Chceme pracovat, ne natahovat ruku, apeluje asociace podnikatelek a manažerek

Renáta Valerie Nešporek

V pátek 18. listopadu se opět uzavřou restaurace a hotely. Ministr Karel Havlíček za hnutí ANO přislíbil gastroprovozům pomoc ve výši 10 miliard korun. „V médiích je deklarovaná částka 10 miliard korun, což se jeví jako hodně vysoká suma, ale je to velmi relativní a částku musíme vnímat v kontextu,“ upozornila v pořadu K věci Renáta Valerie Nešporek, viceprezidentka Českomoravské asociace podnikatelek a manažerek.

Vláda schválila program COVID gastro, ve kterém hodlá provozovatelům kompenzovat každý den uzavření od 14. října do 31. prosince. Pro průměrný provoz ale tento program představuje kompenzaci jen asi deset až patnáct procent z obratu. S programy Antivirus a COVID nájemné se tak český hospodský dostane na úroveň náhrady zhruba 30 až 40 procent obratu, upozornil v reakci na vládní opatření prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza.

Za nedostatečné ozančila kompenzace za nová omezení podnikání právě i Nešporek. „V úterý jsem hovořila s předsedou Podnikatelských odborů Radomilem Bábkem a zjistila, že podle mnohých podnikatelů, kterých by se kompenzace mohla týkat, si myslí, že je to strašně málo. Je to málo i s ohledem na to, že někteří museli zaměstnance propustit a na bonus už nedosáhnou,“ řekla viceprezidentka Českomoravské asociace podnikatelek a manažerek.

Ministr Karel Havlíček za hnutí ANO přislíbil gastroprovozům pomoc ve výši 10 miliard korun a v úterý byla tato pomoc schválená. „Pomoc v rozměru 10 miliard korun je podle předsedy Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáše Prouzy na úrovni 30 až 40 procent nákladů, které provozovny mají a v tomto kontextu to vnímám jako pomoc nedostatečnou,“ připomněla Prouzova slova také Něšporek.

Navíc podotkla, že se částka jeví nízká i ve srovnání se zahraničím. Jako příklad uvedla Rakousko, které plánuje pomoc v rozsahu 3 miliardy euro, což je přibližně 75 miliard korun.

Vláda zapomíná na menší podniky, stěžuje si Nešporek

Nešporek v rozhovoru zmínila, že se v posledních dnech hodně mluví o restauracích a hotelech a na další podnikatele se zapomíná. „Například welness centra, bazény a další relaxační centra,“ uvedla příklady.

Zapomíná se tak na malé firmy, které zaměstnávají jednoho až devět zaměstnanců. „Není to otázka posledních dnů, ale celé podzimní koronavirové krize. Zapomíná se na ně, protože i při žádosti o kompenzační bonus jsou doprovodné podnikatelské aktivity omezeny,“ upozornila.

„V této chvíli se obávám, že na nic nedosáhli, protože na rozdíl od jarní krize teď nebylo možné kombinovat například Antivirus a kompenzační bonus. Jediné, kde to šlo kombinovat, byl COVID nájemné a kompenzační bonus, tedy 500 korun na den a polovina nájemného, což není něco, co by udrželo podnikatele dlouhodobě nad vodou,“ vysvětlila.

Podnikatelé potřebují racionální komunikaci

Na otázku, co by podle ní mohlo podnikatelům pomoci, odpověděla, že racionální komunikace. „Potřebují účinnou, jednoduchou a hlavně smysluplnou komunikaci plnou rozumných argumentů, tak, aby každý chápal, co se bude dít. Současný chaos a změny, které se v zemi odehrávají ze dne na den, nás možná udržují v pozornosti, ale není to přesně to, co bychom v podnikání chtěli,“ uvedla viceprezidentka asociace podnikatelek a manažerek.

Také si myslí, že se vše netočí kolem dotací, bonusů a kompenzací, ale podle ní chtějí podnikatelé zkrátka pracovat a rozvíjet své aktivity. „Podnikatelé a podnikatelky chtějí pracovat, ne natahovat ruku a čekat, až jim někdo něco dá, o tom to je. Celé je to o vytvoření podmínek a nastartování ekonomiky,“ upozornila Nešporek a dodala, že například by mohlo pomoci nastavení smysluplné legislativy: „Nejsem ale právník, abych uváděla, co všechno se má měnit.“

Rozhovor Lucie Hrdličkové s Renátou Valerií Nešporek si můžete poslechnout i jako podcast:

Všechny podcastové pořady CNN Prima NEWS najdete na SpotifyGoogle PodcastsApple PodcastsCastboxu a dalších platformách.

Tagy:
Rakousko Google omezení Karel Havlíček Lucie Hrdličková kompenzační bonus podnikatelé Tomáš Prouza K věci ANO 2011 koronavirus COVID-19 Radomil Bábek Českomoravská asociace podnikatelek a manažerek koronavirová recese Svaz obchodu a cestovního ruchu České republiky