Vojenské cíle? Ukrajinský útulek zasáhla bomba, prosí o pomoc

„Jsme v bezpečí,“ napsal ukrajinský útulek Best Frieds k fotce, na níž voják drbe psa. O osm hodin později na místo, kde se pečovatelé starají o více než tisíc zvířat, dopadla bomba.

Útulek leží necelých 80 kilometrů západně od Kyjeva, v blízkosti jsou jen pole a lesy. Po zásahu bombou začal areál hořet, pracovníci kontaktovali hasiče, jenže ti se z obklíčených oblastí nemohli k požáru dostat. „Pomoc nepřichází, nemohou nás zachránit. Prosíme každého o sdílení, snažíme se najít někoho v okolí, kdo může přijít a pomoci nám,“ stojí v jenom komentáři na sociálních sítích. Zoufalé prosby ale zůstaly nevyslyšeny.

„Polovina klecí v útulku shořela. Požár ustal, až když klece přestaly hořet. Psi byli vypuštěni a nyní pobíhají po útulku nebo po polích. Pracovníci se tam už vrátit nechtějí. Potřebujeme krmivo na zítra –⁠ je pryč, shořelo. Ani předtím ho nebylo dost. A lidé. Jsou jen dva lidé, kteří mohou zítra přijít a zvířata nakrmit,“ uvedl útulek Best Friends u Kyjeva několik hodin po zásahu bombou. Zda byl při explozi a požáru někdo zraněn nebo zabit zatím není jasné.

Místo do bezpečí běží za zvířaty

Ošetřovatelé v útulcích a zoologických zahradách i přes stupňující se útoky ruských ozbrojených sil zůstávají. „Když se rozezněly sirény, všichni se běželi schovat do krytů, zatímco my jsme jeli krmit psy,“ říká Elena Mosiychuk-Maliok a vyzývá veřejnost, aby pomohla útulkům na Ukrajině s krmivem a vodou. Obojího je totiž na některých místech kritický nedostatek. Organizace také vybízí k adopcím, aby měly místo na zvířata, která se následkem válečného konfliktu ocitla v nouzi. To se týká nejen Ukrajiny, ale třeba i Polska, kam se od vypuknutí války podařilo přepravit velké množství zvířat.

Sběr a rozdělování nedostatkového krmiva mezi ukrajinskými organizacemi koordinuje například Tailed Hostages of War ve Lvově. „Zvířata bez domova na Ukrajině se stala rukojmími války! Pomoc armádě a obyvatelstvu je v současné chvíli nepochybně klíčová. Ale tisíce zvířat v útulcích nemají co jíst,“ uvádí Tailed Hostages of War a upozorňuje i na opuštěná zvířata v ulicích měst. Těch přibývá hlavně v okolí železničních stanic. Tamní přepravce totiž podle dostupných informací požaduje u každého zvířete příslušné dokumenty, které řada lidí nemá. Přesto se už ve vypravených vlakových soupravách podařilo převézt okolo 11 tisíc zvířat.

Finanční pomoc zajišťuje na místě organizace UAnimals, která prakticky ihned po zahájení ruské invaze vyhlásila sbírku a začala rozdělovat peníze mezi ukrajinské útulky, zoologické zahrady a záchranné stanice. Podle zakladatele UAnimals Oleksandra Todorchuka přichází peněžní dary i z Ruska, ty místo zvířatům putují ukrajinským ozbrojeným silám. „Pouze takové využití peněz z Ruska považuji za možné,“ řekl Todorchuk.

Nejen Češi pomáhají

Na Ukrajinu poputují také finance z české sbírky založené organizací Svoboda zvířat. Dosud se podařilo vybrat téměř čtyři miliony korun. „Jsme v šoku z toho, kolik lidí z Česka a jak moc chce pomoci ukrajinským zvířatům,” děkuje spoluzakladatelka organizace na ochranu zvířat UAnimals Olga Chevganiuk. Sbírku na konkrétní útulky pak spustila pražská organizace Psí život, která taktéž pomáhá distribuovat na Ukrajinu i k polským hranicím krmivo nebo iniciativa Běhejme a pomáhejme útulkům.

Na Ukrajinu z Česka už odjelo nebo se tak stane v následujících dnech velké množství jídla pro zvířata i pro ty, kteří se o ně starají. A zapojují se i další země. Pomoci se například dostává majitelům zvířat i na hraničním přechodu Siret v Rumunsku. Jídlo pro lidi prchající do bezpečí i krmivo či veterinární pomoc pro jejich mazlíčky zajišťuje rumunská zvířecí organizace Casa lui Patrocle. V galerii můžete vidět fotografie pořízené rumunskou organizací během uplynulých dní.

Tagy: