CNN: Ve válce na Ukrajině umřely stovky dětí. Další utrpěly jizvy na těle i duši

Reportáž CNN o uneseném ukrajinském chlapci

Stovky ukrajinských dětí se potýkají s jizvami na těle i na duši, které jim způsobila ruská invaze. Kromě tělesných zranění si někteří nezletilí odnášejí i psychická traumata. Museli totiž strávit několik týdnů v ruských nemocnicích bez možnosti kontaktu s rodinou.

Serhij Sorokopud se stále léčí ze zranění, hluboké jizvy na zádech a na noze jsou trvalou připomínkou toho, jak se mu podařilo přežít. „Někdy mě to bolí,“ vypráví chlapec zasažený šrapnelem.

Štáb CNN vzal na místo za svou školou, kde v březnu stál ve frontě na jídlo, když došlo k výbuchu a zasáhl ho šrapnel. „Bylo to děsivé, nejdřív přišla silná rána do zad. Upadl jsem, nemohl jsem se hýbat,“ líčí Serhij.

Na léčení v Bělorusku

V době výbuchu v jeho vesnici, která se nachází asi dvě hodiny cesty od Kyjeva, obsadili Rusové. Odtáhli ho do ruského zdravotnického střediska, kde mu poskytli první pomoc. Pak ho odvezli na léčení do Běloruska, kde zůstal dva měsíce.

Čtrnáctiletý chlapec neměl mobilní telefon, a tudíž ani možnost spojit se s rodiči. Jeho matka neměla tušení, co se s jejím synem stalo. „Nedá se to popsat slovy, když nevíte, kde je vaše dítě,“ říká Svitlana Sorokopudová. Plakala prý dnem i nocí.

Sergej se dostal domů až poté, co o něm lékař v Bělorusku zveřejnil informace na sociálních sítích a jeho rodina si jich všimla. „Jsme šťastní, že se vrátil a že jsme všichni spolu,“ dodává.  Podle ukrajinské vládní databáze bylo v průběhu konfliktu zatím zraněno více než 700 dětí a více než 300 jich zahynulo.

Čísla jsou podle úřadů pravděpodobně ještě vyšší vzhledem k tomu, že o osudu dětí na ukrajinském území, které nyní okupuje Rusko, se toho mnoho neví. „Zatím neznáme přesné číslo,“ říká zmocněnkyně ukrajinského prezidenta pro práva dětí Darija Herasimčuková.

Mezi zraněné ukrajinské děti patří i sedmiletá dcera Kateryny Volkovové. „Myslím, že je asi mnohem silnější než někteří dospělí, pokud jde o to, jak se s tím vyrovnává,“ uvádí. Přesto psychický dopad na děti stále není úplně jasný. „Stydí se, ale říká, že to ujde a že je to pro ni těžké. Nejsem si jistá, jestli i my dospělí emočně chápeme, co se vlastně děje,“ dodává se slzami v očích.

Tagy: