Nerudová: Po volbách jsem byla výraznou osobností. Oslovila mě řada politických stran

Po prezidentských volbách se mnou jednala celá řada politických stran. Chápu, že bych byla výraznou osobností na jejich kandidátkách. V rozhovoru pro CNN Prima NEWS to řekla Danuše Nerudová. Spolupracovat nakonec začala s hnutím STAN, které povede do červnových evropských voleb. Ekonomka a bývalá rektorka Mendelovy univerzity kromě jiného zhodnotila působení prezidenta Petra Pavla ve funkci hlavy státu.

Opětovnou prezidentskou kandidaturu v roce 2028 Nerudová v rozhovoru pro CNN Prima NEWS nevyloučila. Na druhou stranu připomněla, že už v létě se bude ucházet o mandát europoslankyně, a to z pozice lídra na kandidátce hnutí STAN.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Babiš a ANO jsou zhoubou pro společnost, říká Nerudová. Hnutí STAN jí prý přirostlo k srdci

„Po prezidentské volbě se mnou hovořila celá řada politických stran, protože jsem v té době byla výraznou osobností a chápu, že bych byla výraznou osobností na jejich kandidátkách. STAN jsem si vybrala zejména kvůli společné vizi, kterou je zájem o mladé lidi a regiony. Musím říct, že mi hnutí STAN skutečně přirostlo k srdci,“ prohlásila. Podle informací CNN Prima NEWS jisté námluvy probíhaly například i s TOP 09.

Podívejte se na část rozhovoru s Danuší Nerudovou pro CNN Prima NEWS:

Ještě v prosinci 2022 Nerudová vévodila průzkumům a byla hlavní favoritkou poslední prezidentské volby. V prvním kole, které se uskutečnilo v polovině ledna 2023, ale nakonec s necelými 14 procenty skončila daleko za Petrem Pavlem a Andrejem Babišem, čímž se jí dveře do druhého kola zavřely.

I přes zmíněný neúspěch Nerudová na prezidentskou kampaň vzpomíná jen v dobrém. „Povedlo se nám zastavit zlo v této zemi. Rovněž se podařilo ukázat, že se předvolební kampaň dá dělat i jinak, nikoliv jen špinavě. Politická kultura se změnila. Nastavili jsme nové standardy. A hlavně se pootevřely dveře pro mladé lidi i ženy. Výraz prezidentka už v českém jazyce není cizí. Dá se říci, že zdomácněl,“ řekla redakci CNN Prima NEWS.

Zlem měla na mysli Andreje Babiše, který ve druhém kole podlehl Petru Pavlovi. Od té doby uběhl více než rok. A jak ekonomka a někdejší rektorka brněnské Mendelovy univerzity hodnotí dosavadní působení Pavla ve funkci hlavy státu?

„Ještě nebylo dne, kdy bych litovala, že jsem ho ve druhém kole podpořila. Máme prozápadního prezidenta, který jedná ve prospěch České republiky a naší společnosti. Zaplaťpánbůh za to. Zejména bych pak vyzdvihla, že během svého novoročního projevu zmínil euro, čímž otevřel diskusi. Něco takového vyžaduje velkou politickou odvahu,“ sdělila. Jako výtku naopak uvedla časté personální změny v Pavlově týmu.

I když je Nerudová s prací prezidenta spokojena, nijak neskrývá, že by si na Hradě přála ženu. „Myslím si, že už někde tady žije budoucí první česká prezidentka. Přála bych si, aby byla zvolena co nejdříve. Pevně věřím, že moje kandidatura k tomu přispěla,“ řekla politička, která téma pohlaví ve veřejném prostoru otevírá velmi často.

Volby do europarlamentu se uskuteční letos v červnu. CNN Prima NEWS pravidelně nabízí rozhovory s jednotlivými kandidáty. Přečtěte si některé z nich.

Tagy: