Zemřel populární hudebník. Spolupracoval s Rolins i Zagorovou, napsal pro ně řadu hitů

Ve věku 77 let zemřel 17. září významný slovenský hudební skladatel Peter Hanzely, který se zapsal do historie populární hudby mnoha nezapomenutelnými skladbami. Byl autorem slavných písní pro přední umělce československé scény, jako byli Karol Duchoň, Hana Zagorová nebo Marie Rottrová. Jeho tvorba obohatila repertoár mnoha generací, a jeho hity, jako V slovenských dolinách nebo Čardáš dvoch srdcí, zůstávají dodnes populární. Zprávu potvrdili redaktor Martin Jurčo a skladatelův spolupracovník Ľuboš Zeman.

Hanzely začal svou kariéru počátkem 70. let, kdy dosáhl prvního většího úspěchu s písní Ako tichý dážď, kterou nazpívala Oľga Szabová. Během svého života spolupracoval s řadou významných interpretů. Pro Karola Duchoně napsal hity jako V slovenských dolinách a Mám ľudí rád, informoval web Zoznam.sk.

ČTĚTE TAKÉ: Jana Boušková podstoupila náročnou operaci. Její manžel Vydra popsal, jak na tom je

Hanzelyho skladatelský um oslovil nejen slovenské, ale i české interprety. Mezi jeho spolupracovníky patřily osobnosti jako Hana Zagorová, pro kterou složil písně Počestní-nečestní a Závrať, nebo Marie Rottrová, která zazpívala jeho písně Cikán či Růžový kabát. Výrazně přispěl také k rozvoji kariéry mladých talentů, například Dary Rolins, pro kterou napsal skladby Keby som bola princezná Arabela a Až raz budem učitelkou.

I když jeho největší hity pocházejí z minulého století, Hanzelyho tvorba rezonovala i mezi mladšími generacemi. Píseň V slovenských dolinách se dočkala nových verzí, například coveru od slovenské skupiny Desmod, připomněl deník Pravda.

Kromě své skladatelské kariéry působil Hanzely i jako hudební redaktor ve Slovenském rozhlase.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: David věnoval své ženě k výročí dojemnou píseň. Kdysi jsme pěkně rozlítili rodiče, vzpomínala

Tagy: