Jak včas poznat příznaky rakoviny hrtanu? Zákeřná nemoc trápila Wericha, Navrátilovou i Douglase

Rakovina hrtanu patří mezi závažná onkologická onemocnění, která postihují hlasivky a okolní tkáně. I když se jedná o relativně vzácnou chorobu, v posledních letech se počet pacientů zvyšuje, přičemž hlavními rizikovými faktory jsou kouření a nadměrná konzumace alkoholu. Včasná diagnostika je klíčová pro úspěšnou léčbu, uvádí web Vitalia.cz.

Rakovina hrtanu se projevuje různými způsoby v závislosti na tom, která část hrtanu je postižena. Mezi první příznaky patří přetrvávající chrapot, který trvá déle než dva týdny a není spojen s běžným nachlazením. Tento příznak je nejčastější u nádorů, které postihují hlasivky.

ČTĚTE TAKÉ: Piha krásy mě odlišovala, vzpomíná Michala. Po letech přišel šok, proměnila se v melanom

Další varovné signály zahrnují zhrubnutí hlasu, pocit cizího tělesa v krku, potíže s polykáním, bolest v krku či uších a zduření lymfatických uzlin, uvádí web Vitalia.cz.

Pokud se rakovina rozšíří, mohou se objevit další symptomy, jako je vykašlávání krve, dýchací obtíže a v některých případech i nepříjemný zápach z úst způsobený rozpadem nádoru.

Rizikové faktory

Hlavními rizikovými faktory pro rozvoj rakoviny hrtanu jsou dlouhodobé kouření a nadměrná konzumace alkoholu. Odborníci se shodují, že kouření zvyšuje riziko několikanásobně, a to zejména u mužů ve věku nad 60 let. Vedle těchto faktorů hrají roli také genetická predispozice, vystavení chemickým látkám (například azbestu) a infekce lidským papilomavirem (HPV), který je známý i jako původce některých dalších typů rakoviny.

„Riziko rozvoje rakoviny závisí na mnoha faktorech, včetně věku, životního stylu a faktorů životního prostředí,“ cituje deník The Independent Rachel Rawsonovou, specialistku z webu Perci Health, který se specializuje na pomoc lidem, kteří se potýkají s rakovinou.

Diagnostika a léčba

Pro diagnostiku rakoviny hrtanu je klíčové včasné vyšetření odborníkem z oboru ORL (otorhinolaryngologie). Lékař obvykle provede laryngoskopii, při které prohlédne hrtan pomocí speciálního zrcadla. Pokud je nalezena podezřelá tkáň, je nutné odebrat vzorek na biopsii. Dalšími diagnostickými metodami jsou výpočetní tomografie a magnetická rezonance, které umožňují zjistit rozsah nádoru.

Léčba rakoviny hrtanu závisí na stadiu onemocnění a lokalizaci nádoru. Nejčastějšími metodami jsou chirurgické odstranění nádoru, radioterapie a v pokročilých případech chemoterapie. V závislosti na rozsahu nádoru může být nutné provést částečné nebo úplné odstranění hrtanu (laryngektomii). Pokud se rakovina rozšířila do lymfatických uzlin na krku, lze je také odstranit. Po léčbě pacienti často potřebují rehabilitaci zahrnující logopedii a terapii polykání.

Kdo ze slavných osobností měl rakovinu hrtanu?

Rakovina hrtanu zasáhla mnoho slavných osobností. Zmínit můžeme například herce a dramatika Jana Wericha, dabéra legendárního Vinnetoua Stanislava Fišera i tenistku Martinu Navrátilovou. Svůj boj s touto nemocí prohrál i herec Jiří Pomeje. Ze světových jmen můžeme zmínit George Harrisona z kapely Beatles či herce Michaela Douglase.

Před pár dny se o svou nepříjemnou diagnózu podělil také oblíbený britský moderátor a herec Jamie Theakston. Že by mohl trpět touto zákeřnou nemocí, ho upozornili fanoušci vzhledem ke změnám v jeho hlase. Jen díky nim navštívil lékaře a nemoc byla zachycena v prvním stadiu.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Velká voda naředila viry a hrozí nákaza, varoval Prymula. Poradil, jak předejít riziku

Tagy:
nemoci Jiří Pomeje Jan Werich Michael Douglas zdraví zdravotnictví Jamie Theakston rakovina hrtanu