Zemědělci nesouhlasí s nižšími dotacemi. Někteří ruší chovy, další hodlají zdražovat

Farmáři kvůli nižším dotacím likvidují chovy.

Farmáři kvůli nižším dotacím likvidují chovy

Zastavte vládní agrohazard. Tak zní heslo Zemědělského svazu ČR upozorňující na nová dotační pravidla, jež mají začít platit od příštího roku. Někteří farmáři se už kvůli nižším dotacím rozhodli své chovy zavřít. Podle svazu to povede k dražším českým potravinám, ekonomové zároveň varují před větší závislostí na dovozu.

Ve Zbýšově na Kutnohorsku museli z dotací doplácet ztráty, které měli při chovu dojnic. Změna dotačních pravidel je ale prý tvrdě zasáhla. „Znamená to pokles dotací na plochu řádově o dva až dva a půl milionu korun. I vzhledem k nárůstu vstupů se výroba mléka stává podstatně ztrátovější. Proto jsme se rozhodli s výrobou mléka skončit,“ uvedl Ludvík Radil, předseda Zemědělského družstva Vysočina.

Na konci července prý ve Zbýšově nebude ani jedna dojnice, všechny prodají do sousedního Polska. „Odjíždějí do polského chovu, takže jsme i rádi, že neskončí na jatkách,“ dodal Radil.

Nové nastavení plateb povede podle Zemědělského svazu k tomu, že například firma hospodařící na 1 500 hektarech půdy dostane na jeden hektar o 3 700 korun méně než firma, která jich obdělává jen 150.

„Zemědělec, který dneska část nákladů pokrývá z přímých plateb, jež najednou mít nebude, je pokryje z trhu. To znamená, že se mu podaří zvýšit cenu svého produktu a v konečném důsledku to přinese vyšší cenu pro zákazníka,“ přiblížil předseda svazu Martin Pýcha.

Je kritika oprávněná?

Nebo s chovem skončí a potravináři budou nakupovat v zahraničí. Jediným řešením podle ekonomů je, aby čeští farmáři měli stejné podmínky jako v cizině. „Je potřeba, aby dotace byly nastaveny rovně se zahraničím. Pokud se tak nestane, hrozí, že domácí farmáři velmi zdraží,“ uvedl ekonom Štěpán Křeček.

Pýcha doplnil, že okolní země jako Rakousko, Německo, Polsko či Slovensko budou mít přímou platbu vyšší. Agrární analytik Petr Havel ovšem tvrdí, že si někteří zemědělci stěžují neprávem. Podle nových pravidel se prý omezí jen 10 procent dotací. „Možná by se kritici měli soustředit na správné zacílení zbylých 90 procent,“ dodal Havel.

Ministr zemědělství si prý za novými dotačními pravidly stojí a nechce je měnit.

Tagy: