Zakažte účast ruských hráčů na šampionátu v Counter-Strike, žádá dánský ministr kultury

Dánsko je velmocí esportu a tamní vláda se snaží profesionální hraní videoher podporovat. Z této země pochází legendární Counter-Strike tým Astralis anebo jeden z nejlépe vydělávajících hráčů Johan Sundstein, jenž se proslavil ve videohře Dota 2. Nyní se ve skandinávské zemi koná světový šampionát v Counter-Striku. Právě kvůli němu přišel se silným prohlášením dánský ministr kultury Jakob Engel-Schmidt. Deníku Berlingske řekl, že ruští hráči by na slavném Majoru startovat neměli.

Největší světový turnaj ve videohře Counter-Strike má za sebou úvodní fázi. O víkendu Major vstupuje do své eliminační části a příští týden se o Velikonocích odehraje velké finále v kodaňské Royal Aréně pro 13 tisíc diváků.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Historické vítězství v českém esportu. Pardubické Dynamo Eclot bere dva miliony korun

Víc než výsledky ale nyní vzbuzuje největší pozornost účast ruských hráčů. Do Dánska mělo přicestovat celkem 25 jedinců, kteří reprezentují Rusko. Už minulý týden ale cestu do Kodaně musel zrušit tým 9Pandas, jehož hráči včas neobdrželi víza, která by jim umožnila cestu do dějiště světového šampionátu.

Ruští hráči jsou po Brazilcích druhou nejpočetnější skupinou v dánské metropoli. To vzbuzuje velké vášně a příliš se to nezamlouvá dánskému ministrovi kultury Jakobu Engel-Schmidtovi. Podle něj je účast ruských sportovců na dánské půdě špatným signálem.

„Dokud bude Rusko pokračovat ve válečném konfliktu na Ukrajině, nemyslím si, že by ruští sportovci měli mít nárok na účast v mezinárodních sportovních soutěžích,“ prohlásil Jakob Engel-Schmidt v rozhovoru pro dánský deník Berlingske. „To se samozřejmě týká i elektronických sportů,“ dodal.

„Přestože turnaj organizuje rumunská společnost, chci ji vyzvat, aby zakázala účast Rusů. Chci také důrazně vyzvat Royal Arenu, aby byla kritičtější při rozhodování o tom, koho chce hostit,“ doplnil Engel-Schmidt.

Organizátor turnaje, rumunská PGL, dosud nereagovala na tato prohlášení. Nedá se však očekávat, že by v průběhu největšího turnaje v oblíbené počítačové střílečce Counter-Strike vyloučila čtyři ruská mužstva.

Rusové patří mezi největší a nejúspěšnější země v esportu. Podle portálu esportearnings.com, který sleduje finanční odměny napříč hráči, týmy a turnaji, je Rusko na čtvrté příčce zemí s nejvyššími výdělky. Více než pět tisíc ruských hráčů si na výhrách v turnajích mělo přijít na 80,5 milionu dolarů.

Od uvádění ruské zástavy u svého jména se distancovali Denis „electronic“ Šaripov a Ilja „Perfecto“ Zalutskij z amerického klubu Cloud9. Na konci roku 2022 oba tehdy ještě v dresu ukrajinského mužstva Natus Vincere uvedli, že nechtějí mít u svého jména ruskou vlajku a že chtějí vystupovat pod neutrálním statusem.

Jejich ruští parťáci z Cloud9, hráčské duo Sergej Rychtorov, Kirill Michajlov a trenér Konstantin Pikiner, však nadále vystupují pod vlajkou své země. To samé platí i u dalších Rusů.

Klub Virtus.pro musel vystupovat pod neutrálním názvem Outsiders. Jeho vlastníkem byla společnost ESForce Holding spadající do skupiny VK, která je napojená na vládu Vladimira Putina a její majitel Vladimir Kirijenko je na sankčním seznamu EU.

V září 2022 do klubu vstoupil arménský podnikatel Aram Karamanukyan, stal se šéfem Virtus.pro a poté nic nebránilo návratu této značky do mezinárodních turnajů. Podobné situaci čelili i již uvedení hráči Cloud9 Pikiner a Rychtorov. V době začátku ruské agrese reprezentovali ruský tým Gambit, který v turnajích musel nastupovat pod názvem Players.

Poslední dva roky vystupoval pod neutrálním názvem také reprezentační tým Ruska na akcích Mezinárodní esportové federace IESF. Ta však loni v srpnu rozhodla o znovuzařazení Ruska do všech reprezentačních turnajů.

Tagy:
válka esport počítačové hry videohry gaming Rusko Counter-Strike PLAYzone CNN Prima Gaming virtus.pro PGL Major Enter Cloud9 G2 Esports Team Spirit