Pomoc Ukrajincům musí být adresnější. Ne plošně a šmahem, kritizuje komentátor vládu

Petr Fiala

Zprávy PLUS 4.4.2022 09:30

Je dobře, že česká vláda pomáhá Ukrajincům. Premiér Petr Fiala, který se na sociálních sítích chlubí i úspěchy, které nejsou jeho zásluhou, například zákonné zvyšování důchodů, by měl věnovat více pozornosti adresné pomoci. Ve Zprávách Plus se na tom shodli komentátor a redaktor Mf Dnes Petr Kolář a Ondřej Leinert.

„Na sociálních sítích se už objevuje, že je Fiala ukrajinský premiér a nestará se o české lidi. Je dobře, že pomáháme, ale mělo by to být adresnější a ne plošně a šmahem,“ kritizoval ve Zprávách Plus komentátor Kolář.

Uprchlíci totiž nyní získávají takzvanou humanitární dávku pět tisíc korun měsíčně, a to i opakovaně. Částka jim má pomoci pokrýt základní životní potřeby. Domácnosti, které uprchlíky ubytují, dostanou tři tisíce korun na osobu za měsíc, nejvýše pak devět tisíc korun.

Ignorace českých občanů

Podle Koláře se nelze věnovat jen Ukrajincům a ignorovat, co se děje českým občanům, kteří se třeba v důsledku války ocitají na hranici chudoby. Za to si Fiala vysloužil kritiku i od opozice. Místopředseda Sněmovny i opozičního hnutí ANO Karel Havlíček (ODS) v Partii Terezie Tománkové prohlásil, že vláda žene Čechy do chudoby.

Opoziční poslanec varoval, že se to otočí proti uprchlíkům z Ukrajiny. Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) ale zdůraznil, že pokud chce vláda zvládnout krizi, musí pomáhat tam, kde je potřeba. Na kritiku reagoval už dříve i sám Fiala: „Já tato slova chápu jako pokus poštvat českou společnost proti uprchlíkům, což pokládám za absolutně chybné. To ty lidi máme nechat na ulici?“

„Na jedné straně se Fiala snaží proaktivně vystupovat, což je dobře. Čekal bych ale, že ministr průmyslu a obchodu vystoupí s opatřením, jak se vláda postaví ke zastropování,“ reagoval ve vysílání CNN Prima NEWS Leinert.

Na Ukrajině potřebují zbraně

Vláda se přitom zvládá chlubit i cizím peřím. „Stačí se podívat na Facebook Petra Fialy, který tam vyvěsil pochvalu pro vlastní vládu, že bude zvyšovat důchody, což je dané ze zákona, takových věcí je spousta,“ uvedl Kolář příklad.

Kabinet se v reakci na růst cen pohonných hmot v souvislosti s válkou na Ukrajině shodl na tom, že navrhne zrušení povinného přimíchávání biosložky do pohonných hmot a zrušení silniční daně pro vozidla do 12 tun. Jenže takové úlevy jsou podle Koláře zanedbatelné.

„Myslím, že Česko má Ukrajině pomáhat. Zbraně jsou to první, co potřebuje, humanitární pomoc je také správně, ale je to až to druhé,“ dodal Leinert. O ty opakovaně žádal i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Zatímco Česko opakovaně jako prosby vyslyšelo, například Maďarsko zbraně poskytovat nebude.

Tagy:
Ukrajina ODS Petr Fiala CNN Prima NEWS Petr Kolář vláda Česko Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Vláda ČR ruská invaze na Ukrajinu