Špatná logistika a váznoucí zásobování. Mohou se podle analytika Rusové vzchopit?

Snímek z roku 2008, který zachycuje blok v Záporožské jaderné elektrárně ve městě Enerhodar na jihu Ukrajiny.

Experti k útokům na jaderné elektrárny

Postup ruských vojsk při invazi na Ukrajině v posledních dnech výrazně zpomalil. Důvodem je podle vojenského bezpečnostního analytika Lukáše Visingra špatná logistika a váznoucí zásobování. Rusové se prý nyní snaží získat pod kontrolu jaderné elektrárny, aby mohli ovládat ukrajinskou energetickou síť.

Vojenský bezpečnostní analytik Lukáš Visingr považuje boje v blízkosti elektráren za velmi rizikové. „Jaderné reaktory jsou uložené tak, aby odolaly velkému poškození, ale kryty nejsou nezničitelné,“ uvedl Visingr pro CNN Prima NEWS s tím, že kdyby došlo k opakovanému zásahu těžkou municí, mohlo by dojít k narušení.

Visingr nepředpokládá, že by to někdo dělal cíleně, nehodu však nelze vyloučit. Rusové se podle něho budou snažit získat jaderné elektrárny pod kontrolu. „Je otázka, jakým způsobem to udělají, jak moc se budou Ukrajinci bránit,“ popsal Visingr. Vidí dva možné scénáře: Ukrajinci přenechají elektrárny Rusům, aby nedošlo k poškození reaktoru, nebo o ně ze stejného důvodu zabojují.

V posledních dnech se ruské jednotky, které míří směrem k hlavnímu městu Kyjevu, pohybují v řádech jednotek kilometrů. „Je zřejmé, že Rusy dál trápí obrovské problémy s logistikou, dostávají se do vážných problémů a vázne zásobování palivem, municí a jídlem,“ popsal analytik s tím, že pokud by se Rusové chtěli pustit do obkličování měst, bude to pro ně velmi náročné. „Vzbuzuje to otázky, jestli jsou vůbec něco takového schopni uskutečnit,“ řekl Visingr a dodal, že v nejbližších dnech se dá očekávat přerušení konfliktu.

Ruské útoky na jaderná zařízení odsoudil expert na jadernou bezpečnost Vlastislav Bříza. „Odporují veškerým mezinárodním smlouvám a konvencím. Na jaderná zařízení se principiálně nemůže útočit, protože může dojít k selhání zbraňového systému či lidského faktoru,“ popsal Bříza s tím, že může dojít ke škodě s nedozírnými následky.

Tagy:
jaderná elektrárna elektrárna logistika Ukrajina konflikt CNN Prima NEWS Rusko Ozbrojené síly Ruské federace Lukáš Visingr Vlastislav Bříza