Smutek ve světě hudby: Zemřel slavný zpěvák Martin Lee, jeho skupina vyhrála známou soutěž

V neděli zemřel britský zpěvák Martin Lee, člen známé kapely Brotherhood of Man. Právě její členové o úmrtí svého kolegy v pondělí informovali veřejnost. S touto skupinou Lee v roce 1976 vyhrál mezinárodní soutěž Eurovize. Bylo mu 77 let.

„S velkým zármutkem oznamujeme odchod našeho velkého přítele a kolegy Martina Lee z Brotherhood of Man, který v neděli 29. září 2024 večer pokojně odešel z našeho světa,“ uvedli členové kapely v prohlášení, které citoval deník Mirror. Příčinou jeho úmrtí mělo být selhání srdce po krátké nemoci.

ČTĚTE TAKÉ: Jeden z posledních snímků Smithové z Harryho Pottera. Týden před smrtí si zašla do restaurace

Skupina Brotherhood of Man vznikla v roce 1969 a Lee se k ní připojil o tři roky později. Svého vrcholu dosáhla v 70. letech, když v roce 1976 v nizozemském Haagu zvítězila na mezinárodní hudební soutěži Eurovize. Lee ve skupině působil jako hlavní zpěvák a kytarista. Podílel se také na psaní textů některých písní, připomněla BBC.

Jejich vítězná píseň z Eurovize Save Your Kisses For Me se stala nejprodávanějším hitem roku 1976 a porazila tak další nesmrtelné hity, včetně Dancing Queen od skupiny ABBA nebo Don't Go Breaking My Heart od Eltona Johna.

„Máme tolik veselých vzpomínek, ale nyní jsme v naprostém šoku a nedokážeme si představit svět bez Martina,“ uvedla podle BBC skupina. Po vítězství v Eurovizi hudebníci koncertovali po celém světě, v roce 2020 však ukončili koncertní činnost.

Leeho úmrtí velmi zasáhlo také fanoušky. Někteří z nich na zpěváka vzpomněli na sociálních sítích. „Je smutné číst o odchodu Martina Leeho z Brotherhood of Man. Miloval jsem je v Eurovizi a jejich vítězná píseň Save Your Kisses For Me byla první deska, kterou jsem si kdy koupil,“ napsal například jeden z uživatelů.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Gott přijímal závěrečné titulky s pokorou, říká Špátová. Popsala jeho proměnu na konci života

Tagy:
hudba společnost BBC celebrity Elton John ABBA mezinárodní soutěž Eurovision Song Contest hudební žánr umění a zábava umění, kultura, zábava a média smrt a umírání společenská rubrika Martin Lee Brotherhood of Man Save Your Kisses for Me