.

Silné srážky již dorazily do Česka. „Pásmo mračen se s největší pravděpodobností přesune dále na východ našeho území, kde bude nabírat na síle. Srážky budou trvalejší a intenzivnější,“ objasnil ve vysílání CNN Prima NEWS meteorolog ČHMÚ Filip Smola.

K TÉMATU: Naprostý extrém se blíží, varují experti. Nynější déšť je jen ochutnávka, kde sílí riziko?

Do noci z neděle na pondělí může podle Smoly spadnout v rozmezí 150 a 250 milimetrů. „V Jeseníkách může hranice přesáhnout dokonce i 300 milimetrů. Extrémní odhady zmiňují až 500 milimetrů,“ dodal expert.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě bouřek místo Radar, blesky rozklikněte kategorii Déšť, bouře a následně Bouře. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

ČHMÚ vydal výstrahu před extrémními dešti a rizikem vzniku povodní. Nejvyšší stupeň nebezpečí platí zvláště pro východní polovinu našeho území. Meteorologické modely potvrzují vysoké srážkové úhrny pro nejbližší tři dny, uvedli odborníci na síti X. Během čtvrtka zasedne také Ústřední povodňová komise.

Během čtvrtečního dopoledne experti aktualizovali výstrahu. Extrémní srážky se nově mohou vyskytnout i v dalších částech Vysočiny či na jihu Šumavy. „Dále se výstraha na srážky rozšiřuje nepatrně na západ, a to do Ústeckého a Plzeňského kraje,“ informovali v příspěvku na síti X. Nejvyšší vzestupy vodních hladin s četným překročením třetího povodňového stupně předpokládají během soboty a neděle.

Odborníci rovněž varují, že od pátečních 18:00 do nedělního poledne na většině našeho území – s výjimkou Plzeňského kraje – nastane silný vítr.

Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) během středeční tiskové konference uvedl, že předpověď se „velmi podobá velkým povodním z roku 1997 nebo 2002“. „Od dnešní půlnoci (čtvrtek 0:00, pozn. red.) bude pršet a déšť bude rozšířen na celé území,“ uvedl.

Kde hrozí povodně, se lidé mohou dozvědět z map záplavových území. Na výběr jsou vrstvy pro pětiletou, dvacetiletou, stoletou, případně pětisetletou velkou vodu.

Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) na brífinku po jednání Ústřední povodňové komise uvedl, že se je potřeba připravit na nejhorší. „Intenzita srážek může být velká. Je potřeba se připravit na nejhorší. S ohledem na možný souběh povodňových vln chceme dát důraz v soutokových oblastech. Doporučujeme městům a obcím, aby zvážily zrušení akcí, a to od pátku od 12 hodin do odvolání. Občanům doporučujeme individuální přípravu a aby od pátku od 18 hodin do odvolání nejlépe vůbec nevstupovali do lesů a parků, protože hrozí pád stromů,“ řekl Hladík.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Extrémní srážky způsobí povodně, varují odborníci. Kde je riziko největší?

Tagy: