Při povinném očkování může policie přijít až o 10 tisíc lidí, varuje Švejdar

Jan Švejdar

Povinné očkování pro státní zaměstnance a lidi nad 60 let

Policie by mohla ztratit až 10 tisíc lidí, kteří dosud odmítají očkování proti covidu, varoval policejní prezident Jan Švejdar před povinnou vakcinací policistů. Právě jim, stejně jako zdravotníkům, záchranářům či hasičům, by to ovšem vláda ráda nařídila.

Alespoň jednu dávku očkování proti covidu dosud podle Švejdara dostalo téměř 82 procent policistů a občanských zaměstnanců. „Za to jsem rád a považuji to za skvělý výsledek. Nejsem si ale jist, zda si policie může dovolit ztratit až 10 tisíc kvalifikovaných lidí, kteří očkování dosud odmítali,“ napsal na Twitteru policejní prezident.

„Než bude rozhodnuto o povinném očkování konkrétních profesních skupin, je třeba diskutovat a vyjasnit si následky, které by to pro ně v praxi mohlo mít. U Policie ČR si to v tuto chvíli nedovedu představit,“ uzavřel Švejdar.

Povinné očkování zvažuje vláda pro vybrané profese. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) se uvažuje o zdravotnících a sociálních pracovnících, premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) ale hovořil i o dalších státních zaměstnancích, jako jsou vojáci, hasiči nebo právě policisté.

Jenže problém s odchodem zaměstnanců může vzniknout nejen u policistů, ale například i u ošetřovatelů. Podle šéfa Asociace poskytovatelů sociálních služeb Jiřího Horeckého šly na očkování dvě třetiny všech pracovníků. Obává se však, že by kvůli nátlaku na povinné očkování mohla část zaměstnanců práci opustit.

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů je optimističtější. „Myslím si, že v zásadě se to stát nemusí. Ale samozřejmě je to otázka diskuse a přístupu, který, pokud bude špatný, může přinést i negativní reakce,“ řekl Josef Středula.

A pro povinné očkování jsou i někteří lidé přímo ze sociálních služeb. „Pracujeme mezi nejrizikovějšími, proto je důležité, abychom je nenakazili,“ uvedla Renata Kavanová, která v sociálních službách pracuje 18 let. Ona a všichni její kolegové z libereckého domova pro seniory mají za sebou obě dávky.

Lidé nad 60 let mají být plně naočkováni do 1. února

V první linii, tedy častém styku s lidmi nakaženými koronavirem, jsou i záchranáři, kteří je například převážejí do nemocnic. Například pro záchrannou službu Plzeňského kraje pracuje 560 lidí, přes 90 procent z nich je očkovaných. „Do doby, než bude očkování stanoveno zákonem a bude povinné pro všechny, nejen pro zaměstnance zdravotnických služeb, nebudeme určitě zaměstnance nějakým způsobem nutit,“ řekla mluvčí záchranářů Mária Svobodová.

Debatu o povinném očkování některých profesí otevřela vláda toto pondělí. Vznikne meziresortní komise, která ho posoudí. Vojtěch by diskusi chtěl mít uzavřenou do konce tohoto týdne a příští týden vládě předloží stanovisko ministerstva. Vybrané profese a lidé nad 60 let by podle debaty ve vládní radě pro zdravotní rizika měli být úplně naočkovaní 1. února, řekl v pondělí Babiš.

Tagy:
policie Policie ČR Twitter očkování Andrej Babiš Adam Vojtěch Josef Středula ANO 2011 zdravotníci vláda Jan Švejdar Českomoravská konfederace odborových svazů povinné očkování policejní prezident Jiří Horecký odpůrci očkování Asociace poskytovatelů sociálních služeb Policie České republiky Asociace poskytovatelů sociálních služeb České republiky