Vilu Miloše Jakeše prodali jeho synové za 45 milionů. Nyní ji vlastní miliardář

Někdejší generální tajemník ÚV KSČ a komunistický politik Miloš Jakeš prožil většinu života ve vile na pražské Hanspaulce, kterou si pořídil od vdovy po československém legionáři v roce 1972 za 104 tisíc korun. Jeho synové ji před několika lety prodali za 45 milionů. Letos v červenci uplynuly od Jakešovy smrti čtyři roky, 12. srpna by mu bylo 102 let.

Honosnou vilu ze třicátých let si Miloš Jakeš pořídil v roce 1972 s manželkou Květenou, s níž měl dva syny: Miloše a Lubomíra. Zakoupil ji od vdovy po někdejším československém legionáři, diplomatovi a meziválečnému poslanci Janu Šebkovi. Jak vyplývá z údajů z katastru, zaplatil za ni tehdy 104 660 korun.

MOHLO BY SE VÁM LÍBIT: Jak znáte proslulý projev Miloše Jakeše na Červeném Hrádku? Kolik brala Hana Zagorová a Jandové? Vyzkoušejte si náš kvíz

S manželkou tam prožil více než čtyřicet let a po její smrti v ní zůstal pouze se svým vnukem. Když zemřela, zhroutil se mu svět. „Je to pro mě velká ztráta. Byli jsme spolu sedmdesát let, moje milovaná žena zemřela na naše výročí,“ sděloval se zlomeným hlasem redaktorovi CNN Prima NEWS na jejím posledním rozloučení.

Synové ho přestěhovali a vilu prodali

V roce 2010 přepsal dům na své dva syny, každému daroval polovinu. O šest let později synové vilu prodali, podle deníku Blesk za 45 milionů korun. Z utržených peněz pak vyčlenili sedm milionů a koupili Jakešovi byt v novostavbě o dvou místnostech a s terasou v pražských Dejvicích, kde prožil poslední období života. Rok před smrtí byl převezen do LDN, kde v červenci 2020 ve věku 97 let zemřel.

Miliardář se pustil do rekonstrukce

Vilu na Hanspaulce prodal nový majitel po roce a půl za 89 milionů korun uhlobaronovi Petru Pauknerovi, který se pustil do rozsáhlé a nákladné rekonstrukce, jejímž cílem bylo přizpůsobit dům moderním standardům a zároveň zachovat jeho historickou podstatu.

Jaký pobíral důchod?

Miloš Jakeš pocházel z velké rodiny. Měl celkem pět sourozenců, jedna z jeho sester však zemřela v útlém věku na zápal plic. Do KSČ vstoupil po druhé světové válce. Po roce 1968 se přiklonil na stranu sovětských okupantů a podílel se na čistkách ve straně. V roce 1987 se stal tajemníkem ÚV KSČ.

Do paměti většiny občanů se zapsal především svými tragikomickými řečnickými výkony. Záznam jeho projevu před komunistickými funkcionáři v Červeném Hrádku na Plzeňsku z července 1989 koloval mezi lidmi a Jakeš se stal nechtěnou komediální hvězdou.

Na sklonku života Jakeš uvedl, že jeho starobní důchod činí necelých 18 tisíc korun. „Moc to není, vzhledem k tomu, jak je všechno drahé. Musel jsem prodat žigulíka, poněvadž provoz auta bych z penze neutáhl,“ stěžoval si pár let před smrtí redaktorovi CNN Prima NEWS.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Michael Kocáb čelil drsné šikaně. Říkali mu kostelní kryso a šmirglovali mu hlavu do krve

Tagy:
prodej smrt rodina manželka komunismus společnost dům bydlení Dejvice miliardář CNN Prima NEWS Sovětský svaz totalita děti nemovitost Miloš Jakeš vila starobní důchod Ústřední výbor Komunistické strany Československa Hanspaulka smrt a umírání společenská rubrika