Stav ohrožení se rozšiřuje na další území. Vlaky stojí, voda je i v pražském metru

Suma srážek za 48 hodin (pátek 22:30)

CNN Prima News - živé vysílání

V Česku má v dalších desítkách hodin vytrvale pršet. Po celé zemi hrozí záplavy. Na 12 místech už platí třetí stupeň povodňové aktivity (stupeň ohrožení) a voda i nadále stoupá. Večer situaci komplikuje silný vítr. Hasiči jsou v pohotovosti, města chystají pytle s pískem. Na řadě míst nejezdí vlaky, problémy hlásilo i pražské metro. Premiér Petr Fiala (ODS) po krizovém zasedání řekl, že se očekává až stoletá voda.

Článek již není aktualizován. Novou on-line reportáž naleznete zde.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v levém dolním rohu příslušnou kategorii. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jak se připravit na blížící se povodeň a co dělat v případě vyhlášení evakuace?

Hladiny řek v Česku stoupají. Týká se to hlavně východu země. Kolem 23:30 platil některý z povodňových stupňů na 80 místech. Na třetím stupni je Smědá ve Višňové a Frýdlantu, Labe na vodním díle Labská a ve Vestřevi, Svratka v Židlochovicích, Novohradka v Luži a Černá v Ličově. Nejhorší situace má ale nastat o víkendu. Déšť ještě zesílí, přidá se silný vítr. Počasí komplikuje i dopravu, neprůjezdných je několik železničních tratí. Tisíce domácností jsou bez elektřiny.

Podle Českého hydrometeorologického ústavu napršelo od středečního večera na hřebenech Krkonoš a Orlických hor kolem 100 milimetrů srážek. Úhrny přes 85 milimetrů zaznamenala také většina Pardubického kraje a části Jihomoravského a Zlínského kraje. Pršet bude dál. Do noci z neděle na pondělí by mohlo na severních horách od Jizerských přes Krkonoše a Orlické hory až po Jeseníky napršet přes 200 milimetrů, v Jeseníkách by úhrny mohly lokálně překročit i 300 milimetrů.

Jeseník připravuje plány na možnou evakuaci obyvatel z částí města, které budou velkou vodou případně ohroženy. Na sever Olomouckého kraje míří humanitární pomoc i evakuační technika. S evakuací musejí počítat i lidé z některých obcí v Pardubickém kraji, hlavně na Chrudimsku se očekává stoletá voda a vyšší. Na stoletou vodu se připravuje také Veverská Bítýška na Brněnsku. Město již nařídilo evakuaci lidem z chatových oblastí. Rovněž z chatové oblasti Biskoupky u Jamolic na Brněnsku hasiči evakuovali 125 lidí přes zaplavený most.

Masarykova univerzita rozhodla o vyklizení kolejí v Komárově na jihu Brna. Fakulta architektury Vysokého učení technického v Brně s pomocí dobrovolníků stěhuje knihovnu a archiv do vyšších pater. Nemocnice Milosrdných bratří v Brně uzavřela od pátku na celý víkend příjem na porodní oddělení a zakázala návštěvy.

Večerní předpověď hydrologů ale zmírnila kulminaci Svratky i Svitavy před přítokem do Brna. Zatímco Svratka ve Veverské Bítýšce měla přesáhnout hladinu pro extrémní povodeň, nynější prognóza hovoří o kulminaci na hladině třetího stupně povodňové aktivity. Hladina Svitavy v Bílovicích nad Svitavou sice třetí stupeň povodňové aktivity překoná, nedosáhne však úrovně extrémní povodně.

Města vedle evakuací chystají také protipovodňová opatření. V pohotovosti je integrovaný záchranný systém včetně 100 000 profesionálních a dobrovolných hasičů. Posiluje policie, letecká služba, potápěči, pyrotechnici a připravena pomáhat je i armáda.

Kvůli počasí byl ve 22:15 přerušen provoz na pěti železničních tratích v Česku. Nejčastější příčinou byl pád stromu na koleje. Po celé zemi byly zrušeny nebo odloženy desítky kulturních či společenských akcí. O víkendu se neuskuteční ani zápasy první a druhé fotbalové ligy. Odložená byla i tři utkání první hokejové ligy. Většina stran ze sněmovní koalice i opozice kvůli povodňové hrozbě omezila nebo přerušila předvolební kampaň, výjimkou je opoziční SPD.

Intenzivní srážky a následné povodně postihnou i sousední země ČR. Slovensko očekává stoletou vodu na svém úseku řeky Moravy, výhled povodňové situace se tam zhoršil. Problémy se očekávají i v Německu, Polsku a Rakousku.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Jak sbalit evakuační zavazadlo. Podívejte se, co v něm nesmí chybět

Tagy: