Zásoby mouky se vyčerpaly. Pekaři budou muset zdražit o 30 procent, varují experti

Ilustrační foto

Hosté pořadu 360° o zdražování potravin

Pekárenské výrobky čeká další zdražování. „Hovořila jsem s našimi členy a už se objevuje minimální hranice 25 až 30 procent, aby vůbec přežili,“ řekla v pořadu 360° na CNN Prima NEWS prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová. O rostoucích cenách s ní diskutovali ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL), předseda představenstva společnosti LAPEK Tomáš Křemen a prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza.

Česko se stále vyrovnává s rostoucím zdražováním, které se nevyhnulo ani cenám potravin. Během diskuse na CNN Prima NEWS padla otázka, zda bude chleba stát 80 korun. „V tuto chvíli to nemohu predikovat, ale mohu potvrdit, že ceny markantně vzrůstají. Nejde jen o energie, ale bohužel se skokově zdražuje mouka. Připravujeme se, že od 1. dubna budeme muset zdražit o 10 až 15 %. Ale mouka zdražila až o 30 %,“ vysvětlil Křemen.

„Zjišťuji, že 10 až 15 % bylo optimistických. Vypadá to, že se ceny se budou muset zvedat daleko více. Hovořila jsem s našimi členy a už se objevuje minimální hranice 25 až 30 %, aby vůbec přežili. Ke všemu se přidává fakt, že nikdo neví, kdy to skončí. Zásoby jsou vyčerpány. Covid vyčerpal spoustu rezerv firem,“ reagovala Večeřová.

Mlýny mají zásoby obilí

Co se týče produkce obilnin, je ale Česko podle Nekuly nejen soběstačné, ale vytváří nadprodukci. „Obchodníci chtějí nakoupit chybějící obilí a osloví naše zemědělce. Obilí se příliš neprodává, vyčkává se, zda se cena ještě malinko nepohne. Už nečekáme žádné extrémní výkyvy, ale nenastávají žádné velké předprodeje nebo výprodeje ze skladů v České republice,“ popsal Nekula. „Mlýny mají dostatek zásob až do další sklizně. Nakoupily je za podzimní ceny,“ dodal.

„Jsem daleko pesimističtější. Mlýny si stěžují, že obilí nikdo nechce prodávat. Neříkám, že máme zakázat vývoz, ale minimálně ho mít pod kontrolou, aby se vědělo, kam a za kolik stát vyváží,“ oponovala Večeřová.

Pekárny zvyšují ceny i kvůli plynu

Křemen upozornil, že vláda má možnost uvolnit státní hmotné rezervy, aby zmírnila dopady dramatických nárůstů. „Jsme v nouzovém stavu a dalo by se to využít a nikdo by vám to nemohl ani zazlívat,“ řekl Křemen na adresu ministra zemědělství.

„Ve státních hmotných rezervách máme rekordní zásoby. Nejsme ale v situaci, abychom je použili. Státní hmotné rezervy se využívají až v extrémních situacích,“ reagoval Nekula.

„U pekařství se schází růst ceny pšenice, ale i plynu, na kterém jsou pekárny velmi závislé. Ukazuje se, že ceny za plyn jim vyrostly na desetinásobek. Cena potravin se výrazně propisuje do nákladů nejchudších částí české společnosti. Obrovsky roste počet lidí, kteří čerpají z potravinových bank,“ dodal Prouza.

Tagy:
potraviny obilí ceny mouka CNN Prima NEWS KDU-ČSL pekárna Tomáš Prouza zdražování ministr zemědělství Dana Večeřová Česko pečivo mlýn 360° Zdeněk Nekula Potravinářská komora České republiky Svaz obchodu a cestovního ruchu České republiky obilniny Tomáš Křemen