Rezervy VZP? Dostupnost v regionech či přístup k novým lékům, uvedl expert

Ondřej Dostál

VZP a staronový ředitel

Řízení státu v epidemii je věcí státu a cokoliv se nepodařilo, je odpovědností vlády, nikoliv Všeobecné zdravotní pojišťovny, uvedl v pořadu Nový den CNN Prima NEWS expert na zdravotnické právo Ondřej Dostál. Rezervu u Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) vnímá Dostál třeba v dostupnosti v regionech nebo v přístupu k novým lékům či léčbě vzácných onemocnění.

Všeobecnou zdravotní pojišťovnu povede další čtyři roky její současný šéf Zdeněk Kabátek. VZP je institucí hospodařící s 230 miliardami korun a s počtem šesti milionů klientů dominantním hráčem na trhu. Je rovněž jednou z největších státních institucí naší země.

„VZP vznikla v 90. letech, když se systém měnil, zákonem jako první, tím pádem u ní byli pojištěni všichni. A kdo nepřešel do později vzniklých zaměstnaneckých pojišťoven, tak stále u VZP zůstává. Jsou to zhruba dvě třetiny lidí,“ reagoval Dostál na dotaz, jak si máme vysvětlit dominantní postavení právě této pojišťovny.

„Její hlavní rolí, stejně jako dalších zdravotních pojišťoven, je zajišťovat časovou a místní dostupnost těch služeb, které si platíme solidárně, které pak čerpáme u lékařů bezplatně. VZP má za úkol, aby kdekoliv si budeme chtít najít zubaře, lékaře, praktika v nemocnici, tak aby tam byli,“ uvedl expert.

Problémy s dostupností a placení nákladných léků

„Zejména v regionech je dostupnost slabší. Viděli jsme například fronty lidí, kteří čekají na toho jediného zubního lékaře, který by byl ochotný je zaregistrovat a léčit bezplatně. Stejně tak, pokud jde o vzácná onemocnění a nové léky, tak tam se někdy zpožďuje v přístupu k nim,“ myslí si Dostál.

„Pokud pacient má nárok podle zákona na nákladný lék, tak by neměla dělat problémy s jeho schvalováním. Bohužel mnoho případů se musí dostávat k soudům, kde se pacienti velmi obtížně těchto nároků domáhají.“

„Jsou pobočky, kde jsou lékaři velmi spokojení – zase v některých profesích ano, v jiných třeba ne. A v jiném kraji to může být naprosto naopak. A právě tato nejednotnost přístupu k jednotlivým poskytovatelům je velkou rezervou,“ odpověděl na dotaz, jak jsou spokojeni lékaři s činností VZP.

Řízení státu v epidemii je věc státu, nikoliv VZP

Jakou roli v koronavirové krizi má VZP, zejména s ohledem na aktuálně zmiňované antigenní testy pro plošné testování sociálních zařízení či domovů pro seniory?

„Řízení státu v epidemii je věc státu a cokoliv se nepodařilo, je odpovědností vlády, nikoliv VZP. Je otázkou, zda vůbec zdravotní pojišťovny mají za toto platit, zda za to nemá platit stát,“ vysvětlil host.

„VZP nyní dostane úkol proplatit testy distributorům, kteří je budou dodávat třeba do domovů pro seniory. A bohužel ten zákon bude nejspíš postavený tak, že si nebude moci vybrat toho nejlevnějšího.“

A jak se odehrává jednání za zdmi pojišťovny? „Jak se dohodne správní rada s panem ředitelem, tak se ty obrovské finanční prostředky vynaloží. Správně by mělo být všechno striktně podle zákona, ale ten zákon je poměrně vágní. Možná si vybavujeme na jednu stranu nemocnice, které zkrachovaly –⁠ jako Rumburk a péče se tam teď musí dofinancovávat velice složitě. Na druhou stranu byly různé korupční kauzy, které nikdy nebyly vyřešeny auditem, kdy konkrétní poskytovatel dostal krásné smlouvy na krásné peníze navíc. A to se netýká jenom koronavirové krize.“

Diskutovaná změna zákona o veřejném zdravotním pojištění má podle Dostála výrazně zjednodušit přístup právě k lékům pro vzácná onemocnění a zjednodušit soudní bitvy pro pacienty. „Bohužel se to patrně nestane, protože se ten zákon možná ani nestihne,“ dodal v závěru.

Tagy: