Ukrajinci nasadili úspěšnou taktiku. Expert vysvětlil, jak Rusům ničí zásobování

Ruští vojáci jedou na obrněných vozidlech

Dušan Rovenský o důvodech neúspěchu ruské armády na Ukrajině

Ruské jednotky mají na Ukrajině obrovské logistické problémy. To řekl ve vysílání CNN Prima NEWS vojenský analytik Dušan Rovenský. Podle něj Rusové vůbec nepočítali s tím, že se operace protáhne na tak dlouhou dobu.

Už čtvrtým dnem pokračuje ruská invaze na Ukrajinu. Z dosavadního průběhu války lze vyčíst určité aspekty. Aktuálně se hodně mluví o tom, že vojenská akce neprobíhá podle původních plánů Moskvy. Podle Rovenského je to způsobeno vhodně zvolenou taktikou Ukrajinců.

„Rusové mají velice špatné zásobování, dochází jim pohonné hmoty, dochází jim munice. Viděli jsme záběry mnoha opuštěných vozidel, která jsou bojeschopná, ale pouze jim chybí pohonné hmoty. Ukrajinští vojáci a civilisté nechávají projet ty prvosledové jednotky, nebo jim kladou na některých místech odpor. Potom ustoupí, ty prvosledové ruské jednotky projedou a oni se potom zaměřují a útočí na týlové útvary, které postupují za nimi, a které vezou právě to palivo a munici,“ vysvětluje expert postup ukrajinských sil.

Podle Rovenského se Rusům zcela rozpadl původní plán, který zřejmě počítal s rychlým obsazením Kyjeva pomocí vzdušného výsadku. „Tak to bylo například v Československu (během prvních dnů okupace v roce 1968, pozn. red.), kdy se na ruzyňském letišti vysadili ruští výsadkáři a obsadili vládní budovy. Pak čekali, až dorazí tankové a motostřelecké jednotky. Já si myslím, že ten plán byl velice podobný na Ukrajině, a to se celé zhroutilo. Oni vůbec nepočítali s tímto odporem,“ říká Rovenský. Analytik zároveň poukazuje na fakt, že Putin ještě zdaleka nenasadil všechny své bojové síly.

Velká města pod ukrajinskou kontrolou

Kyjev se Rusové snažili dobýt i v noci na neděli. Ukrajinská metropole ale odolala. „Situace v Kyjevě je klidná, hlavní město je naprosto pod kontrolou ukrajinské armády a obrany. V noci došlo k několika střetům se skupinami sabotérů,“ napsal na oficiálním účtu na telegramu Mykola Povoroznyk, první náměstek městské správy Kyjeva.

Situace je stabilní i jinde na Ukrajině, ujišťoval během neděle ve vysílání televize Rada poradce ukrajinského ministra vnitra Vadym Denysenko. „Myslím, že všichni vědí, že nepříteli se nepodařilo vejít ani do jednoho města,“ citovala ho agentura Unian. Denysenko upřesnil, že ukrajinské síly vytlačily ruské vojáky z města Irpiň v Kyjevské oblasti, stejně jako z Charkova na východě země. Rovněž se podle něj ubránila Volnovacha v Doněcké oblasti. Ukrajinské ministerstvo obrany kromě toho informovalo na Facebooku, že se armádě podařilo zničit tankovou rotu ruských sil u města Pryluky v Černihivské oblasti východně od Kyjeva.

Tagy: