Zázrak uprostřed zkázy a zoufalství. Mrazivá reportáž CNN z Rusy těžce ostřelovaného města

Ukrajinští záchranáři evakuují důchodkyni ze zasaženého města Toreck v Doněcké oblasti.

Reportáž CNN z ostřelovaného Torecku

Ukrajinské město Toreck v Doněcké oblasti je jedním z mnoha míst, která velmi tvrdě zasáhla válka. Oblast je pravidelně ostřelována a mnoho obyvatel raději z oblasti uteklo. Mnozí se do svých bytů a domů v Torecku již nejspíš nevrátí. Reportáž přímo z místa natočila americká stanice CNN.

Obytné domy v Torecku jsou častým terčem ruských raket. Naposledy byl zasažen jeden z nich v době, kdy uvnitř bylo celkem 19 lidí. Trosky poškodily schodiště a obyvatelé zůstali uvězněni. Stavba se nezřítila. Ještě větším zázrakem ale bylo, že se uvnitř nic nestalo.

„Balkónové dveře vyletěly ven, dovnitř se dostaly trosky. Mám strach z ohně. Uvědomila jsem si, že jsme v 7. patře a budova se rozpadá. Někdo pak zařval, abychom nechodili ven, protože žádná možnost, jak se dostat pryč, není,“ popsala hrozivou situaci po ostřelování paní Natalija. Ta pro CNN dodala, že její přežití nelze nazvat jinak než zázrakem.

O obyvatele místních ostřelovaných domů se postarali hasiči. Část vyprostili ven díky vysokozdvižnému žebříku, pro jiné museli dojít přímo do bytu. Příkladem budiž 73letá nemohoucí důchodkyně Nina. Od CNN se dozvěděla, že zůstala uvnitř jako poslední. „Nikdy jsem se tak nebála. Jsem sice silná, ale na tohle sílu nemám,“ sdělila CNN Nina. Podle informací zdravotníků zde trávila sama posledních šest měsíců. Neměla prý ani dostatečný přísun vody. Na záběrech CNN je vidět, jak sbírá vodu do kýblů, kde se dá.

Do svého obydlí se dost možná už nevrátí. Budova je silně poškozena a ruské ostřelování Torecku i nadále pokračuje. Společně s dalšími místními ji tak záchranáři musí evakuovat. Nina se nyní táže, proč k takovému utrpení muselo dojít. „Chci se jen zeptat, proč jste (Rusové) k nám přišli? Kdo se vás žádal? Nebo jsme tak hloupí, že jste nás z toho chtěli osvobodit?“ pokládá si otázky Ukrajinka.

Obyvatelé prchají za zvuků dalšího ostřelování

Zatímco společně s ostatními obyvateli Torecku čeká na evakuační autobus, rozezní se další palba z děl. „Artilerie pálila od nás, na což reagovali i Rusové a jeden z dělostřeleckých granátů přistál hned vedle. Nyní se tak (Ukrajinci) snaží dostat lidi do autobusu co nejrychleji to jde, aby je odsud mohli dostat,“ popisuje v reportáži novinář CNN Nick Paton Walsh. Ten dále dodává, že tucty lidí tak musí Toreck opustit a nemají vůbec jistotu, co s nimi bude nadále.

Toreck se nachází na Donbasu poblíž města Doněck, které již několik let ovládají proruští separatisté. Okupanti navíc v posledních dnech zahájili v této a dalších oblastech Ukrajiny, které obsadili, referenda o připojení k Rusku.

Ukrajinci před pár týdny převzali iniciativu ve válce a protiofenzivou na severovýchodě země ruské síly u Charkova vytlačili. V návaznosti na to vyhlásil ruský prezident Vladimir Putin v minulém týdnu částečnou mobilizaci Rusů. Do zbraně by prý mělo být povoláno až na 300 tisíc mužů.

Tagy: