VOLBY 2021: Posílí SPD? Okamura do voleb bere exministra Baštu i olympijského vítěze

Tomio Okamura doufá, že jeho hnutí Svoboda a přímá demokrace (SPD) v říjnových volbách do Poslanecké sněmovny posílí. Jeho podpora se sice průzkum od průzkumu liší, společné je ale to, že SPD často podceňují. K úspěchu má tentokrát Okamurovi pomoci i několik výrazných postav, které SPD nově „zlanařila“. Jednou z nich je i bývalý ministr vlády Miloše Zemana Jaroslav Bašta. Podruhé jde do boje za SPD také olympijský vítěz ve střelbě Jan Kůrka, dříve člen Zemanovců.

SPD a hlavně pak její předseda Tomio Okamura jsou v poslední době poměrně hodně vidět a slyšet. O hnutí se hovoří jako o možném jazýčku na vahách, který po říjnových volbách rozhodne o tom, jak bude vypadat budoucí vláda.

Spekuluje se zejména o možné povolební spolupráci mezi SPD a hnutím ANO premiéra Andreje Babiše. S nynějšími opozičními stranami by se SPD domlouvala velmi složitě, protože uskupení Spolu a také koalice Pirátů a STAN spolupráci s Okamurou odmítají. SPD navíc do vlády s Piráty a STAN ani nechce.

V předešlých volbách do Poslanecké sněmovny dostala SPD překvapivých 10,64 procenta. Takový úspěch průzkumy Okamurově partaji téměř bez výjimky nepřisuzovaly. Nyní se hnutí pokusí tento výsledek překonat, v zádech mají modely a průzkumy, které SPD predikují více hlasů než naposledy.

Staří známí v čele s Okamurou

Nejvýraznější tváří SPD je jednoznačně Tomio Okamura. Ten je u českých voličů bezkonkurenčně nejznámějším politikem svého hnutí a povede kandidátku SPD v Moravskoslezském kraji. Okamura je ve Sněmovně už od roku 2013, kdy uspěl se svým prvním hnutím (Úsvit). Ještě předtím byl krátce senátorem.

Dlouholetou pravou rukou Okamury je šéf poslaneckého klubu SPD a také 1. místopředseda hnutí Radim Fiala. Nynější lídr v Olomouckém kraji už šéfoval poslancům Úsvitu, tedy strany, kterou Okamura založil a vedl před SPD. Poslancem je ještě déle než Okamura (od roku 2006), dříve totiž hájil barvy ODS. Ze strany vystoupil v roce 2012 kvůli nesouhlasu s kroky tehdejšího premiéra Petra Nečase. I kvůli němu pak vláda ztratila těsnou většinu a následně i důvěru Sněmovny.

Poslancem za Úsvit byl kromě této dvojice ještě Jaroslav Holík, který sice opět kandiduje, ale ve Zlínském kraji je až trojkou. Řadu kandidátek SPD pak vedou současní poslanci. Mezi nimi je i lídr na Vysočině Radek Koten, šéf bezpečnostního výboru Sněmovny, který proslul sdílením konspiračních teorií o nebezpečí mikrovlnek. Neštítil se šířit také dezinformace jako třeba o úniku záření z jisté francouzské elektrárny.

Mezi nejvýraznější tváře současné SPD pak jednoznačně patří i Jaroslav Foldyna. Poslanec se do Sněmovny v roce 2017 dostal ještě v „dresu“ ČSSD, kde byl dokonce místopředsedou. Stranu, ve které byl 30 let, opustil kvůli tomu, že nesouhlasil s jejím směřováním. Ze sociální demokracie vystoupil v únoru 2020.

Návrat Zemanova ministra

Překvapivé jméno vytáhl Okamura pro Pardubický kraj. Návrat do nejvyšších pater tuzemské politiky totiž hlásí bývalý ministr bez portfeje ještě z dob vlády nynějšího prezidenta Miloše Zemana, Jaroslav Bašta. Ten v posledních letech působil jako velvyslanec v Rusku či na Ukrajině. Až do roku 2019 byl členem ČSSD, za kterou byl na přelomu milénia ve vládě. Nyní chce uspět s SPD, na Pardubicku je lídrem.

Na 4. místě v Plzeňském kraji za SPD kandiduje také olympijský vítěz Jan Kůrka. Již 78letý zlatý medailista z her v Mexiku 1968 ve střelbě z malorážky donedávna působil u Zemanovců. Sám Zeman mu dokonce v roce 2013 udělil medaili Za zásluhy. Za SPD kandidoval už v loňských krajských volbách – neúspěšně. V pořadu Divoká karta na CNN Prima NEWS mimo jiné prohlásil, že by mu nevadily adopce dětí lesbickými páry. U dvojic gayů to však odmítl.

Do známosti vešel i pražský lídr SPD Josef Nerušil. Ten byl donedávna členem Rady Českého rozhlasu a staral se o profily kardinála a pražského arcibiskupa Dominika Duky na sociálních sítích. Ve své gesci měl také twitterový účet pražského arcibiskupství. Proti jeho volebnímu zapojení protestuje řada katolických osobností jako například duchovní Tomáš Halík s Markem Orko Váchou, biochemik Jan Konvalinka, herečka Martha Issová nebo zpěvák David Koller. Ti společně s dalšími známými postavami veřejného života napsali Dukovi kritický dopis.

Ze 7. místa v Olomouckém kraji se do Sněmovny pokusí probojovat teprve 26letý Martin Malášek. Ten se ve vysílání pořadu Divoká karta na CNN Prima NEWS vyjádřil mimo jiné ke sňatkům mezi homosexuály. „Manželství tu funguje staletí. Proti homosexuálům nic nemám. Jenže mám 165 centimetrů, a proto nikdy nebudu hrát basket, nedá se nic dělat,“ řekl kandidát SPD.

Aktuální průzkumy predikují Okamurově partaji výsledek kolem 10 procent.

Tagy: