Proočkovat do léta 70 procent populace je sci-fi. Lidé nemají vůli, tvrdí primář VFN

Záběry z očkování v provizorní nemocnici BVV v Brně (autor: Anna Vavríková/Mafra)

V pátek v osm hodin ráno se v Česku spustil Centrální rezervační systém, kde se mají přednostně senioři 80+ registrovat k očkování proti koronaviru. Zápisy do pořadníku běží, ale rozhodně ne hladce. V pořadu 360° Pavlíny Wolfové se o úskalích systému i očkování jako takovém rozhovořili primář z Všeobecné fakultní nemocnice (VFN) v Praze Jiří Votruba a epidemiolog a předseda České vakcinologické společnosti Roman Chlíbek.

„U nás to zatím probíhá na fakultní poliklinice tak, že chodí někteří lidé a snaží se vymoct očkování i třeba relativně hrubě, ale většina lidí je ukázněných a zdá se, že to funguje docela pěkně. Ti, kteří očkují, dělají, co umí,“ sdělil primář VFN Votruba.

Podle Chlíbka se dalo očekávat, že na začátku problémy budou. „Je to úplně nový systém centrální registrace, něco, co tady ohledně očkování nikdy nebylo a určitě lze počítat s tím, že výpadky budou,“ řekl epidemiolog.

Kvůli očkování si mnoho z nás také klade otázku, kdy budeme moci odložit roušky. „Co se týče nošení ústenek, nebyl bych úplně konzervativní. Myslím si, že chránit musíme především ty, kteří jsou v rizikových skupinách. Ti se musí chránit účinnými respirátory. Nošení roušek v době pandemie má svoje kritiky i odpůrce a já nejsem epidemiolog, abych to dokázal dobře zhodnotit,“ sdělil Votruba.

Premiér Andrej Babiš (ANO) v pátek uvedl, že druhá dávka vakcíny pro zdravotníky, ale i pro něj, by mohla být posunuta o týden, aby nyní upřednostnil seniory. „Posunuta být může. I evropská skupina expertů Světové zdravotnické organizace potvrdila to, že druhá dávka může být podána s odstupem 42 dnů. Nicméně odsunutí o týden nepovede určitě k tomu, abychom byli schopni dát dávku více lidem a ochránit více lidí,“ uvedl Chlíbek. „Já myslím, že je to prohlášení hluboko pod hranicí relevance, protože co se stihne proočkovat za týden, je spíše úsměvné,“ reagoval Votruba.

Kdy dojde k proočkování veřejnosti?

Podle Chlíbka je u proočkování veřejnosti několik důležitých parametrů, například dodávky a dostupnost vakcíny, anebo schválení dalších dodavatelů látky. „Pokud by v Česku došlo ke schválení všech očkovacích látek a vakcíny by byly dostupné, myslím si, že požadované proočkovanosti bychom mohli dosáhnout již někdy v průběhu léta. Pokud počítám, že počátkem léta bude vakcína dostupná ve velkém už téměř každému, tak potom by konec léta už mohl znamenat dosažení maximální proočkovanosti,“ sdělil epidemiolog. To by podle dříve zveřejněného plánu resortu zdravotnictví mělo být proočkování alespoň 70 % populace.

„Můj názor je, že se to nepodaří v České republice nikdy, protože nebude vůle lidí k tomu, aby se nechalo očkovat 70 procent lidí. Já bych rád věřil tomu, že proočkovat se nechá co největší počet lidí, protože to určitě dává smysl, ale mám o tom vnitřní pochybnosti,“ uvedl Votruba. „Každopádně se domnívám, že to, abychom stihli proočkovat 70 procent naší populace do léta, je – myslím – na hranici science fiction,“ dodal primář.

Ve fakultní nemocnici naočkují kohokoliv, když zbývá očkovací látka, dočetla se moderátorka v novinách. „Já si myslím, že to jsou legendy, které vznikají například tím, že když se očkovací látka natáhne a zbývá posledních pár hodin její exspirace, tak zřejmě na očkovacím centru usoudili, že bude lépe oslovit někoho z ulice, než aby očkovací látku vyhodili. Nebyl jsem u toho. Považuji to za nepatrný, spíše pozitivní exces, že nemá smysl se tím zabývat,“ vysvětlil Votruba.

„Jestliže my si bereme vzor z Izraele, který dělá velice dobře očkovací kampaň, měli jsme s nimi tento týden telefonní mítink, jasně nám potvrdili, že třeba když přijde senior na očkování a doprovází ho zdravý syn nebo dcera, tak ho také naočkují, protože jsou rádi, že přišel, a chtějí očkovat stejně všechny. Využít všechny očkovací látky, aby se neznehodnotily, a aplikovat je tomu, kdo je v tu chvíli dostupný – tento přístup je, myslím si, správný. Byla by škoda každé vakcíny, která se vyhodí,“ dodal Chlíbek.

Necháte se očkovat proti covidu?

Tagy: