Konec pracovního týdne přinese až 36 °C. Tropy srazí studená fronta a silné bouřky

Počasí 4.8.2022 6:48

Vlna veder v České republice dál pokračuje, čtvrteční a páteční teploty se mohou vyšplhat až ke 36 °C. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) proto vydal výstrahu, která platí pro většinu republiky. V pátek k večeru hrozí i silné bouřky. Na začátku víkendu přijde ochlazení.

Ve čtvrtek bude jasno nebo skoro jasno. „Nejnižší noční teploty klesnou k 19 až 14 °C, nejvyšší denní teploty pak vystoupají k 30 až 34 °C, v Čechách až ke 36 °C,“ avizuje ČHMÚ. Kvůli vysokým teplotám vydali meteorologové výstrahu nejen před velmi vysokými teplotami, ale také před nebezpečím požárů.

Výstraha před nebezpečím vzniku požárů platí pro Prahu, Středočeský kraj, Plzeňský kraj, Karlovarský kraj, Ústecký kraj, Liberecký kraj, Královéhradecký kraj i Pardubický kraj. Aktuální přehled meteorologové aktualizují na webu ČHMÚ.

Pátek bude opět jasný až skoro jasný, během dne začne od západu přibývat oblačnosti, v Čechách a postupně i na západě Moravy se pak mohou objevit přeháňky, místy i silné bouřky. „Nejnižší noční teploty se budou pohybovat mezi 19 až 15 °C, nejvyšší denní teploty mezi 32 až 36 °C,“ předpovídá ČHMÚ.

sobotu by mělo být už oblačno až zataženo, zpočátku se místy objeví občasný déšť nebo přeháňky, ojediněle bouřky. Nejnižší noční teploty klesnou k 21 až 17 °C, nejvyšší denní teploty pak vystoupají na 22 až 26 °C.

neděli bude také spíše oblačno až polojasno, ojediněle se objeví přeháňky. „Nejnižší noční teploty se budou pohybovat kolem 16 až 12 °C, nejvyšší denní teploty pak kolem 23 až 27 °C,“ píší meteorologové.

pondělí už bude opět jasno až polojasno, na jihu a východě až oblačno. Nejnižší noční teploty klesnou k 14 až 10 °C, nejvyšší denní teploty vystoupají k 23 až 27 °C. Podobná předpověď platí i pro následující dny.

Kolem tlakové výše nad severovýchodní Evropu, k nám do soboty bude proudit velmi teplý vzduch od jihozápadu. V pátek...

Posted by Český hydrometeorologický ústav on Wednesday, August 3, 2022

Tagy: