VOLBY 2021: ČSSD sází na „staré známé“ Špidlu a Škromacha, vytahuje i Stropnického

ČSSD byla donedávna jednou z nejsilnějších stran v Česku, dnes bojuje o přežití. Do říjnových voleb tak vytahuje známé osobnosti, které stranu táhly v její lepší éře. Za ČSSD kandidují například expremiér Vladimír Špidla či bývalí ministři Zdeněk Škromach nebo Milan Urban. Z nových jmen zaujme kandidatura bývalého šéfa Zelených Matěje Stropnického nebo známého režiséra a herce Tomáše Magnuska.

ČSSD byla před lety nejsilnější politickou stranou v zemi, stála v čele hned několika vládních kabinetů. Tyto doby jsou ovšem pryč. Přesto, že ještě před čtyřmi lety měla premiéra v osobě Bohuslava Sobotky, dnes je ve vládě tím menším partnerem. Ve vládě má jen pět ministerstev (vnitra, práce a sociálních věcí, zemědělství, zahraničí a kultury) a její preference nadále míří směrem dolů.

Poslední průzkumy před říjnovými volbami do Poslanecké sněmovny staví sociální demokracii kolem hranice pěti procent. Častěji pod ni. Právě tuto linii přitom musí sociální demokraté překonat, aby se vůbec do dolní komory Parlamentu dostali.

Aby tuto hranici překonali, rozhodlo se vedení ČSSD v čele se stranickým předsedou a ministrem vnitra Janem Hamáčkem povolat na pomoc staré „pardály“. Osobnosti z dob, kdy ČSSD vládla Česku, měla daleko větší podporu a dokonce i skládala vládu.

Přímo s vedením vládního kabinetu má zkušenost bývalý premiér Vladimír Špidla. Dnes 70letý expremiér byl již několik let mimo aktivní politiku, ale aby pomohl straně, kterou vedl, chce ještě jednou kandidovat do Poslanecké sněmovny.

„ČSSD má velmi těžké období a já mám pocit, že jí ještě můžu něco dát,“ řekl nedávno Špidla v rozhovoru pro CNN Prima NEWS. Nyní kandiduje na 25. místě pražské kandidátky, kterou vede ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová.

O návrat usiluje i „bazénkový“ Zdeněk Škromach

Starou známou tváří ČSSD je i donedávna senátor Zdeněk Škromach, který v minulosti vedl resort, kde je dnes šéfkou Maláčová. Muž, který si rovněž pohrával s myšlenkou kandidovat na prezidenta, a proslul také natáčením videí ze svého bazénku na zahradě, je na 8. místě kandidátní listiny v Jihomoravském kraji.

Zde sociální demokraty vede nynější 1. místopředseda Roman Onderka. Ten se původně nedostal na listinu vůbec, ale vedení strany jej na ni následně dosadilo. Na prostest z kandidátky odešlo několik regionálních politiků.

Ministerskou zkušenost má za sebou také Milan Urban, který byl šéfem resortu průmyslu a obchodu v letech 2003 až 2006. Do vlády ho jmenoval již zmiňovaný Špidla. Z Poslanecké sněmovny Urban vypadl po posledních volbách, nyní by se do ní mohl vrátit. O post totiž usiluje ze 2. místa ve Středočeském kraji, kde kandidátku ČSSD vede šéf strany Jan Hamáček.

ČSSD vytahuje rovněž Milana Štěcha. Ten sice Poslaneckou sněmovnou neprošel, ale za to byl v letech 2010 až 2018 předsedou Senátu, tím pádem druhým nejvýše postaveným ústavním činitelem Česka. V Senátu působil od roku 1996 a to až do loňských voleb, kdy jej překvapivě porazil kandidát neparlamentních Svobodných Jaroslav Chalupský.

Neznámé jedničky i ministři na čelních pozicích

Samozřejmostí je pak kandidatura nynějších ministrů či poslanců ČSSD. V Moravskoslezském kraji je jedničkou ministr kultury Lubomír Zaorálek, o Maláčové a Hamáčkovi již řeč byla.

Na jihu Čech vede kandidátku sociálních demokratů předseda sněmovního zahraničního výboru Ondřej Veselý a na Vysočině je pak lídrem poslanec a bývalý tamní hejtman Jiří Běhounek.

Na kandidátce nechybí ani exministryně školství Kateřina Valachová, která je dvojkou v Jihomoravském kraji hned za Onderkou. Šéf poslaneckého klubu ČSSD Jan Chvojka rovněž kandiduje, byť až ze 4. místa v Pardubickém kraji.

Na Vysočině je pak dvojkou za Běhounkem starosta Nového města na Moravě Michal Šmarda, který sice doposud nebyl poslancem, ale je velmi známou a viditelnou postavou strany. Ve Zlínském kraji stranu vede poslankyně a bývalá senátorka Alena Gajdůšková a v Královéhradeckém kraji je lídrem její kolega Jan Birke, starosta Náchoda.

To vše podtrhává ze zákulisí poradce předsedy Hamáčka, kterým není nikdo jiný než další z bývalých premiérů ČSSD Jiří Paroubek. Volební kampaň pak straně organizuje bývalý hejtman a „slavný pučista“ Michal Hašek.

Nováčci jako lídři, ministři jako odpadlíci

V řadě krajů ovšem do čela svých kandidátek dosadilo vedení ČSSD prakticky neznámá jména. Jde například o lídra z Olomoucka Ladislava Hynka, zastupitele obce Janův Důl v Libereckém kraji Josefa Jadrného či starostu Kynšperku nad Ohří Tomáše Svobodu, který je lídrem v Karlovarském kraji.

Naopak na kandidátkách nenalezneme ministra zemědělství Miroslava Tomana, šéfa diplomacie Jakuba Kulhánka, ani jeho předchůdce Tomáše Petříčka, který neuspěl v duelu o post šéfa strany proti Hamáčkovi. Následně byl z postu ministra zahraničí odvolán a nedostal se ani na kandidátní listinu do říjnových voleb.

Znovu nekandidují ani poslanci Roman Sklenák a Václav Votava, který byl velmi kritický k vládní spolupráci ČSSD s hnutím ANO.

ČSSD některými jmény na kandidátce velmi překvapila. Hned za Maláčovou je na pražské kandidátní listině bývalý předseda Zelených Matěj Stropnický. Ten v nedávném rozhovoru pro CNN Prima NEWS přitom řekl, že aktuálně je toto místo „nevolitelné“. Uspět by podle něj mohla jen Maláčová. „Myslím, že by to mohla zvládnout. Myslím, že se tam dostane,“ doplnil Stropnický v pořadu K věci na CNN Prima NEWS.

Překvapivým jménem je i Tomáš Magnusek. Režisér a herec známý zejména díky sérii filmů Bastardi. Mezi jeho díla patří i seriál Stopy života, za který byl nominován na Českého lva. Magnusek dosud na politické scéně nepůsobil, nyní je na 7. místě

V Jihomoravském kraji pak o hlasy voličů usiluje emeritní ředitel Českého rozhlasu – Brno Jaromír Ostrý. Ten kandidoval před třemi lety do Senátu, ale za konkurenci – hnutí ANO. Nyní zkouší štěstí s ČSSD a to na 22. místě.

Tagy: