Němečtí hoteliéři, včetně olympijského vítěze Weißfloga, se bouří kvůli Velikonocům

Sto šest dnů nesmějí němečtí hoteliéři a majitelé penzionů ubytovávat kvůli pandemii koronaviru hosty. A neměli by ještě dalších 48. Bouří se poté, co saský předseda vlády Michael Kretschmer oznámil, že i na Velikonoce zůstane zavřeno a Němci přijdou o své tradiční dovolené.

Přitom pro některé oblasti jde o klíčovou část sezony, což potvrzuje legendární skokan na lyžích, olympijský vítěz Jens Weißflog, provozující stejnojmenný hotel a restauraci na německé straně Krušných hor v Oberwiesenthalu. „O velikonočních víkendech máme dlouhodobě zaplněnou veškerou ubytovací kapacitu, u stolů v restauraci se neustále střídají hosté. Pokud bychom museli mít dál zavřeno, přišli bychom o další desítky, stovky tisíc eur,“ popisuje Weißflog, jediný skokan na lyžích na světě, který vyhrál na olympijských hrách za dva státy. V roce 1984 v jugoslávském Sarajevu za tehdejší Německou demokratickou republiku, o deset let později v norském Lillehammeru za opět sjednocené Německo.

Neděsí ho však jen případný pokračující lockdown, který měl původně skončit před polovinou února. „V gastronomii ‚dostáváme‘ jen perspektivy zavření a zavírání, ale žádné výhledy na brzké otevření. Vypracovali jsme hygienický koncept, který funguje,“ popisuje nyní 56letý muž bez svého, tehdy tradičního, knírku. A stěžuje si na německou vládu a úřady: „Problém udržet se ekonomicky při životě se zvětšuje, protože jsme ještě nedostali ani listopadovou pomoc od státu.“

Kretschmerovo oznámení o „zrušených“ Velikonocích vyvolalo poprask. „Taková prohlášení ničí důvěru v politiky, kteří ani nedodržují sliby. Kde jsou na desátého února slibovaná rozvolnění a možnost otevření?“ ptá se Ingrid Hartgesová, šéfka Německého svazu hotelů a restaurací.

Saského premiéra kritizují i politici

Ale zklamaní až rozzuření nejsou jen němečtí hoteliéři a restauratéři. Také Kretschmerovi spolustraníci z vládnoucí CDU kancléřky Angely Merkelové. I od nich sklízí saský premiér kritiku. „Do Velikonoc zbývá ještě sedm týdnů. Proto je určitě špatně nyní bez ohledu na počty nakažených a incidenci zrušit občanům velikonoční dovolenou,“ oponuje v rozhovoru pro německý deník Bild Daniel Günther, předseda vlády Šlesvicka-Holštýnska na severu Německa. Naopak si myslí, že domácí turismus bude kolem Velikonoc velmi pravděpodobný.

Podobný názor zastává také vládní zmocněnec pro turismus Thomas Bareiß. I on rozporuje Kretschmerova slova a tvrdí: „Před sedmi týdny jsme měli v Německu týdenní incidenci 158 případů na 100 tisíc obyvatel. Nyní je 59. Pokud by čísla takto dále klesala, nejsou rozvolnění pro pohostinství o Velikonocích vyloučená.“

V to věří provozovatelé hotelů, penzionů a dalších ubytovacích zařízení po celém Německu. Šest milionů eur, v přepočtu 156 milionů korun, investoval Boris Kiauka s obchodním partnerem do výstavby třinácti nových dřevěných bungalovů ve Wasserkuppe, 120 kilometrů severovýchodně od Frankfurtu nad Mohanem. „V roce 2020 jsme měli objednávky na 90 procent kapacity. Jenže pak přišla omezení, jedno uzavření, druhé a pevně naplánované příjmy jsou pryč. Na Velikonoce musíme otevřít, abychom definitivně ekonomicky neskončili. Navíc na 150 tisíc eur (3,9 milionu korun) listopadové pomoci od státu čekáme dodnes,“ cituje Kiauku Bild.

Korbinian Kohler, který provozuje šest hotelů v okolí bavorského jezera Tegernsee jižně od Mnichova, musel poslat 95 procent z 260 zaměstnanců na tzv. kurzarbeit. „Politici nyní věnují pozornost jen tématu koronaviru, ale příliš málo se zajímají o následky jimi nařízených omezení. A tím přivádějí lidi do neštěstí,“ říká otevřeně Kohler. Potřebuje, aby hotely o Velikonocích otevřely. „Další uzávěry už by byly nepřiměřené. Znamenalo by to konec nejen pro některé další zaměstnance, ale i zařízení. Finanční škody by byly obrovské,“ tvrdí hoteliér.

Za bizarní a škodlivé označuje Kretschmerova slova Johannes W. Lohmeyer, předseda Drážďanského turistického svazu a provozovatel hotelů Marriott a Best Western v Drážďanech nedaleko českých hranic. „Na jedné straně politici tvrdí, že je nutné sledovat situaci ze dne na den. A na druhé straně se pan Kretschmer ponoří do proroctví až do Velikonoc. Ale politika by měla vyjadřovat naději a důvěru. To, co se v současné době děje, je pravý opak. Prázdniny jsou ‚propagovány‘ jako smrtelná hrozba. Škody této katastrofické komunikace nás budou ještě dlouho zaměstnávat,“ uzavírá Johannes W. Lohmeyer.

Tagy: