VÝSTRAHA: O víkendu hrozí přehřátí a dehydratace. Teploty vystřelí až k 35 °C

Do Česka se vrátí spalující vedra.

Počasí, 23.8.2024, 6:40

Před nebezpečím vysokých teplot varovali odborníci z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Výstraha platí od sobotního poledne. Na většině území Česka odpolední teploty vzduchu vystoupí nad 31 °C, místy i nad 35 °C.

Podle meteorologů můžeme v sobotu očekávat příliv velmi teplého vzduchu, což povede k razantnímu vzestupu odpoledních teplot. Nebe bude jasné nebo skoro jasné a rtuť teploměru může vystoupat i k 35 °C.

Meteorologové varují před „vysokou zátěží na lidský organismus i nebezpečím přehřátí a dehydratace“ a rovněž doporučují dodržovat pravidelný pitný režim, omezit během této doby tělesnou zátěž a nevystavovat delší dobu děti a zvířata přímému slunci.

ČTĚTE TAKÉ: Jaké počasí bude v Česku na podzim? Meteorologové odhadli, kdy napadne první sníh

Neděle přinese od západu studenou frontu s možností bouřek, které mohou být i silné. Na sociální síti X meteorologové upřesnili, že jich sice nebude mnoho, nicméně budou jiného typu, než na který jsme v posledních týdnech zvyklí. „Díky vyššímu střihu větru (změny rychlosti větru v horizontální nebo vertikální vzdálenosti, pozn. red.) by mohly být i organizovanější, čímž by se situace mohla lišit od těch, které jsme zažili za poslední měsíc,“ informovali. Bouřky podle expertů hrozí zejména na území Čech.

Spolu s bouřkami přijde do Čech také ochlazení, teploty klesnou na přibližně 23 °C. Naopak na Moravě a ve Slezsku budou i nadále tropické, kolem 31 °C.

Začátek příštího týdne přinese občasné srážky a celkové ochlazení na celém území ČR. Od tropických teplot si ale na dlouho neodpočineme, udeřit by měly opět ve středu.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Silnice pod vodou, vytopené sklepy i utržené svahy. Česko trápily přívalové deště a bouřky

Tagy: