Hořejší: K očkování se vyjadřují exoti bez vědeckého poznání. Potřebujeme tvář kampaně

Václav Hořejší

Hořejší o očkovací kampani

Vládě, opozici ani lékařským autoritám se stále nedaří přesvědčit dostatek Čechů k tomu, aby se nechali naočkovat proti covidu. „Měla by tady být jasná centrální tvář celé očkovací kampaně. Člověk, který se ničemu jinému nevěnuje,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS imunolog Václav Hořejší. Zároveň zkritizoval dosluhující vládu Andreje Babiše (ANO), která podle něj nemá odvahu dělat nepopulární rozhodnutí.

Covidová epidemie v Česku dál zrychluje – počet aktivních případů přesáhl 200 tisíc. Rovněž narůstá počet hospitalizovaných, kterých už je přes pět tisíc. Podíl očkovaných přitom stále nepřesahuje 60 procent. Navíc je potřeba přeočkovat desetitisíce lidí z rizikových skupin třetí dávkou.

To imunolog Václav Hořejší považuje za absolutní prioritu. „Efekt u takových lidí by se objevil již po týdnu,“ uvedl. Zároveň by se vydal rakouskou cestou, tedy že by zavedl na určitou dobu tvrdší lockdown, který by měl počty nakažených a hospitalizovaných částečně redukovat.

„Jsme v podobné situaci jako Rakousko, lockdown je radikální krok, jak snížit počet nakažených i hospitalizovaných. Dlouhodobě to ale situaci neřeší. Nezbytné je očkování,“ řekl. Současná vláda v demisi přísnější opatření v podobě tvrdého lockdownu zavádět nechce. Podle Hořejšího je to tím, že nemá odvahu.

„Chybí odvaha k radikálnímu rozhodnutí, jako to dělají třeba v Izraeli nebo v Rakousku. Neuvažujme o tom tak, jako bychom teď měli dvě vlády. Máme tady jednu vládu a je jedno, že v demisi. Tento kabinet má vládnout a rozhodovat,“ řekl Hořejší s tím, že budoucí vláda Petra Fialy (ODS) by vzhledem k možným neshodám s prezidentem Milošem Zemanem nebo kvůli jeho zdravotním komplikacím mohla vládnout až za dlouhé měsíce.

Vzít si příklad z Portugalska?

„Kabinet Andreje Babiše nemusí brát po volbách na nic ohledy. Za čtyři roky na to stejně zapomeneme. Proto nechápu, že se nechová odvážně. Udělat alespoň něco podobného jako Rakousko a zavést do budoucna povinné očkování by byl správný krok,“ dodal imunolog.

Podobně jako další odborníci zkritizoval také vládní očkovací kampaň. „V Česku se k očkování chaoticky vyjadřují různí exoti v naprostém rozporu s vědeckým poznáním. Měla by tady být jasná centrální tvář celé očkovací kampaně. Člověk, který se nevěnuje ničemu jinému než vysvětlování veřejnosti, objíždění regionů a zařizování věcí,“ zmínil Hořejší.

Země, ze které by si podle něj Česko mělo vzít příklad, je například Portugalsko. Tam se vedení týmu pro vakcinaci od února ujal viceadmirál Henrique Gouveia e Melo. Devět měsíců poté se Portugalsko stalo nejproočkovanější zemí v EU, druhou dávku vakcíny už absolvovalo téměř 90 procent Portugalců. Na rozdíl od většiny zemí Evropy tak Portugalsko nečelí výraznému podzimnímu nárůstu počtu nakažených koronavirem.

Tagy: