Tribunál v Haagu nemůže trestat ruské zločiny, uvedl Svoboda. Vysvětlil, v čem je problém

Postavit kohokoliv z Ruska před mezinárodní trestní tribunál v Haagu není možné. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to uvedl bývalý ministr zahraničí Cyril Svoboda (KDU-ČSL). Vysvětlil, že tento krok znemožňuje fakt, že Rusko – a nebylo jediné – se zřízením tribunálu nesouhlasilo. Bývalý diplomat Vladimír Votápek však věří, že by se nakonec dokázal najít právní způsob, jak Rusko za jeho činy na Ukrajině soudit.

Do konce února chce Ukrajina uspořádat mírový summit na půdě OSN, ale za podmínky, že Rusko bude čelit mezinárodnímu soudu kvůli válečným zločinům. „Vůbec mi to nejde do hlavy,“ reagoval Svoboda s tím, že mezinárodní trestní tribunál pro válečné zločiny sídlí v Haagu a byl zřízen jako permanentní: „Aby se nedělali další ad hoc.“

Jenže ne všechny země zřízení tohoto soudu podepsaly „Mluvíme zejména o USA a Rusku,“ podotkl. Vyloučil, že je nyní možné postavit kohokoliv z Ruska před tribunál v Haagu, protože tyto země neuznaly jurisdikci soudu. „A to je podmínka. Musel by vzniknou další soud ad hoc. Je ale otázka, zda mezinárodní společenství dovolí ad hoc tribunál, když kvůli tomu, aby další podobné nevznikaly, byl zřízen ten trvalý,“ pokračoval Svoboda.

Doplnil, že Putin nyní hraje silnou kartu. „Říká: ,Jako jsem to neuznal já, tak ani USA nebo Izrael.‘ Ti říkají: ‚Naše vojáky a vůdce nebude soudit nikdo jiný než naše justice‘,“ doplnil exministr zahraničí. Naopak Votápek osobně doufá, že summit proběhne. „Bude to hezká příležitost pro co největší mezinárodní společenství, aby se znovu zamysleli nad hloubkou ruských a potažmo Putinových zločinů. To, co se na Ukrajině stalo, je absolutně nepřijatelné. Je to mimo veškerou diskuzi a vůbec to na planetu nepatří,“ zdůraznil.

Musí se najít nejčistší řešení

Souhlasí s tím, že má Putin na své straně „některé právnické technikálie“. „Ale myslím si, že lidstvo ukázalo, že to umí. Také jsem si nevšiml, že by Německá říše přistoupila na dohodu o Norimberském soudu. Vím, že je to rozdíl, ale nikdo si nemyslí, že spojenecká vojska dojedou až do Moskvy,“ pokračoval Votápek.

Doplnil, že soudit Rusko za jeho zločiny, je možné. „Nejdříve je ale nutné sjednotit se a prokázat politickou vůli. Západ musí jasně říci, že to chce, že v tom Ukrajinu podporuje. A pak budeme hledat co nejčistší právnické řešení. Snadné to ale nebude,“ uzavřel.

Tagy: