Ženě hrozilo doživotí za vraždu syna, kterého nezabila. Na vině je kontroverzní zákon

Žena jde k soudu

Až doživotní trest za vraždu dítěte, kterou matka nezpůsobila

Až doživotní trest vězení za vraždu dítěte hrozil matce z Oklahomy, která přitom své dítě nezabila. Podle místního zákona se provinila tím, že vraždě nezabránila. Kontroverzní případ vzbudil hodně vášní. Přestože porota navrhovala nejvyšší možný trest, soudce byl nakonec milosrdný.

Rebecca Hopeová byla typická americká matka samoživitelka. Aby uživila dvouletého syna Rydera, brala dvanáctihodinové noční pracovní směny. Dítě nechávala v péči svého nového přítele Christophera Trenta. Když se jednoho dne vrátila z práce, přišel šok.

Trent Rydera zabil a utekl. O čtyři dny později ho našli oběšeného v horách. Do stromu vyryl nápis „Rebecca za nic nemůže“. Ukázalo se, že chlapce delší dobu týral a bil. Matka stanula před soudem za to, že tomu nezabránila. „Pokud umožníte týrání dítěte a ono jeho následkem zemře, jste vinen,“ vysvětlil státní zástupce Greg Mashburn.

Usvědčily ji synovy modřiny

Porota matku odsoudila za vraždu prvního stupně, tedy jako by ji sama spáchala, jak praví místní zákon. Ten se dostal pod palbu kritiky aktivistů i veřejnosti. „Tento případ považujeme za frašku. Je to ten nejhorší druh obviňování oběti,“ uvedla předsedkyně spolku za práva žen Stacey Wrightová.

Proti Hopeové svědčilo, že měla v telefonu fotky Ryderových modřin. Přinejmenším tedy musela tušit, že něco není v pořádku. „Máme spoustu důkazů, že Rebecca Hopeová po několik týdnů umožňovala, aby její dítě bylo týrané. A neudělala nic, aby to zastavila,“ sdělil Mashburn.

Obhájci ale tvrdí, že matka sháněla více informací a nebyla si jistá. „I když si jen uděláte fotky modřin vašeho dítěte, tak tím projevujete zájem a péči,“ uvedl advokát Hopeové Andrew Casey.

Trent prý navíc matkou obratně manipuloval. Soudce prohlásil, že Hopeová není žádné monstrum a nezaslouží si zemřít ve vězení. Ve vězení stráví nakonec 16 měsíců.

Tagy: