Odstavování dolů dopadne i na zaměstnanost. Musíme hledat alternativy, říká Kamil Neuwirth

Odstavování uhelných elektráren je důležitým krokem směrem ke snížení emisí skleníkových plynů a ochraně životního prostředí. Uhelné elektrárny jsou zodpovědné za velkou část emisí oxidu uhličitého a jejich postupné odstavování je nezbytné pro dosažení klimatických cílů. Je však pravda, že tato transformace přináší rizika. Nejen o nich v pořadu Interview PLUS mluvil Kamil Neuwirth, předseda představenstva společnosti ENERGIE Holding a.s.

V rámci zelené transformace se mají v Evropě odstavovat postupně uhelné elektrárny. Udržet energetickou bilanci je ale důležité, aby bylo vždy dostatek výrobních zdrojů pro pokrytí spotřeby. Fotovoltaika a větrné elektrárny jsou sice významnými zdroji obnovitelné energie, ale v zimních měsících mohou být nestabilní. Podle předsedy představenstva společnosti, která dodává tepelnou energii do všech odběrných míst ve městech Litoměřice, Louny a Mimoň, bude cesta přeměny do roku 2033 komplikovaná. „My netušíme, jestli to bude řízený nebo živelný odchod. Jsou tu velká rizika. V daném momentě musíme totiž mít tolik výrobních zdrojů, jakou máme spotřebu. V létě to nebude problém, protože svítí sluníčko, fouká vítr, ale v zimě ano, protože budeme potřebovat dostatek stabilních zdrojů a fotovoltaika k nim nepatří,“ říká Kamil Neuwirth.

Odstavování hnědouhelných dolů může mít dopad na zaměstnanost i regionální ekonomiku. „Už v příštím roce se začnou odstavovat hnědouhelné elektrárny Chvaletice a Počerady. Rozdíl mezi cenou povolenky a paliva a cenou elektřiny totiž začíná být záporný a to znamená, že provoz se přestává vyplácet,“ popisuje situaci předseda společnosti. Podle jeho názoru, pokud se odstaví tyto dvě elektrárny, tak z hlediska energetické bilance České republiky se nic až tak zásadního neděje. Ta rizika, která tam jsou, souvisí s odstavováním hnědouhelných dolů. Je tedy důležité hledat alternativy, které by mohly nahradit tuto těžbu.

Biomasa je jednou z možností

Co tedy spalovat místo uhlí? K výrobě elektřiny mohou být využity i dřevní štěpka, sláma nebo biologicky rozložitelné odpady. Právě spalování biomasy může být udržitelným způsobem, jak získávat energii. „Pro nás to bude cesta. V ENERGIE Holding připravujeme kompletní spalování biomasy s výrobou elektrické energie. Ale myslím si, že Česká republika není schopna vyprodukovat tolik biomasy, abychom pokryli spotřebu celé země. Na hnědém uhlí je závislých až 43 procent centrálních zdrojů tepla u nás a velmi podobné je to u elektrické energie,“ komentuje možnosti řešení problému Kamil Neuwirth a dodává: „Proto potřebujeme postupný odchod, který by měl být nějak legislativně ukotvený, protože pokud se odstaví tři ze čtyř hnědouhelných dolů, tak nám bude v zimě chybět, ve špičkách, 4 GW výkonu. A to je hodně velký průšvih.“

Geotermální energie je stabilní

Geotermální vrty jsou další možností, jak získávat teplo a elektřinu. S tím souhlasí i předseda představenstva energetické společnosti. Podle něj je využití této energie pro přebírání tepla a jeho dodávání zákazníkům perspektivní. Mělká bateriová úložiště, která budou vytvořena těmito geologickými vrty, jsou zajímavým konceptem. Mohou totiž pomoci vyrovnávat výkyvy v dodávkách energie a zlepšit celkovou spolehlivost systému. „Jedinou firmou, která má zkušenosti s komerčním využitím geotermálních vrtů, je naše skupina ENETIQA a geotermální vrt provozujeme v Děčíně. V Litoměřicích velmi úzce spolupracujeme s vědeckovýzkumným projektem Přírodovědecké fakulty, SYNERGYS,“ vysvětluje Kamil Neuwirth.

Vrty poslouží jako zásobníky tepla i k ohřevu vody. Náklady na geotermální projekt jsou vyčíslené na více než miliardu korun. Pokud vše půjde podle plánu, měl by v roce 2027 začít zkušební provoz. „Předpokládáme, že v roce 2028 se na ně připojíme a budeme teplo z vrtu používat jako jeden ze zdrojů multipalivového konceptu, který budeme mít v Litoměřicích k dispozici,“ dodává.

Zahraniční příklady udržitelné energie

Dánsko je příkladem země, která se úspěšně přeorientovala na obnovitelné zdroje energie. Investovalo do větrných elektráren, solárních panelů a energetické účinnosti. Německo má také silnou podporu pro obnovitelnou energii. Města jako Mannheim jsou příkladem, jak mohou místní samosprávy spolupracovat na udržitelných projektech.

Další alternativou jsou jaderné elektrárny. Jaderná energie je stabilní a má nízké emise, ale vyžaduje pečlivou regulaci a bezpečnostní opatření. Investice do výzkumu a vývoje nových technologií, jako jsou baterie pro ukládání energie nebo vodíkové palivové články, mohou také přinést inovativní řešení.

Na stole je aktuálně i otázka společenské odpovědnosti. Velké nadnárodní společnosti s tím problém nemají, ty lokální v tom ještě trochu pokulhávají. Je důležité, aby se firmy podělily o část svého úspěchu s komunitou a pomohly určitým oblastem, například sportu nebo sociálně slabším.

I společnost ENERGIE Holding pracuje aktivně na energetické udržitelnosti. „Budujeme multipalivový zdroj a připravujeme se na výhradní používání obnovitelné štěpky. A tím, že budeme používat plynové kotelny, bychom se měli stát plně obnovitelným stabilním zdrojem. A jak už jsem zmínil, pracujeme na využití geotermálních vrtů. Z nich budeme přebírat teplo do našeho systému a dodávat jej zákazníkům a v budoucnu budeme též využívat i tamní mělká bateriová úložiště. Pokud se to celé podaří, mohlo by to sloužit jako koncept určitě pro další města v České republice,“ uzavírá rozhovor Kamil Neuwirth.

Tagy:
Německo energie Dánsko zaměstnanost Česko větrná elektrárna uhelná elektrárna štěpka Mannheim obnovitelné zdroje energie Energie Holding a.s. Interwiev PLUS Kamil Neuwirth