Pozor na požáry, varují meteorologové. Na Moravě budou teploty atakovat až třicítku

Jak přežít šílené vedro? Inspirujte se u jižních národů!

Počasí 12.5.2022 6:10

Po nejteplejším dni týdne se lidé v Česku mohou těšit na další s příjemnými teplotami. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) však upozorňuje, že by se ojediněle mohly objevit přeháňky nebo bouřky. Zároveň varuje před nebezpečím vzniku požárů.

Ve čtvrtek bude polojasno až oblačno, na východě i zpočátku jasno. Ojediněle se objeví přeháňky či bouřky, k večeru bude přibývat oblačnosti. Nejvyšší denní teploty se budou na většině území pohybovat mezi 22 až 26 °C, na Moravě a Slezsku však budou atakovat tropickou třicítku, vystoupají až k 29 °C.

Vát bude mírný jihozápadní, postupně čerstvý západní až severozápadní vítr o síle 4 až 8 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s. Večer zaslábne. Zároveň je v platnosti výstraha před vznikem požárů. Varování platí do odvolání pro Prahu a části nebo celé kraje: Středočeský, Plzeňský, Karlovarský, Liberecký, Královéhradecký a Pardubický. Do páteční půlnoci výstraha platí pro Vysočinu a kraje Jihomoravský, Olomoucký a Zlínský.

„V důsledku sucha hrozí nebezpečí vzniku požárů a následných škod, případně i ohrožení životů. Nerozdělávejte oheň v přírodě a zejména v lesích, nevypalujte trávu a neodhazujte cigaretové nedopalky na zem,“ podotýkají meteorologové.

V noci na pátek bude zpočátku oblačno až zataženo, v jižní polovině území postupně místy déšť nebo přeháňky, ojediněle i bouřky. K ránu bude na severozápadě území většinou polojasno. Nejnižší teploty klesnou k 15 až 11 °C, na severu a severozápadě až k 8 °C.

Začátek víkendu bude zpočátku oblačný až zatažený, na severozápadě meteorologové očekávají polojasno. V jižní polovině území se v pátek místy objeví déšť nebo přeháňky, ojediněle i bouřky. Během odpoledne bude postupně od severozápadu ubývat oblačnosti a srážky ustanou. Nejvyšší teploty se budou pohybovat kolem 21 až 25 °C.

Tagy: