Nenávist, nebo závist? Mnozí Češi nechápou, proč mají Ukrajinci hromadnou dopravu zdarma

Mnozí Češi jsou proti tomu, aby Ukrajinci jezdili ve městech zdarma.

Hejty na dopravu

Od zahájení ruské vojenské invaze na Ukrajinu do Česka přišlo podle odhadů kolem tří set tisíc uprchlíků. Téměř polovina z nich jsou děti, čtyři pětiny dospělých tvoří ženy. Těm registrovaným stát finančně vypomáhá a pomoc většinou nabízejí i kraje a obce, například formou bezplatné městské hromadné dopravy. Objevuje se ale čím dál víc Čechů, kteří běžencům takové výhody závidějí.

Například v Českých Budějovicích mohou už několik týdnů jezdit uprchlíci městskou hromadnou dopravou zdarma. A to až do konce tohoto roku.

Přestože Dopravní podnik města České Budějovice pomáhá cíleně pouze uprchlíkům, kteří do jihočeské metropole přišli z Ukrajiny kvůli válečnému konfliktu, najdou se mezi místními lidmi i tací, kteří jim tyto „výhody“ závidí.

Tady jsou některé z reakcí na sociálních sítích: „Jen jim ukažte, že se budou tady mít jako prasata v žitě.“ „To si vážně děláte p**el? Z jakého titulu je přepravujete zdarma v rámci běžné dopravy a v rámci mírového stavu naší země, kdy porušujete práva a povinnosti naší Ústavy a občanů, kteří si platí obecné jízdné?“ „To je ale hnus tohle. Pomáhat beru, ale proč mají mít takové výhody?“

Aby se pomoc nedala zneužít, je třeba mít k bezplatné jízdě průkaz. K jeho získání musí uprchlíci předložit cestovní pas s válečným vízem. Běženců, kteří pomocné gesto v Českých Budějovicích přijali, je pouze několik stovek. Mezi nimi pětasedmdesátiletý Aleksandr, který sem přišel z Oděsy za svou neteří.

„Všichni mu finančně pomáháme, ale prostě jako jakýkoliv člověk chce vést i samostatný život, takto může kdykoliv sednout (do dopravního prostředku), odjet a něco si vyřídit,“ vysvětluje jeho krajanka Viktorija Morozoffová.

Zanadávat si v hospodě

Stejně jako v Českých Budějovicích to funguje i v Brně. I zde mohou jezdit zdarma pouze ti, kteří opustili Ukrajinu během válečného konfliktu.

Na dotaz CNN Prima NEWS se oslovený muž a žena shodli, že se jedná o hezké gesto „jak uprchlíkům pomoci, když už nic jiného nemůžeme dělat“. Někteří lidé situaci chápou. Jiní si zanadávají v hospodě, nebo najdou prostor na sociálních sítích.

„To, že je válka poměrně blízko, vzbuzuje pocity strachu a úzkosti. Tyto projevy na sociálních sítích jsou vlastně kompenzací,“ vysvětluje odbornice v oboru psychologie Veronika Chytilová.

V Česku také žije mnoho lidí, kteří jsou aktuálně v tíživé životní situaci. „Potřebovali by od města dostat byt a třeba se o to snaží rok, dva a pořád nic. A najednou někdo přijde a předběhne je,“ dodává Chytilová. Taková situace pak vede k frustraci, kterou si lidé vybíjejí právě i na uprchlících.

Uprchlíky ale jednoznačně hájí ředitel Dopravního podniku města České Budějovice Slavoj Dolejš: „Ti lidé netoužili po tom mít zde zdarma vstupenku do zoo nebo jízdenku na městskou hromadnou dopravu. Situace je u nich doma vážná a to málo, co jim můžeme dát, nás jako společnost nepoškodí,“ říká.

Tagy: