ČR jako klíčové místo pro úspěch Ukrajiny? NATO tu chce vyrábět munici, firmy hledají lidi

Čeští zbrojaři by v dohledné době mohli ve velkém měřítku vyrábět dělostřeleckou munici sovětského typu, která je klíčová pro ukrajinskou armádu. Té totiž chybí náboje do starších zbraní. Odkázána je i proto ve větší míře na moderní západní techniku, kterou Kyjevu posílají státy Severoatlantické aliance (NATO). A právě aliance má za to, že by v tomto směru mohlo Česko pomoci.

Na možnost využití českých firem upozornil deník The New York Times. Podle něj představitelé NATO debatují o tom, že by české zbrojaře mohla aliance finančně podpořit, aby rozjely výrobu dělostřeleckých granátů východního typu.

Ve hře přitom nemají být pouze čeští zbrojaři, ale i jejich kolegové ze Slovenska, Polska či Bulharska. V těchto zemích jsou totiž stále linky na výrobu tohoto staršího typu munice pro dělostřelectvo.

Podle deníku Echo24 by se v Česku tato akce týkala zejména zbrojařských gigantů STV Group a Czechoslovak Group (CSG). Majitel druhé jmenované společnosti Michal Strnad před několika dny pro agenturu Reuters řekl, že aktuálně CSG vyrábí mezi 80 až 100 tisíci kusy dělostřelecké munice ročně.

Jeho další slova však naznačují, že by se jeho firma měla do zvýšené produkce pro Ukrajinu skutečně zapojit. Strnad totiž prozradil, že firma shání 250 až 300 nových zaměstnanců, aby mohla navýšit svoji výrobu, cílí až na 150 tisíc vyrobených nábojů každý rok.

Podnikatel pro Reuters zároveň uvedl, že jen CSG se stará o 25 až 30 procent veškeré munice ráže 155mm, kterou mají státy NATO ve svých skladech. „Dělostřelecká munice je dnes velmi nedostatkové zboží. Očekávám, že bude trvat 10 až 15 let, než (západní mocnosti) doplní zásoby,“ řekl s ohledem na válku na Ukrajině Strnad.

Redakce CNN Prima NEWS s dotazy ohledně českého zapojení do výroby dělostřelecké munice sovětského typu oslovila ministryni obrany Janu Černochovou (ODS). Ta však zatím neodpověděla.

Kyjev touží po německých tancích

Výroba starších typů munice se ale nijak nevylučuje s nutností dodávek moderních zbraní. USA aktuálně například jednají s Německem o tom, zda Berlín Kyjevu pošle své tanky Leopard 2. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj o tyto pancéřované kolosy velmi stojí.

Podle německých médií je však problém u německé vlády. Kabinet Olafa Scholze v minulosti požadavek na Leopardy pro Ukrajinu odmítal s tím, že západní mocnosti Kyjevu zatím posílaly pouze tanky sovětské výroby.

Paradoxně právě díky tomu by tanky Leopard 2 v brzké době měli obdržet Češi a Slováci – tedy jako náhradu za své starší tanky sovětské výroby, které už obě země na Ukrajinu odeslaly. Například Polsko už tyto německé tanky ve svém arsenálu má, pro Ukrajince by tak neměl být problém je blízko za svými hranicemi opravovat.

Tagy: