Novináři: Z vraždy v Klánovicích se stává politická záležitost. Popsali vlnu dezinformací

Policisté v okolí místa činu dvojnásobné vraždy v Klánovickém lese

SPECIÁLNÍ VYSÍLÁNÍ (355)

Z dvojnásobné vraždy v Klánovicích se podle vedoucího publicistiky CNN Prima NEWS Jakuba Kvasničky stává politická záležitost, jelikož v souvislosti s případem kolují po sociálních sítích dezinformace, které zpochybňují postup policistů. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) je podle novináře pod velkým tlakem. Společně s kolegy Michalem Janotkou a Václavem Janatou z redakce Krimi zpráv hovořili ve speciálním vysílání na CNN Prima NEWS o některých lžích ve veřejném prostoru a zmínili i třeskuté názory ohledně národnosti pachatele.

Policie počítá s několika scénáři, proč k bezpříkladné vraždě došlo a kdo by mohl za nepochopitelným běsněním stát. Dosud však nezveřejnila žádný z nich. Sociálními sítěmi však kolují nejrůznější teorie, jež se zakládají na pouhých výmyslech a domněnkách. „Objevují se informace o tom, že policie ve skutečnost vraha zná, a jelikož se jedná o cizince, celou věc před veřejností tají,“ připomněl Kvasnička.

K TÉMATU: Vojenský psycholog: Vražda v Klánovicích doléhá i na policisty. Obavy ale musí nechat doma

„Policie s největší pravděpodobností nikoho nemá a stále hledá stopy. Tvrzení, že se kvůli identitě vraha bojí něco zveřejnit, je naprosté fake news. Z celého případu se tak již stala politická věc, jelikož se k postupu kriminalistů musel vyjadřovat i ministr Rakušan, který je pod velkým tlakem,“ popsal situaci novinář.

Dodal, že je pouze otázkou času, kdy téma dvojnásobné vraždy prostoupí i do nejvyšších sfér politiky, kde se kvůli němu do sebe pustí i zákonodárci či další politické špičky. „Je samozřejmé, že po několika dnech pátrání bez výsledku působí policisté v očích veřejnosti možná i neschopně, ale my nemůžeme vědět, zda se jedná o mlžení, nezdar či neschopnost,“ přiblížil Kvasnička.

Rovněž zdůraznil, že policisté identitu vraha neznají. „V posledních hodinách se šíří hoaxem opačné tvrzení. Snaha zneužít takovou tragédii je odporná,“ konstatoval ve speciálním vysílání pod názvem Záhady Klánovického lesa.

Ubytovna jako zdroj spekulací

Podle Janotky nemohou kamerové záznamy, o něž byli požádáni místní i lidé, kteří místem v době činu projížděli, přinést žádný průlom. „Kamery z domů zpravidla směřují ke vchodovým dveřím či garáži, ulice v zorném úhlu není,“ vysvětlil redaktor Krimi Zpráv. Na veřejnosti se objevila i informace, že policie disponovala identikitem. „Osobně si nemyslím, že by něco takového měla. Pokud by tomu tak bylo, již dávno by návrh podobizny zveřejnila a předala médiím,“ je přesvědčen Janotka.

Janata v souvislosti s tím připomněl i nepodloženou teorii o vraždícím cizincovi. „Myslím si, že svou roli v tomto sehrála i prohlídka v nedaleké ubytovně, kde žijí lidé z jiných zemí. Jenže to, že muži zákona zavítají mezi prohledáváním okolí a ulic Klánovic i do této budovy, není nic neobvyklého,“ doplnil moderátor Krimi Zpráv s tím, že se jedná o běžný postup.

Do prostoru ubytovny však vstoupili policisté v balistických vestách a v doprovodu psů. „Nechtěli ponechat nic náhodě. Mohli i počítat s variantou, že se pachatel bude ukrývat zde,“ doplnil Janotka, na nějž následně reagoval kolega z redakce Krimi Zpráv.

„Policisté zprvu museli jednat se všemi variantami. Kromě verze, že utekl do rozlehlého lesa o výměře asi 290 hektarů nebo že prchl do Prahy či Středočeského kraje, pracovali i s možností, že se schovává v blízkých domech, že může – řečeno s nadsázkou – za nejbližším stromem,“ uvedl Janota.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: K případu Klánovic nemlčíme, tvrdí státní zastupitelství. Informace ale nezveřejní

Tagy: